Kókusztej, mint természetes szappan adalékanyag

Készíts saját szappant kókusztejjel

Kokosmilchseife

Kókusztejet használni szappanban? A tehén-, juh- vagy kecsketejhez hasonlóan természetesen a kókusztejet is használhatjuk szappan összetevőjeként. A kókusztej tápláló hatással van a bőrre, segít a szappannak krémes habot képezni, és vegán alternatívája is az állati tejes változatoknak. Miért ne próbálnád ki tehát a kókusztejes szappanfőzést? Ezzel a tejfajtával pedig megvan az az előnye, hogy könnyedén elkészítheted magadnak. Elmondjuk, hogyan készíthetsz kókusztejet és kókusztejes szappant magadnak.

Vegán szappanok állati tejtermékek nélkül

A vegán egy trend! És mivel a trendek a szappanjainkat is érintik, szeretnénk bemutatni a szokásos tehén- vagy kecsketejes szappanok vegán alternatíváját. Állati tej helyett krémes kókusztejet használtunk ehhez a szappanhoz. És ez jó dolog, mert a kókusztej ma már mindenhol kapható, és az ára is megfizethető. Mi több, akár saját kókusztejet is készíthetsz szappanokhoz és finom ételekhez. A cikk végén megtudhatod, hogyan kell ezt megtenni.

De kezdjük az ilyen szappanok előnyeivel. Mert a kókusztej a szappanokban nem csak arra jó, hogy vonzó nevet adjon a szappannak. Valódi előnyei is vannak, és puha bőrt és csodálatosan krémes habot biztosíthat. Ebből a szempontból a kókusztejes szappan semmivel sem rosszabb, mint a tehén- vagy kecsketejes szappan.

Kókusztej a szappanban

Valóban számos tejfajta létezik, amelyet felhasználhatsz saját magad szappankészítésre. A normál tehéntej, az író, a kecsketej és a juhtej klasszikus és gyakori. Manapság azonban már „egzotikusabb” tejfajtákhoz is hozzájuthatunk, mint például a jaktej.

És senkinek sem kell nélkülöznie a kancatejet vagy a bivalytejet sem. E tejfajták közül sok még praktikus por formájában is kapható.

Ha azonban nem szeretnél állati eredetű termékeket használni a szappanodban, vagy egyszerűen csak valami újat szeretnél kipróbálni, akkor alternatívákra is átállhatsz. A szójatej és a mandulatej mellett például a kókusztej is használható vegán alternatívaként. A kókusztej mindenesetre sokat tehet a szappanban. Az állati tejekhez hasonlóan a kókusztej is remek krémes habot ad a szappannak.

A kókusztej előnyei a szappanban:

 • Mindenhol kapható, még a diszkontokban is
 • Vegán alternatíva más tejfajtákhoz képest
 • Krémes, gazdag szappanhabot biztosít

Kókusztej saját szappankészítéshez

Sokan azt gondolják, hogy a kókusztej a kókuszdióban található folyadék. Ez azonban nem így van, mivel a kókuszdió kókuszvizet tartalmaz. Ez a folyadék teljesen másképp néz ki és teljesen más az íze, mint a kókusztejnek.

A kókuszvíz vizes, és nagyon sajátos íze van, amit nem mindenki szeret. Ennek ellenére időnként érdemes megkínálnunk magunkat egy pohár kókuszvízzel. A kókuszvíz ugyanis azonnal meghozza a nyaralás érzését, ráadásul nagyon kalóriaszegény és frissítő. A kókuszvíz emellett rendkívül egészséges is, hiszen rengeteg ásványi anyagot tartalmaz.

Akókusztej viszont a kókuszdió húsából készül. Egyszerűen vízhez adják és pürésítik. A leszűrt eredmény azután a kókusztej. A kókusztejet elsősorban ázsiai ételek kiegészítőjeként ismerjük. Manapság azonban a viszonylag magas zsírtartalmú kókusztejet turmixok és desszertek összetevőjeként is használják. Aki a könnyedebb ízvilágot kedveli, az ma már csökkentett zsírtartalmú kókusztejet is használhat. Sajnos ez a kókusztej nem egészen olyan ízletes, mint a magas zsírtartalmú változat.

A kókusztej azonban szappankészítéshez is népszerű. Magas középláncú zsírsavtartalma intenzíven táplálja a bőrt, puhává és simává teszi azt. A tej a természetes szappan habzási tulajdonságainak is kedvez, és lágy és krémes lesz tőle. A kókusztej használata a szappanban ezért jó ötlet.

A kókusztejnek egyébként magas a laurinsavtartalma is, ami megakadályozhatja a pattanásos baktériumok kialakulását. Miért ne próbálná ki tehát, hogy saját szappant készít vegán kókusztejjel?

Hogyan használják a kókusztejet a szappanban

A kókusztejet a lúg elkeveréséhez használhatjuk. Mint minden tejes szappan esetében, a kókusztejet is fagyasztott formában kell használni. A lúgot ezután a jégkockákkal és a NaOH-val készítjük el.

Alternatív megoldásként kókusztejet vagy kókusztejszínt is hozzá lehet adni a besűrűsödött szappanragasztóhoz. Ez szintén jó módszer arra, hogy az OHP szappanok ismét folyósabbá váljanak. Ha azonban ezt szeretnénk, akkor csak kis mennyiségű kókusztejet használhatunk. Ellenkező esetben a ragasztó túl folyós lesz.

Ha nincs kókusztej, és nem akarod magad elkészíteni, akkor természetesen használhatsz kókusztejport, és ezt is hozzáadhatod a szappanragasztóhoz egy kevés vízzel vagy olajjal elkeverve. A szappant egyáltalán nem, vagy csak takarékosan szabad izolálni, mert különben csúnyán elszíneződhet.

Kókusztej a lúg elkeveréséhez

Az eljárás megegyezik azzal, amit a hagyományos tejes szappanokból ismerhet. Az állati tejtermékeket tartalmazó tejszappanokat ugyanúgy keverjük össze, mint a vegán változatokat.

Mivel a lúg a keverés során nagyon forróvá válik, a tejben lévő tejfehérjék lebomlanak, és a lúg elszíneződik. Emellett kellemetlen ammóniaszag is keletkezik. Ettől nem kell aggódni. A szag idővel elillan. Amint a szappan jól megszilárdult és egy ideig érlelődött, a szag már nem érezhető.

A tejjel készült lúg színe is megváltozik. Sötét narancssárga színűvé válik, ami később a szappanon is láthatóvá válik. Ez azért van, mert a tejszappan is krémszínűvé válik. Ha azt szeretnénk, hogy a szappan a lehető legfehérebb legyen, akkor figyelni kell a lúg hőmérsékletére. Ennek legegyszerűbb módja, ha fagyasztott tejjel kevered a lúgot. A legjobb, ha jégkockás zacskókat vagy kis formákat használsz. Megjegyzés: minél kisebbek a fagyasztott tejkockák, annál gyorsabban oldódnak fel.

És így járj el, ha a lúgot kókusztejjel szeretnéd összekeverni:

 1. Mérjük ki a szükséges mennyiségű kókusztejet előző nap, és fagyasszuk le kis jégkockatartókban
 2. A lúg összekeveréséhez mérje ki a szükséges mennyiségű jégkockát (a lúg elkészítéséhez szükséges folyadék mennyisége mínusz kb. 30-50 g)
 3. Most keverje össze a jégkockákat és körülbelül 30-50 g hideg desztillált vizet vagy kókusztejet egy tálban. Víz vagy kókusztej egy lúgálló edényben
 4. Ezután adjuk hozzá az előzőleg lemért NaOH kristályokat a szokásos módon, a biztonsági szabályok betartásával
 5. A kókusztej a keletkező hő hatására feloldódik, és most már keverés közben készítheti a lúgot

Fel fogja ismerni, hogy fehér pelyhek úsznak a lúgon. Emiatt nem kell aggódni, mivel ez teljesen normális. A pelyhek már elszappanosított tejzsír. A lúgot mindig szitán keresztül kell hozzáadni a zsírokhoz, mivel a fehér pelyhek miatt nehéz felismerni az oldatlan NaOH-t.

Kókusztejes szappan receptje (kókuszos-mandulás szappan)

Termékek hirdetési partnere**

[amazon box=”B007A28P2G”]
[amazon box=”B004RGOCY8″]
[amazon box=”B08RJKMWZD”]

Keres egy másik szappan receptet egy kókusztejes szappanhoz? Akkor nézze meg régebbi receptünket: Készítsd el a saját kókuszszappanodat. Ez egy klasszikus kezdő recept, és nagyon könnyen elkészíthető.

Készítsd el a saját kókusztejes szappanodat

A kókusztej lúg elkészítéséhez szükséges fenti utasításokat követve most már keverheti a lúgot a kókusztejes szappanhoz. Kérjük, mindig tartsa be a biztonsági szabályokat.

 1. A kókuszolajat a fazékban kell felolvasztani. Ezután a szokásos módon vegye le a lábast a tűzről, és olvassa meg benne a shea vajat.
 2. Most már hozzáadhatja a többi olajat, és jól összekeverheti a keveréket.
 3. Amikor a zsírok és a lúg jól lehűltek (kívülről ellenőrizze, hogy a lúg langyos-e), egy finom szemű szitán keresztül a lúgot a zsírokkal együtt a fazékba öntheti.
 4. Most keverje jól össze a keveréket, és botmixerrel keverje homogénre. Addig keverjük, amíg egy pudingszerű keverék nem keletkezik.
 5. Ezután öntse a szappanragasztót a kívánt szappanformába, és fedje le a formát némi fóliával.

Ön döntheti el, hogy szigetelni szeretné-e a szappant vagy sem. A kókusztejes szappan ugyanis zselésedhet. A gélfázis miatt a szappan gyorsabban megszilárdul. Ugyanakkor sötétebb színt is kap. Ha világos színű szappant szeretne, akkor a szappan ne gélesedjen.

A forró gélfázis után ammónia szaga is van. A szag azonban nem állandó, hanem idővel elillan.

Szeretné, ha a szappanja gélfázisú lenne? Akkor a friss szappant a szappanformában megfelelően csomagolja be törölközőkkel. Nyugodtan tekerje be melegen.

Nem szeretné, ha a szappanja gélfázisban lenne? Akkor egyáltalán ne szigetelje, és ne csomagolja be a szappant. Tárolja a szappant hideg pincében, fészerben vagy garázsban, amíg készen áll a formázásra. A gélfázis megelőzhető a szappan hűvös helyen történő tárolásával.

Készítsen saját kókusztejet

Mivel a kókusztej nem feltétlenül olcsó, és a konzervtermékek gyakran tartalmaznak egyéb adalékanyagokat, a szappanokhoz könnyen elkészítheted a saját kókusztejedet. Ehhez használjon 1 rész kókuszreszeléket és 3 rész vizet, forralja fel a keveréket egyszer, majd hagyja állni körülbelül 30 percig. A keveréket ezután pürésítsük, majd egy sajtkendőn, konyharuhán vagy egy finom konyhai szitán passzírozzuk át. Mindenképpen nyomjuk ki utána a kókuszreszeléket.

Tipp: Ha kókuszkrémet szeretne készíteni (például főzéshez vagy saját szappan készítéséhez), akkor a kókusztejet egy napig állni hagyhatja. A tej zsírja le fog ülepedni a felszínre, és egy kanállal le lehet hámozni. Az eredmény friss és kezeletlen kókusztejszín lesz.

Ha más vegán alternatívát keres szappanokhoz, használhat szójatejet vagy mandulatejet is. Már közzétettünk néhány receptet mandulatejjel készült szappanokhoz, és azt is elmondjuk, hogyan készíthetsz magadnak mandulatejet.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API