Készítsen saját szappant tojássárgájából, zöldségből vagy gyümölcsből? Szokatlan összetevők a szappanhoz

Speciális adalékanyagok a szappankészítéshez

Seife selbst machen mit Eigelb, Gemüse oder Obst
Petrezselyem szappan - a házi készítésű szappanban lehet zahlreiche Zutaten verwendet werden

Szappant készítesz magadnak tojássárgájából, zöldségből vagy gyümölcsből? Aki már több szappant is készített magának, és egy kicsit is ért a szappankészítéshez, az biztosan tudja, hogy a szappanhoz vagy szappanragasztóhoz rengeteg remek alapanyagot, például tejet, mézet, gyümölcsöt vagy akár selymet is adhat. Ezek az összetevők további hidratáló hatást kölcsönöznek a szappanoknak, vagy gondoskodnak arról, hogy a szappanrúd kellemes tapintású legyen, és a bőr jól érezze magát mosás után. Vannak azonban olyan szappanösszetevők is, amelyek felvetik a kérdést: „mi hasznom lesz ebből a kész szappanban?” Van-e egyáltalán értelme tojássárgáját, zöldségeket vagy gyümölcsöket tartalmazó szappanokat főzni?

Szappan tojássárgájával és co

A szappankészítés arról szól, hogy jól érezd magad a saját készítésben, próbálj ki új recepteket és kísérletezz. De amikor szappant főzünk, többet is szeretnénk elérni. Mert egy szappannak a lehető legtökéletesebbnek kell lennie, ami mindenekelőtt azt jelenti, hogy

  • a szappannak táplálónak és gyengédnek kell lennie
  • tökéletesen illeszkedjen a saját bőrtípusához és bőrállapotához
  • hosszú ideig kell tartania, és nem szabad gyorsan megrohadnia
  • legjobb esetben a szappanunknak jól is kell kinéznie

Ahhoz pedig, hogy ezeket az elvárásokat teljesíteni tudjuk, harmonikus szappanreceptre van szükségünk. Egy ilyen szappanreceptben a megfelelő növényi olajokat és növényi zsírokat kell kombinálni. Szükségünk van habzó zsírokra, hogy szappanunk később kellőképpen habosodjon.

A jó szappanhoz olyan zsiradékokra is szükség van, amelyek jó tapintást és kellemes szilárdságot adnak a szappannak.

Növényi olajokra is szükségünk van, hogy a szappan ne legyen túl kemény, sőt, ne szálkásodjon.

Mindezekhez az alapanyagokhoz aztán tetszés szerint más összetevőket is hozzáadhatunk. Vannak például tejszappanok, amelyek különösen táplálóak, és nagyon lágy és krémes habzásúak. Sok szappankészítő szeret sós szappanokat vagy sószappanokat is keverni. Ezek problémás bőrre is használhatók, és igazán nagyszerű ápoló szappanok a foltos bőrre, neurodermitiszre és egyéb bőrbetegségekre.

Az ilyen szappanok mellett vannak olyan szappanok is, amelyekhez különleges összetevőket adnak a kipróbálás örömére. Ezek közé tartoznak az olyan zöldségek, mint az uborka vagy a paradicsom, a pürésített gyümölcsök, mint a banán vagy a tojássárgája. De vajon van-e egyáltalán bármilyen hatása ezeknek a szappanban lévő összetevőknek? És jót tesznek-e az ilyen szappanok a bőrnek? Mennyi ideig tart a tojássárgáját tartalmazó szappan?

A házi szappanok különböző összetevői

A házi szappanok különböző összetevőinek előnyei minden bizonnyal vitathatók. A szappanosítás során keletkező hő hatására értékes összetevők, például egyes vitaminok vesznek el.

Egyes szappanösszetevők a hosszú érlelési folyamat és tárolási idő miatt is veszítenek hatékonyságukból.

A fórumokon gyakran olvashatjuk, hogy milyen nagyszerűek ezek a különleges szappanok, és hogy mennyire jót tesznek a bőrnek. Azt kell mondanom, hogy ezzel nem egészen tudok egyetérteni. Én személy szerint nem veszek észre különbséget, hogy a szappanom tartalmaz-e egy kis pürésített banánt vagy sem. Véleményem szerint a zsírok és olajok kiegyensúlyozott kombinációja döntő fontosságú a szappan bőrérzetéhez és hidratáló hatásához. A tejes szappanok, a sós szappanok és a sós szappanok, amelyek valóban sokat tehetnek a bőrért, természetesen nem tartoznak ide.

Itt elsősorban olyan trükkökről van szó, mint például a szappanhoz hozzáadott gyümölcslevek, teák vagy tojássárgája.

Ettől függetlenül szórakoztató szappant készíteni különböző összetevőkkel. Hiszen a szappanfőző hobbinak is ösztönöznie kell a kísérletezésre, és mindenkinek bőven teret kell adnia a saját ötleteinek. És ki ne szeretné kipróbálni a tojássárgájával vagy uborkával vagy paradicsommal készült szappant?

Készítsen saját szappant tojássárgájával, zöldségekkel vagy gyümölcsökkel

Az olyan ismert szappan-összetevők mellett, mint a tej, a méz vagy a gyógynövények, gyakran használnak szokatlanabb összetevőket is. Például sok bojlis olyan összetevőket használ a házi készítésű szappanokhoz, mint a tojás, a gyümölcsök és a zöldségek. De mit is ér el valójában a tojássárgájával, zöldséggel vagy gyümölccsel készült házi szappan?

Tojássárgája mint szappanadalék – szappankészítés magadnak tojássárgájával?

Tojássárgája a szappanban? Elsőre talán kicsit szokatlanul hangzik, de a tojássárgája sok felhasználó tapasztalata szerint valóban jó adalékanyag a természetes szappanokban. Én a tojássárgáját hajszappanokban és samponszappanokban használom, mivel tápláló, fényt adó és feszesítő tulajdonságairól ismert. Ehhez feltörök egy tojást, és a tojássárgáját elválasztom a tojásfehérjétől. Ezután a tojássárgáját összekeverem egy kevés olajjal, amit levonok a receptben lévő összes zsiradék mennyiségéből, és ezt a keveréket hozzáadom a besűrűsödött szappanragasztóhoz. Az egész keveréket most már alaposan össze kell keverni. Az izolálást itt kerülni kell.

A szappanban lévő tojássárgájának valóban van valami haszna? Ezt nehéz megmondani. De az a nagyszerű a saját szappankészítésben, hogy kedvünkre kipróbálhatunk dolgokat. Szóval miért nem mersz belevágni, és főzni egy szappant tojássárgájával? Lehet, hogy ez az összetevő valóban hasznodra válik. Szívesen látunk, ha hozzászólást hagysz, és elmeséled nekünk a tojássárgájával készült szappannal kapcsolatos tapasztalataidat!

A megmaradt tojásfehérjét meg is tarthatod, és utána felhasználhatod sütéshez. A szappanhoz is adhatsz tojásfehérjét.

A tojásfehérje nagyon gazdag fehérjében, és a lúg apró, vízben könnyen oldódó alkotórészekre bontja. Ez biztosítja, hogy a tojásfehérjével készült szappan jobban habzik. A tojásfehérjét közvetlenül a lúghoz is adhatja, de kérjük, kissé csökkentse a lúgos víz mennyiségét.

Zöldségek és gyümölcsök a szappanban – készítsen saját szappant egészséges összetevőkből

A szappankészítésben tényleg nincs határa a kreativitásnak. Szinte bármit felhasználhatsz természetes szappanban, amit csak szeretnél, és amivel könnyű dolgozni. Az uborka például népszerű a saját szappankészítéshez, és a lúg keveréséhez is felhasználható.

Az uborkát egy kevés vízzel pürésítjük. Hozzáadjuk a NaOH-t, és máris elkészül a szappankészítéshez szükséges lúg. Fontos, hogy a víz redukálását lehetővé kell tenni. Az uborkát kevés vízzel pürésítjük. Mivel az uborka eleve sok vizet tartalmaz, ezt figyelembe kell venni a lúg előállításához szükséges vízmennyiség kiszámításakor.

Néhány uborkaszappan receptet itt találsz:

Az uborka mellett a paradicsom is használható szappanösszetevőként. A paradicsomos szappan keverése például ideális az elszíneződött bőrre, mivel a paradicsomban található savak enyhén zsírtalanító és gyulladáscsökkentő hatásúak. A friss paradicsomot egyszerűen pürésítheted, és hozzáadhatod a szappanpasztához. Alternatívaként használhat paradicsompürét is.

Az avokádó is különösen népszerű, mivel nagyon könnyen feldolgozható. Az érett avokádót jól pépesítsük, és adjuk hozzá a besűrűsödött szappanragasztóhoz. Az avokádószappan ideális a száraz bőrre. És mivel az avokádó sok zsírt tartalmaz, elképzelhető, hogy szappanösszetevőként valódi előnyei vannak. Végül is, ha a vitaminok feltehetően nagyrészt elvesznek a forralás és a szappanosítás során, a felesleges zsírok megmaradnak, és nem szappanosodnak. Ezáltal az avokádós szappan még táplálóbbá válik, és ezért tökéletes a száraz bőr számára.

Banán, mangó vagy gyümölcslé a szappanban?

A gyümölcsök szintén bőrápoló és tápláló hatásúak. A banánpép és a mangópüré ajánlott adalékanyagok, amelyek fokozzák a természetes szappant, és különösen tápláló hatást kölcsönöznek neki.

Sok forrázó esküszik az ilyen gyümölcsszappanokra, még ha mások nem is igazán hisznek abban, hogy ennek a szappantípusnak valóban ápoló hatása van. Sajnos a banánszappanoknak megvan az a hátrányuk is, hogy megbarnulnak. Tehát ha ezt nem szereted, akkor a banántól, mint szappan-összetevőtől inkább tartsd távol magad.

Nektek mik a tapasztalataitok a banánszappannal vagy a DIY mangószappannal kapcsolatban? Készítettél már szappant gyümölcsből? Véleményedet és tippjeidet nagyon szívesen fogadjuk itt, és szívesen hagysz nekünk kommentet.

A görögdinnyét is tudom ajánlani, mint másik gyümölcsöt, ami könnyen feldolgozható házi szappanhoz. Bár egy kis munkát igényel a magok kiszedése a gyümölcsből, a görögdinnye egyébként jó kiegészítője a szappanoknak. Az uborkához hasonlóan használhatod, azaz pürésítheted egy kis vízzel, majd ezzel kevered a lúgot.

Másfajta gyümölcsök és zöldségek is felhasználhatók formájában a lúg keveréséhez. Egyes gyümölcslevek előnye még az is, hogy színezik a szappant. Ez különösen jól működik a sárgarépalé esetében. A gyümölcslevek természetes színt adnak a szappannak, de ez nem mindig stabil.

Ez azt jelenti, hogy a szappanban lévő adalékanyagoknak egyáltalán van hatása?

Hogy őszinte legyek, nem vagyok benne biztos. Az uborkaszappan persze valami különleges dolog, és mindenkinek van olyan érzése mosakodás közben, hogy a benne lévő uborka jobban hidratálja a bőrét. Ez azonban gyakran pusztán szubjektív érzés.

Szkeptikus vagyok a pürésített gyümölcsök vagy más zöldségek hozzáadásának előnyeit illetően is. De egy uborka és petrezselyem szappan elsőre jól hangzik. Az összetevők tényleges előnyei itt valójában másodlagos jelentőségűek. Sokkal inkább a kipróbálásról és a kísérletezésről van szó, ami a szappankészítés hobbijának része.

Személy szerint én sem látok sok hasznot a gyümölcslevek és teák hozzáadásában. A teával való főzésről teljesen lemondtam, mivel nem igazán van haszna, és a tea általában csúnyán elszínezi a szappant. Ez a helyzet a legtöbb gyümölcslével is. Tehát itt is ugyanez érvényes: Biztosan jó, ha a barkácsszappanhoz más adalékanyagokat is adunk, hogy kipróbáljuk. A valódi haszna azonban kérdéses.

Összetevők a saját szappan és egyéb barkácskozmetikumok készítéséhez a reklámpartnerektől**

Ahhoz, hogy saját szappant készítsen tojássárgájával, zöldségekkel vagy gyümölcsökkel, a kívánt növényi zsírok, olajok és NaOH mellett egy kicsit több felszerelésre lesz szüksége. Sok mindent, például gyönyörű szappanformákat vagy akár alapanyagokat is kényelmesen beszerezhetsz az interneten.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API