Készítsd el a saját tejszappanodat – tej a lúg keveréséhez (Cool Technique)

Tápláló szappanok készítése hideg tejjel

Milchseifen Cool Technique
Adjuk a NaOH-t közvetlenül a fagyasztott tejhez, és jól keverjük össze.

Mindenkinek ki kellene próbálnia a saját szappankészítést tejből. A tejszappanok különösen táplálóak, és remek, krémes habot képeznek. A tejszappanok készítésének jó módja a Cool technika. A Cool Technique tejszappan esetében a lúg NaOH-ból és 100% tejből készül. Itt megtudhatja, hogyan készítheti el könnyedén a saját tejszappanjait.

Ha többet szeretne megtudni a tejszappanok készítéséről, akkor természetesen érdemes letöltenie a „Saját tejszappanok készítése” című e-könyvet.

Készítse el saját tejszappanjait

Krémes szappanhab, gazdag ápolás mosás közben és kellemes tapintás – a tejszappanoknak számos előnye van. Ezért olyan népszerűek a házi készítésű tejszappanok, és valószínűleg mindenki, aki saját maga készít szappant, egyszer kipróbál egy tejszappant.

A saját tejszappanok készítésének többféle módja van. A tejszappanokat készítheted sok tejjel, adhatsz a szappanragasztóhoz tejet vagy tejterméket, vagy készíthetsz tejszappant tejporral.

A különböző elkészítési módokat külön posztokban fogom részletezni, hogy tényleg egyértelmű maradjon:

Ez a klasszikus tejszappankészítésről szól. A lúgot, amire a saját szappankészítéshez szükségünk van, tejjel keverjük össze. Azonban nem lehet egyszerűen a vizet tejjel helyettesíteni, és a lúgot a szokásos módon elkészíteni.

Ehelyett van néhány dolog, amit szem előtt kell tartani, amikor saját tejszappant készítünk. Ebben a cikkben szeretném elmagyarázni, hogy pontosan mit kell szem előtt tartanod, és hogyan készítheted el a saját tejszappanodat tejjel.

Milyen előnyei vannak a tejszappanoknak?

  • A tejszappanok különösen jól tolerálhatók és érzékeny bőrre is alkalmasak
  • Táplálják a bőrt mosás közben, és különösen puhává és simává teszik azt
  • A tejes szappanok hidratálnak és táplálnak
  • Tápláló bőrérzetet biztosítanak mosás közben is
  • A tejes szappanok habja nagyon tömör és krémes

Vannak a tejes szappanoknak hátrányai is?

A kész tejszappanoknak tulajdonképpen nincsenek hátrányai. A tejszappanok hátrányai inkább a szappangyártásban jelentkeznek. Ennek oka, hogy a tiszta tejszappan készítése folyékony tejjel, mint vízhelyettesítővel nem egyszerű.

Nagyon oda kell figyelni a lúg hőmérsékletére, és fontos, hogy nagyon hidegen dolgozzunk. Ha túl forrón dolgozunk, a lúg narancssárgára színeződik, ami a kész szappanon is látszik. Erős ammóniaszag is lesz, ami a kész szappanban is érezhető. A kellemetlen szag a lebomlott tejfehérjéből származik. A szag azonban idővel elillan, és az érett szappanban már nem érezhető.

A tejszappan narancssárga színe is eltűnik. A szappan krémszínűvé válik, ami nem mindenkinek tetszik. Ha fehér szappant szeretne, akkor nagyon hidegen kell dolgoznia. A tejnek teljesen meg kell fagynia. Ez vonatkozik a szappan géljére is.

A gélfázison átesett tejszappanok erősen ammóniaszagúak, és erős színt kapnak. Ezek a szappanok soha nem lesznek tisztán fehérek, hanem mindig sárgás vagy krémszínűek. Ha tehát olyan tejszappant szeretne, amely a lehető legfehérebb, akkor a gélfázist kerülni kell. Ez azt jelenti, hogy a kész szappant nem szabad izolálni. Ehelyett gyakran érdemes hűvös helyen tárolni, hogy ne melegedjen fel túlságosan.

Milyen típusú tejek használhatók?

Bármilyen típusú tejet használhat, ha hozzájuthat. A tehéntej valószínűleg a leggyakrabban használt tejszappan készítéséhez. Ennek oka, hogy a tehéntej minden szupermarketben kapható, olcsó és jó hatást kelt a szappanban.

A barkács-tejszappan készítéséhez használt tejfajták közül a kecsketej és a juhtej is nagyon népszerű. Egyes szappanfőzők kancatejet is használnak. Nem minden tejfajta áll azonban könnyen rendelkezésre, vagy elég sok pénzbe kerül. Ezért az emberek szívesen használnak tejport is, amiből saját maguk készíthetnek gazdag tejet.

Tipp: Nézd meg a különböző tejfajtákról szóló cikkemet, hogy megtudd, melyik tej illik hozzád a legjobban.

Lehetséges vegán tejszappanokat készíteni?

Igen, lehet. A vegán tejszappanok ugyanolyan táplálóak és kellemesek, mint a tehén-, juh- vagy kecsketejből készült tejszappanok. Egyszerűen növényi tejet használhatsz a vegán tejszappanok készítéséhez. Ezek közé tartozik a szójatej, a mandulatej és a kókusztej. Ezekről a témákról már több cikket is publikáltam:

Készíts saját tejszappanokat jeges tejjel – Cool Technique

Tejszappanokat többféle módszerrel is készíthetünk, a Meleg technikával tejporral, a Meleg technikával joghurttal, tejszínnel vagy más tejtermékkel, illetve a Cool technikával tejszappanokat. Ez a módszer lehetővé teszi a 100 %-os tejszappan főzését. Ennek oka, hogy a lúgban lévő folyadék 100%-át az Ön által választott tejfajtával helyettesítheti.

A Tejszappan Cool Technique technikával a szappanhoz szükséges lúg előállításához szükséges összes vizet az Ön által választott tejfajtával helyettesítjük. Ezek közé tartozik a tehéntej, kecsketej, kancatej, juhtej, vegán tejek stb. A szappankészítéshez gyakran használt tejfajtákról itt olvashat bővebben.

A tejes szappanok hűvös technikája kicsit másképp működik, mint ahogyan más szappanok készítéséhez szoktál. Először is, ahogyan megszoktuk, kimérjük a zsírokat és felolvasztjuk őket. Ezután hozzáadjuk az olajokat, és hagyjuk, hogy a zsírkeverék 25 °C körüli hőmérsékletre hűljön. Közben előkészítjük a szappanformákat, kimérjük az illóolajokat, és mindent előkészítünk a házi szappan színezéséhez. Miután a zsírok kihűltek, elkészítjük a lúgot. Ezután a szokásos módon, a biztonsági szabályok betartásával elkészíthetjük a szappant.

[amazon box=”B005O9TLKM” template=”horizontal”]

Cool Technique tejszappanok – hogyan készítsünk saját szappanokat tejjel

Milch einfrieren und in das Laugengefäß geben
Fagyassza le a tejet, és öntse a lúgos edénybe

Ahogy a neve is mutatja, a hűvös technikát hidegen végezzük. Ez azt jelenti, hogy a teljes felhasználandó tejmennyiséget jégkockás zacskókban vagy formákban kell lefagyasztani. Ezt a fagyasztott tejet aztán a szokásos módon használhatjuk a szappankészítéshez szükséges lúg kikeveréséhez.

Ehhez egyszerűen adagonként adagoljuk a kimért NaOH-t (vagy KOH-t) a jégkockákhoz, és az egészet újra és újra jól elkeverjük. A jégkockák rövid idő alatt teljesen felolvadnak. Fontos, hogy nagyon jól keverjük, hogy egyetlen NaOH se maradjon feloldatlanul. Észre fogja venni, hogy a folyadék gyorsan enyhén sárgává válik, és hogy kis csomók válnak láthatóvá. Ezek a „csomók” a tejzsír, amely már elkezdett szappanosodni.

NaOH direkt zu der gefrorenen Milch geben und gut umrühren
Adja a NaOH-t közvetlenül a fagyasztott tejhez, és jól keverje össze[/kaptatúra]
A lúg színe kissé megváltozhat, amíg a NaOH teljesen fel nem oldódik. Általában sárga vagy barnás színűvé válik, attól függően, hogy milyen típusú tejet használt, és hogy valóban 100%-ban lefagyasztotta-e a tejet. Minél hidegebb a tej, annál kevesebb elszíneződéstől kell tartani.
Tipp: A szükséges tejmennyiségből körülbelül 20-30 g-ot folyadékként is felhasználhat. Ezzel a folyékony tejmaradékkal feloldhatja az első NaOH-kristályokat, és máris készített némi lúgot. A tejjégkockák feloldása ezután egy kicsit könnyebb.
Ha a jégkockák teljesen feloldódtak, foghatja a szitát, és a folyadékot hozzáadhatja a serpenyőben lévő előkészített zsírokhoz. A lúg ne álljon tovább a szükségesnél! Mindig használjon szitát a lúgnak az edénybe való átöntéséhez. Ennek az az oka, hogy a fel nem oldott NaOH-kristályok nem fognak kilógni a fehéres-sárga lúgból.

[caption id="attachment_5930" align="alignleft" width="300"]Die Lauge verfärbt sich meist etwas A lúg színe általában kissé megváltozik

Ha gyorsan dolgozol, még mindig van elég időd a tejszappan márványozására. Ne szigetelje a szappanformát minden 100%-os tejszappan esetében. Ne takard le törölközővel, és ne adj hozzá más módon hőt. Különösen a kecsketejes szappanokat kell még hidegen tartani. Használjon ehhez hűvös pincét vagy hűtőt. A gélfázis megelőzésének másik módja az egyedi formák használata. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vastag falú tömbformák jelentősen felmelegítik a szappanmasszát, és hosszabb ideig megőrzik a hőt. Ez azt jelenti, hogy a szappan gyorsan belép a gél fázisba. Az egyedi formák esetében viszont a szappan nem gélképződik annyira. Ezért a tejszappanok esetében részesítse előnyben az egyedi formákat vagy a vékonyfalú tömbformákat.

Saját tejszappanok készítése – Tipp kezdőknek: Ha aggódik a 100%-os tejből történő szappankészítéshez szükséges lúg elkészítése miatt, kezdje lassan. Egyszerűen kezdje azzal, hogy a lúgfolyadéknak csak 50%-át helyettesíti tejjel. A fennmaradó arányt ezután a szokásos módon víz vagy tea adja. Az 50 %-os tejszappant ugyanúgy kell elkészíteni, mint ahogyan azt a 100 %-os változatnál fentebb ajánlottuk.

Van azonban egy alternatíva is. Saját maga is készíthet tejszappant vízredukcióval. Ehhez a lúgot nagyon kevés vízzel keverjük össze, és a folyadékkülönbséget tej formájában adjuk a szappanragasztóhoz. A lúgot 1:1 arányban keverjük össze, azaz használjunk ugyanannyi vizet, mint NaOH-t. Ha például a recepted 70 g NaOH-t ír elő, akkor a lúgot 70 g NaOH-ból és 70 g vízből készítsd el. A szappanreceptben megmaradt folyadékmennyiséget ezután tej formájában hozzáadjuk a kikevert szappanlúghoz. Ennél a módszernél is a lehető leghidegebben dolgozzunk.

Ha bizonytalan vagy, letöltheted a tejes szappanokról szóló ebookot is. Ebben tényleg minden részletesen le van írva a tejes szappanokról!

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API