Pálmaolaj a természetes szappanokban és kozmetikumokban

Pálmaolaj mint a természetes szappanok alapanyaga

Palmöl Naturseife

A pálmaolaj nagyszerű olaj a bőrápoláshoz és a szappanokban való felhasználáshoz. Ennek ellenére sok öntömjénező ma már nagyrészt kerüli az olaj használatát. A pálmaolaj szappanokban való használata ökológiai szempontból mindenképpen megkérdőjelezhető. A pálmaolaj azonban valójában nagyon jó összetevője a szappanoknak, mivel a szappanokban lévő pálmaolaj különleges szilárdságot biztosít, és az olajpálma olaja a száraz bőrre is jó hatással van. Itt megtudhatod, mi az a pálmaolaj, honnan származik, hogyan használd, és mire kell figyelned.

Pálmaolaj a szappanokban és más kozmetikai termékekben

INCI: Elaeis guineensis

Pálmaolaj – a legfontosabb tények áttekintése

 • Az olajat az olajpálma terméséből nyerik ki
 • A pálmaolajat a nagy pálmaolaj-ültetvények termesztése miatt sok kritika éri
 • Gyakran tanácsolják, hogy kerüljük a pálmaolaj használatát a szappanokban és a mindennapi életben
 • A pálmaolaj különösen olcsó
 • Kedvező ára miatt ez a legelterjedtebb olaj az iparban is
 • A pálmaolajat számos élelmiszerben, kozmetikumban és luxusélelmiszerben találjuk meg
 • A vörös pálmaolajat hidegsajtolással nyerik
 • A fehér pálmaolajat finomítják, ezért kevésbé értékesnek tartják
 • A vörös pálmaolajnak nagyon magas az A-vitamin tartalma
 • A pálmaolaj nagyfokú komedogenitással rendelkezik

Az olajpálma egy trópusi növény, amely eredetileg Afrikában őshonos. Napjainkban azonban Amerika és Délkelet-Ázsia trópusi területein is termesztik. A pálmaolajat a termésének húsából nyerik ki. Ehhez eltávolítják a héját, sterilizálják és préselik.

Palmöl in Kosmetik
Gyümölcspép a pálmaolaj-kivonáshoz[/kaptány]

A pálmaolaj nem tévesztendő össze a pálmamagolajjal. A pálmamagolajat ugyanannak a gyümölcsnek a magjából nyerik, és összetétele eltér a pálmaolajtól. Ha maga készít szappant, a két olaj eltérő szappanosítási értékét is figyelembe kell venni.

Bár a pálmamagolaj is jó szappanösszetevő, teljesen más a hatása, mint a pálmaolajnak.

A pálmaolaj legfontosabb összetevői a kozmetikumokhoz

A friss, finomítatlan pálmaolaj narancsvöröses színű. Tiszta, ibolyaillatú és édes ízű. Ha idősebbé válik, az erjedési folyamatok miatt zavarossá válhat. A kereskedelmi előállítási folyamatok általában kevésbé kíméletesek. Az így előállított pálmaolaj még frissen is zavaros lehet. A zsírsavösszetétel legnagyobb részét, több mint 44 százalékát a palmitinsav teszi ki. Támogatja a bőrgátat és védi a bőrt a külső hatásoktól.

A finomított pálmazsír vagy pálmaolaj fehér és szinte szagtalan.

A pálmaolajat és a pálmamagolajat gyakran tévesen nem különböztetik meg. A pálmamagolajban található laurinsav nincs jelen a pálmaolajban. Vöröses színét magas karotintartalmától kapja. A pálmaolaj számos antioxidánst tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen, és segítik a szervezetet a fertőzések leküzdésében.

Pálmaolaj a szappanokban és kozmetikumokban

[caption id="attachment_7535" align="alignleft" width="1024"]Palmöl Kép: Bishnu Sarangi on Pixabay Ültetvényes olajpálma

A pálmaolaj 30%-os arányával a világon a legelterjedtebben használt és termelt olaj. A kozmetikumokban való felhasználása ennek csak egy kis része. A pálmaolaj szinte minden kozmetikai termék alapanyagaként felhasználható. Vajas állaga alkalmassá teszi kenőcsök, krémek és testápolók alapolajaként. Pálmaolajként szappanokban kellemes szilárdságot biztosít.

Regeneráló hatású, és véd az UV-sugárzással szemben, illetve képes a már bekövetkezett sejtkárosodásokat helyrehozni (természetesen korlátozott mértékben). Ezért népszerű összetevője a napkrémeknek és az après-sun krémeknek. A pálmaolaj tiszta formában és emulziókban egyaránt alkalmazható, hidratál és kisimítja a bőrt. Ezért különösen alkalmas a száraz vagy hámló bőrre. Értékes összetevői védik a bőrt és javítják az olyan, korral járó problémákat, mint a ráncok vagy az öregedő pigmentáció.

A pálmaolaj azonban kevésbé alkalmas a zsíros bőrre. Erősen komedogénnek tekinthető, ezért kedvez a foltok és egyéb bőrhibák kialakulásának.

Egy pillantás (a vörös pálmaolaj a kozmetikumokban)

 • Jó krémek és szappanok alapanyaga
 • Kisimítja az érdes bőrt
 • Antioxidáns hatású
 • Gazdag ápolás a száraz bőr számára
 • Hajápolásra is alkalmas: masszírozza be a hajvégekbe, hagyja hatni kb. 20 percig, majd öblítse ki

A pálmaolaj problémája

A pálmaolajat számos területen lehet és használják is. Az olaj nemcsak a kozmetikumokban, mint pálmaolaj a szappanokban, hanem a mosószerekben, az energiafelhasználásban, sőt a legtöbb élelmiszerben is megtalálható. Gyakran egyszerűen hidrogénezett növényi zsírként vagy egyszerűen csak növényi olajként van feltüntetve. Ez azért lehetséges, mert a pálmaolajat gyakran nem tiszta formában, hanem feldolgozott formában adják hozzá. Ez megnehezítheti annak nyomon követését, hogy mely termékek tartalmaznak ténylegesen pálmaolajat, és melyek nem.

A címkézés valószínűleg 2015-től lesz kötelező azEU-ban. FRISSÍTÉS: 2014. december 13-tól a gyártóknak valóban név szerint kell feltüntetniük a pálmaolajat vagy pálmazsírt a csomagoláson. Azóta könnyebb felismerni, hogy a termékek tartalmaznak-e pálmaolajat (és a legtöbbjük tartalmaz is). Ennek eredményeképpen egyre gyakrabban találkozhatunk a kozmetikumok és élelmiszerek csomagolásán a „pálmaolajmentes” felirattal.

Az olajpálmának trópusi éghajlatra van szüksége a virágzáshoz. Az egyre növekvő kereslet miatt egyre több esőerdőt vágnak ki, hogy helyet csináljanak az olajpálma-ültetvényeknek. Az ezzel kapcsolatos problémák jól ismertek: A fajok kipusztulása, az éghajlati problémák és az őshonos kultúrák kiirtása, amelyek élőhelyét elpusztítják.

A pálmaolaj iránti nagy kereslet miatt nehéz, sőt lehetetlen nélkülözni. Azok, akik nem akarnak lemondani a pálmaolajról (kozmetikai célokra), ökológiai és fenntartható módon ültetett pálmafákból származó olajat használhatnak.

Kép: tk tan on Pixabay

A pálmaolaj használata a szappanokban saját hozzáállás kérdése. Ami egyértelmű, hogy a pálmaolaj kiváló alapzsír a házi készítésű szappanokhoz. Keményebbé teszi a szappant és jó testet ad neki. Emellett könnyű vele dolgozni, és viszonylag keveset kerül.

Ha azonban mégis aggályai vannak, vagy ökológiai szempontból egyértelműen elutasítja a pálmaolajat, a pálmaolaj könnyen helyettesíthető nagyobb mennyiségű olívaolajjal, kókuszolajjal, sheavajjal, kakaóvajjal és/vagy sertészsírral. Egy másik lehetőség, hogy csak ellenőrzött termesztésből származó, tanúsított pálmaolajat használjon.

Pálmaolaj a természetes szappanokban

A fent említett pálmaolaj-probléma ellenére én még mindig szívesen használok pálmaolajat, amikor saját szappant készítek. Ez a pálmaolaj kiváló tulajdonságainak köszönhető. Biztosítja, hogy a természetes szappan szép és szilárd legyen, és intenzív mosás után is megtartja a formáját. A pálmaolajjal készült természetes szappan kellemesen sima textúrájú, és csodálatosan puha érzést hagy a bőrön. A szappanok nagyon enyhék és fényes, fehéres-sárgás színűek. Nehezen szappanosítható és lágyítható olajokkal is tökéletesen kombinálható. A pálmaolaj a kókuszolajjal együtt számos szappanrecept alapját képezi, és akár 50%-os arányban is gond nélkül használható. A pálmaolaj azonban könnyen helyettesíthető más zsírokkal és olajokkal is. Például növelheti az olívaolaj és a kókusz- vagy babassuolaj arányát a receptben, keménység érdekében sheavajat vagy kakaóvajat adhat hozzá, vagy használhat zsírt (vegánok számára nem alkalmas).

Tiszta pálmaolajos szappan

A tiszta pálmaolajos szappan nagyon kellemes és enyhe a bőrhöz. Habképző tulajdonságai csökkentek, így nem számíthat habhegyekre. A pálmaolajos szappanok azonban nagyon szilárdak és mindig megőrzik formájukat, még a 100. mosás után is. Emellett nem kenődnek el. A vágott élek simák és fényesek, és a tisztító tulajdonságaik is kiválóak. A szappan ellenáll az avasodásnak, így hosszú ideig tárolható. Ennek ellenére én mindig más olajokkal és zsírokkal kombinálnám, hogy kiegyensúlyozott összetételű legyen.

Pálmaolajmentes szappan receptek

Az elmúlt években egyre több pálmaolaj nélküli szappanreceptet fejlesztettem ki. Sok ilyen szappanreceptet itt a naturseife-und-kosmetik.de oldalon is megtalálhat. Az avokádó szappanomban például csak avokádóolajat, kókuszolajat, olívaolajat és egy kis shea vajat használok. További pálmaolajmentes receptek közé tartozik a kecsketejes szappan, a babérolajos kertészszappan, a friss borsmentás szappan és természetesen a pálmaolaj nélküli író- és citromszappanom. Egy cikkben 10 pálmaolajmentes szappanreceptet is összefoglaltam, és a naturseife-und-kosmetik.de olvasóinak pálmaolajmentes receptjeit is közzétettem.

Pálmaolaj – igen vagy nem?

A pálmaolaj olcsó, hőálló és nagyon könnyen feldolgozható. Az ipar szereti a pálmaolajat, ezért számos termék összetevője, többek között nagy mennyiségben a diós nugátkrémekben és édességekben. Tudni kell azonban, hogy a finomítatlan, vöröses színű olajat, amely az igazán egészséges összetevőket tartalmazza, alig használják ezekben a termékekben. Ehelyett főként az ipari termékekben találunk olcsó, finomított pálmaolajat.

A kozmetikumokban a pálmaolaj, ha nem finomított, nagyon érdekes olaj a száraz bőr számára. Simít, antioxidáns hatású és jól hidratál. A durva, száraz bőr újra puha és sima lesz. A pálmaolaj a népszerű diós nugátkrém adalékaként a kozmetikai krémek hidratáló, feszesítő összetevőjeként is alkalmas. Ez egy olyan olaj, amely szobahőmérsékleten szilárd.

Szappanjainkban is különösen értékes olaj. A pálmaolaj ugyanis nagyon könnyen feldolgozható, nem okoz problémát a szappanosítás során, és különösen szilárd szappanokat készíthetünk belőle. A szappan hosszú ideig stabil marad, nem repedezik és ápoló jellegű.

Amint láthatja, a finomítatlan pálmaolaj valóban nagyszerű olaj a kozmetikumokhoz és természetesen a szappanjainkhoz. Ha nem szeretnénk lemondani ezekről a tulajdonságokról, akkor választhatjuk a bio minőségű és tanúsított termékeket.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API