Hogyan kell kiszámítani a NaOH mennyiségét a szappangyártáshoz?

Készítsen saját szappant - NaOH

NaOH Menge Seifenherstellung
Selbst gemachte Seifen

Hogyan kell kiszámítani a szappankészítéshez szükséges NaOH megfelelő mennyiségét? Ahhoz, hogy enyhe szappant készítsen, ki kell számolnia a NaOH megfelelő mennyiségét. Elegendő NaOH-ra van szükségünk ahhoz, hogy az összes zsír és olaj szinte teljes elszappanosítását elérjük. Célszerű azonban a zsírok egy bizonyos részét elszappanosítatlanul hagyni, hogy a szappan táplálóbb és enyhébb legyen.

Szeretné tudni, hogyan kell kiszámítani a szappankészítéshez szükséges NaOH helyes mennyiségét, és hogyan kell figyelembe venni a lúghiányt vagy a túlzsírosodást? Akkor itt talál egy leírást:

NaOH mennyisége szappangyártáshoz

A szappangyártáshoz fontos a megfelelő NaOH-mennyiség. Ennek oka, hogy a NaOH az, ami szappanreceptjében lévő zsírokat, olajokat és viaszokat szappanosítja. Minden zsírnak, olajnak és viasznak van egy szappanosítási száma. Ez a szám használható annak kiszámításához, hogy mennyi NaOH szükséges az adott zsír, olaj vagy viasz teljes szappanosításához. A NaOH-t azonban nem tiszta formában adjuk a zsírokhoz, hanem folyadékban feloldva. Ez lesz aztán a lúgunk, amelyre a szappangyártáshoz szükségünk van.

A NaOH cikkben már kifejtettem, hogy mi is valójában a NaOH, és mit kell figyelembe venni a használatakor. Szeretném még egyszer felhívni a figyelmet a biztonsági utasításokra, amelyek fontosak a NaOH és a lúg biztonságos kezeléséhez. Ezeket a biztonsági utasításokat itt találod, a Lúg készítése című cikkben pedig elmagyarázom, hogyan lehet a lúgot biztonságosan és egyszerűen összekeverni.

Mi a helyzet a NaOH-val, a lúggal és a zsírokkal?

Ahhoz, hogy a zsírokat, olajokat és viaszokat a lúgos szódabikarbóna oldattal (azaz NaOH-val és vízzel) szappanosítani lehessen, ki kell számolni a szükséges NaOH mennyiséget. Minden zsírnak és olajnak megvan a saját szappanosítási száma, amely megadja, hogy mennyi NaOH (vagy KOH) szükséges az adott zsír vagy olaj teljes szappanosításához.

Akókuszzsír szappanosítási értéke például 0,1850 (NaOH-hoz).

Ha tehát 1000 gramm kókuszzsírt akarunk teljesen elszappanosítani NaOH segítségével, akkor 1000 x 0,186 = 186 g-ra van szükségünk. Ebben az esetben 186 g NaOH-lemezt mérnénk ki, ezt a mennyiséget kb. 550 g hideg vízbe (a NaOH mennyiségének kb. 2-3-szorosába) hagynánk csöpögni, majd az így kapott nátronlúgot hozzáadnánk a lemért 1000 g kókuszzsírhoz. Az eredmény egy tiszta kókuszolajos szappan lenne, amely azonban egyetlen gramm felesleges zsírt sem tartalmazna, ezért nem lenne túl tápláló.

Ebben a példában egy számítási lépés hiányzik ahhoz, hogy valóban tápláló szappan készüljön: a szuperzsírosítás mértéke. Kívánatos egy bizonyos mennyiségű, általában 3-10% körüli szappanosítatlan zsírtartalom.

A többletzsírnak számos előnye van:

 1. A felesleg szuperzsírosítóként szolgál, hogy a szappanok hidratáló tulajdonságokkal rendelkezzenek, és hogy megvédje a bőr savköpenyét.
 2. A többlet biztonsági tényezőként szolgál a számítási hibák kompenzálására, és így megakadályozza, hogy a szappan túl sok lúgot tartalmazzon, és így túl kemény legyen.

Termékek hirdetési partnere**

[amazon box=”B07ZMFPT5C”]
[amazon box=”B01D1ECBHQ”]
[amazon box=”B07QL2FQXJ”]

Általában a következőket kell megjegyezni: Ha túl sok lúgot használunk, mint amennyi az olajok szappanosításához szükséges, a szappan nagyon csípős lesz, és ezért nem tesz jót a bőrnek. Ha viszont túl kevés lúgot használunk, a szappan gyorsabban megromlik, általában lágy és zsíros, és rosszul habzik.

Ezért fontos, hogy pontosan kiszámítsuk a lúg mennyiségét. Ezért jobb, ha kétszer is elvégezzük a számítást, vagy megkérünk valakit, hogy végezze el helyettünk. Ha nem szereted az időigényes számításokat, egyszerűen használhatod a szappankalkulátort:

Az ebookban pedig még sok fontos információt találsz a szappankészítésről: Szeretnél többet olvasni a szappankészítésről? Akkor töltse le a naturseife-und-kosmetik.de ebookot most: A könyv 9,95 euróba kerül, és gyorsan és egyszerűen megrendelhető itt.

NaOH-mennyiségű szappankészítés – Hogyan kell kiszámítani a természetes szappan zsírtöbbletét?

Ennyit a szuperzsírozás hátteréről. De most megtudhatja, hogyan kell kiszámítani a felesleges zsírtartalmat. A Naturseife-und-Kosmetik.de/Instructions oldalról letölthet egy táblázatot a NaOH és a KOH szappanosítási értékeivel.

Itt pedig egy egyszerű számítási példa: Szilárd szappant szeretnénk készíteni, amely 500 g kókuszolajat és 500 g kakaóvajat tartalmaz. Mivel nagyon tápláló, hidratáló szappant szeretnénk, 8%-os zsírtartalmat választunk.

With tegyünk tehát először? Rendben, fogjuk a szappanosítási értékek táblázatát, és megnézzük a kókuszzsír és a kakaóvaj NaOH szappanosítási értékeit (mert a NaOH szilárd szappanokat készít). Mivel a zsírok, olajok és viaszok természetes termékek, ezek az értékek ingadozásoknak vannak kitéve. Ezért a táblázatban átlagértékeket számoltam ki. A kókuszzsír szappanosítási értéke (átlagértéke) tehát 0,1830 körül van, míg a kakaóvajé 0,1380 körül.

A legtöbb a következő számítást elvégeznünk kell a szappangyártáshoz szükséges NaOH mennyiségére vonatkozóan:

500 g kókuszolaj x 0,183 = 91,5 g NaOH 500 g kakaóvaj x 0,137 = 69 g NaOH

A két zsír teljes szappanosításához tehát összesen 160,5 g NaOH-ra lenne szükségünk. Mivel azonban olyan tápláló szappant szeretnénk, amely 8 % szappanosítatlan zsírtöbbletet tartalmaz, a következőképpen számolunk:

(91,5 g NaOH 69 g NaOH) – 12,84 g NaOH = 147,66 g NaOH

Ez azt jelenti, hogy csak 147,66 g NaOH-ra van szükségünk ahhoz, hogy a zsírok többségét elszappanosítsuk, és 8 %-os tápláló zsírfelesleget kapjunk. Ez a szappan tehát 8%-os zsírtöbbletet jelentene.

A kiszámított NaOH-mennyiséget most hagyjuk a hideg vízbe csöpögni (ökölszabály, hogy kb. 2-3-szor annyi, mint a NaOH mennyisége), hogy nátronlúgot kapjunk. Ezt a lúgot később hozzáadjuk a zsírokhoz, és emulgeáljuk a szappankeverékhez.

A NaOH vagy a KOH kiszámítása nem nehéz, de nagyon időigényes. Minél több zsírt, olajat és viaszt használnak egy szappanreceptben, annál több időt kell szánni a számításra. Azért is érdemes legalább egyszer újraszámolni, hogy a számítási hibákat fel lehessen fedezni.

Hogy megkönnyítsem a dolgát, létrehoztam egy gyakorlati szappankalkulátort. Ez a kalkulátor 70 zsírt és olajat tartalmaz, és lehetővé teszi, hogy a számítást másodpercek alatt elvégezze. A szappankalkulátor a vegyes szappanosítást is ki tudja számítani. Más szóval, ki tudja számítani a KOH/NaOH keverékét.

Kattintson ide, hogy közvetlenül a szappankalkulátorhoz lépjen!

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

 1. Hallo Lena,
  das sind die 8%, die von der Gesamtmenge abgezogen werden sollen.
  Lieben Gruß

 2. Danke für den Artikel, der sehr verständlich geschrieben ist.
  Eine Frage hätte ich aber: Woraus ergeben sich die 12,84g NaOH?

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Die Naturseife ausformen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 2. Säfte beim Seife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.