Készítsen saját szappant: Illatkeverékek természetes szappanhoz

Illatanyagok természetes szappanokhoz

Duftmischungen in Naturseife

Természetes illóolajok felhasználásával saját, személyre szabott illatkeverékeket készíthetünk természetes szappanokhoz. Itt bemutatunk néhány kellemes illatkeveréket.

Illatkeverékek természetes szappanokhoz

Készítsen saját illatkeverékeket természetes szappanokhoz: Szappankészítéskor nem csak az egyes összetevők fontosak, hogy a szappan szilárd és habos legyen. A természetes szappan egyedi illatkeveréke természetesen központi jelentőséggel bír a saját szappankészítés során is. Ahelyett, hogy a kereskedelemben kapható szappanokat és azok illatanyagait kellene használnia, készíthet saját szappant, amely pontosan megfelel az egyéni illatpreferenciáinak. Hogyan működik ez? A természetes szappanokhoz megfelelő illatkeverékekkel.

Természetesen a házi készítésű illatkeverékek nemcsak a natúr szappanokban, hanem minden házilag készített fürdőadalékban, masszázs- és ápolótermékben, valamint a szobaillatosításban is nagyszerűek.

Az illatanyag különböző összetevői

Ha saját szappant szeretne készíteni és saját maga illatosítani, akkor nagyjából tisztában kell lennie az illatanyagok különböző összetevőivel. Az illatok készítésekor három illatkomponenst különböztetünk meg: a fejjegyet, a szívjegyet és az alapjegyet. Az alapjegy különösen tartós, és minden illat alapját képezi. A különösen nehéz illatjegyek, mint például a pacsuli, a benzoin, a kakukkfű, az amyris vagy az ylang ylang, alapjegyként kerülnek forgalomba.

A fejjegy egy kezdeti illat benyomását kelti, amely gyorsan elillan, míg a szívjegy hosszabb ideig tartó illat benyomást hagy. A citrus illatokat gyakran választják a fejjegynek, mivel könnyűek és gyorsan elpárolognak.

A szívjegyet gyakran olyan illatokból fejlesztik ki, mint a levendula, a palmaróza vagy a geránium. A különböző jegyek keverési aránya általában 5-10 százalék az alapjegynél, 10-30 százalék a csúcsjegynél és 25-70 százalék a szívjegynél.

Nem feltétlenül szükséges ismerni a szív-, a csúcs- és az alapjegyeket ahhoz, hogy saját szappant készíthessünk és személyre szabhassuk. Aki azonban alapvetően érti, hogy milyen illatanyagokat használnak fejjegyként, mivel ezek gyorsan elpárolognak, az a megfelelő alapjegyekkel jobban meg tudja őrizni a citrus illatát. Például az olyan alapjegyeket, mint a teafaolaj vagy a rozmaringolaj és a pacsuliolaj, illóolajos citrom-, narancs- vagy mandarinolajjal kombinálva kell használni, hogy jobban megőrizzék és lekerekítsék a citrusillatokat a szappanban.

Termékek reklámpartnere**

[amazon box=”3928554867″/]
[amazon box=”B07QFQQGWH8″/]

Megfelelő keverés és tárolás

Különösen fontos a saját, személyre szabott illatú természetes szappan készítésénél, hogy egy illat más, ha frissen keverjük, és más, ha már néhány napos. Ezért célszerű a különböző olajokat borostyánszínű üvegben összekeverni. Ebben az üvegben nemcsak jól keverhetők az olajok, hanem tárolhatók is anélkül, hogy a fényérzékeny olaj és annak illata megváltozna. A borostyánszínű üvegpalack óvatos rázásával a benne lévő különböző illóolajok a hozzáadás után nagyon jól összekeverednek. Így az új illatkompozíció tökéletesen kibontakozik. A keveréket ezután 1-2 hétig sötét helyen kell pihentetni. E pihenési idő után az illatanyag ellenőrizhető, és szükség esetén kissé módosítható. A felhasznált olajokat és azok keverési arányát mindig fel kell jegyezni. Végül is több mint bosszantó, ha egy új illatot nem tudunk újrakeverni, mert nem írtuk le a receptet.

Példák a természetes szappanok illatkeverékeire

Én például a következő illatkeveréket használom egy gyógynövényes szappanhoz :

Egyszerű illatkeverék virágos szappanhoz(rózsaszappanok):

A fanyar és enyhén fűszeres illatú természetes szappanokhoz a következő keveréket tudom ajánlani:

 • 30 g narancsolaj
 • 15 g teafaolaj

A foltos bőrre való természetes szappanok számára előnyös ez a kiegyensúlyozott illatkompozíció:

A friss illatú tengeri vagy algás szappanokhoz a következő illatkeveréket ajánljuk:

 • 25 g rozmaring illóolaj
 • 7 g narancs illóolaj
 • 5 g levendula illóolaj
 • 5 g levandinolaj
 • 3 g eukaliptuszolaj
 • 3 g citromfűolaj

És a következő keverékkel

 • 20 g narancsolaj
 • 15 g gerániumolaj
 • 12 g palmarosa olaj
 • 10 g pacsuli olaj
 • 7 g levendulaolaj
 • 7 g cédrusfaolaj

olyan szappant készíthetsz magadnak, amelynek nagyszerű nehéz virágillata van.

Egy másik nehéz illat, amit én használtam egy keleti természetes szappanhoz ghassoul-lal, a következő:

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API