Illatoznak, ápolnak és csábítóan néznek ki. A rózsaszappanok igazi szappanklasszikusok. A rózsaszappanok gyakran gazdagok és különösen táplálóak a bőr számára, és finom rózsaillatúak. És természetesen elkészítheted a saját rózsaszappanodat is. Használjon gazdag zsírokat és olajokat, kellemes rózsaillatot és esetleg szárított rózsaszirmokat vagy bimbókat.
Készítsen saját rózsaszappant
A rózsaszappan rendkívül népszerű a főzők körében, és szinte mindenki, aki rendszeresen készít saját szappant, kipróbálta már a rózsaszappan készítését. Természetesen a rózsaszappanok különböző típusai léteznek, így mint mindig, most is kreativitásra van szükség. Az én rózsaszappan receptemet szeretném itt megosztani veletek. A rózsaszappan eddig mindenkinek nagyon tetszett, hiszen az illata igazán remek. Még a rózsakozmetikumok utálóinak is tetszik ez az illat. Én a Gracefruit„English Rose” parfümolajat használom. Elég könnyű vele dolgozni, ha magad készíted a szappant, ami általában nem jellemző a rózsás vagy virágos illatokra. Ez azért van, mert a legtöbb virágos illat miatt a szappanragasztó gyorsan besűrűsödik. Bár az angol rózsa illata is gyorsan sűrűsödik a szappanragasztó, ez könnyen szabályozható a szokásosnál kicsit több vízzel. Természetesen lehetőség van illóolajos rózsaolajok használatára is. Ezek azonban általában viszonylag drágák.
Rózsaszappan recept
A szappanreceptből körülbelül 15 darab kézreálló szappan készíthető.
- 250 g olívaolaj
- 250 g kókuszolaj
- 250 g babassu olaj
- 150 g repceolaj
- 150 g shea vaj
- 100 g jojobaolaj
- 50 g búzacsíraolaj
- 50 g ricinusolaj
- A NaOH mennyiségét kérjük, számítsa ki saját maga
- 430 g deszt. Víz
- Kozmetikai színezék Sötétrózsaszín, 1 kis késhegynyi vízben feloldva, 1 eldobható pipetta
- 30 g angol rózsaolaj (vagy 15 g angol rózsaolaj és 15 g szantálfaolaj)
- 3 evőkanál szárított rózsabimbó
Készítsen saját szappant – így készítsük el
Kérjük, mindig tartsd be a biztonsági szabályokat, és csak akkor készíts szappant a rózsaszappan receptje szerint, ha ismered az alapvető szabályokat.
- Ideális esetben a desztillált víz 2/3-át vedd, és ezt a vizet töltsd jégkockaformákba. Ha ezzel készíted el a lúgot, nem képződik gőz, így a lúg nem forrósodik fel annyira. Sokkal kellemesebb vele dolgozni, és a lúg gyorsabban lehűl.
- Ha szeretné, a tiszta rózsaillat helyett készíthet szantálfás keveréket is. A két olaj nagyon jól megfér egymás mellett, és egyenlő arányban a keverék nagyon harmonikus a natúr szappanban.
- Tegyük a kókuszolajat és a babassuolajat egy serpenyőbe, és olvasszuk fel mindkét összetevőt. Vegye le a serpenyőt a tűzről, és oldja fel a sheavajat az olvasztott zsírokban. Most már hozzáadhatja az olívaolajat, a repceolajat, a jojobaolajat, a ricinusolajat és a búzacsíraolajat.
- Öntse a jégkockákat egy hőálló edénybe, és töltse fel a különbséget vízzel. Adagonként lassan szórja a NaOH-t a folyadékba, és azonnal keverje össze.
- Most tegye félre az összekevert lúgot és zsírokat, és hagyja, hogy minden lehűljön körülbelül 40 °C-ra. Közben keverje össze, mérje le és készítse elő az összes többi hozzávalót. Ne felejtse el előkészíteni a szappanformákat.
- Most adja a lúgot a serpenyőben lévő zsírokhoz, és keverje össze fakanállal, mielőtt a botmixert használná. Vegye ki a szappankeverék kb. 1/3-át, és öntse egy külön edénybe.
- Adjon néhány cseppet – eldobható pipettát használjon – a színezőoldatból (2-3 cseppet) a kivett szappankeverékhez, és egyenletesen keverje bele az oldatot.
- Az edényben maradt mennyiséget most már illatosítja. A legjobb, ha csak fakanállal keverjük, ne botmixerrel! Most gyorsan tovább kell dolgozni. Adjuk hozzá a színezett, kisebb mennyiségű szappanragasztót az edény színtelen részéhez. Röviden keverjük össze (ne keverjük túl!!), majd a lehető leggyorsabban öntsük a keveréket a formákba.
- Szórjuk rá a rózsabimbókat, és különítsük el a natúr szappant.
A természetes szappannak körülbelül 4 hétre van szüksége az éréshez. Ezután szépen megszilárdul, gazdag, sűrű habot fejleszt, és nagyon tápláló és kíméletes a bőrhöz.
2 Trackbacks / Pingbacks
Comments are closed.