Szappanrecept: Készítsd el a saját gesztenyeszappanodat!

Őszi szappan recept - gesztenyés szappan

© Jolita Marcinkene- stock.adobe.com

Igen, be kell ismernünk, itt az ősz (még itt Baden-Württembergben is ;-)). De minden évszaknak megvan a maga gyönyörű oldala. Ha vannak gyerekei, biztosan nem tud úgy elmenni egy gesztenyefa mellett, hogy ne szedjen el néhányat a földön heverő gesztenyékből. Sokan a termést is gyűjtik, hogy díszítésre használják. A gesztenyét más célokra is felhasználhatja, például saját szappan készítésére. 4-6 hét alatt igazán nagyszerű őszi-téli szappanod lesz, nagy mosóerővel.

A ló gesztenye

A közönséges lógesztenye az, amely minden erdőben és mezőn, sőt néha még a városban is megtalálható. Egyébként 2008-ban az év gyógynövényének választották. A gesztenye termésének zöld, szúrós héja, amely lehetőleg szeptember végén és októberben hullik le a fákról, tartalmazza azt a gesztenyét, amelyet most célba veszünk. Maga a gesztenye nem ehető, ezért nem szabad fogyasztani. Viszont gyakran használják a kozmetikumokban vizes kivonatok formájában. A magok nagy arányban tartalmaznak szaponinokat (erről bővebben itt ). Vízben felrázva szappanra emlékeztető habot képeznek.

A gesztenyeszappan receptje

 • 250 g kókuszolaj
 • 250g olívaolaj
 • 200g rizscsíraolaj
 • 150g shea vaj
 • 100g napraforgóolaj
 • 50g kakaóvaj
 • Kérjük, a NaOH mennyiségét a kívánt szuperzsírosításnak megfelelően számítsa ki saját maga
 • 20g PÖ pörkölt gesztenye
 • 340g vizes ló gesztenye kivonat
 • Agyag, gyógynövények, gesztenyeliszt (tetszés szerint választható)

A vizes kivonat elkészítése – így működik

A tinktúra vizes kivonat formájában történő elkészítéséhez használjon körülbelül egy maréknyi félbevágott gesztenyét a megadott mennyiségű vízhez. A víznek hidegnek kell lennie, ezért kérjük, ne melegítse fel előzetesen. Ehhez a recepthez is mindig desztillált vizet használjon, mivel a vizes kivonatot később a lúg bekeveréséhez kell felhasználni. A kivonatot most 5-10 napig állni kell hagyni. Észre fogja venni, hogy az első hab gyorsan képződik, ez a szaponinoknak köszönhető.

Készítse el saját szappanját: A lúg elkészítése

A lúgot a természetes szappanhoz a szokásos módon készítheted el. Ügyeljünk arra, hogy a vizes lókivonat nagyon hideg legyen, tehát lehetőleg egyenesen a hűtőszekrényből, vagy akár előre lefagyasztva, praktikus jégkockatartókban. Ezután adjuk hozzá a kimért NaOH-t, és keverjük össze az egészet, hogy elkészüljön a lúg. Fontos, hogy nyitott ablaknál dolgozzunk, mert a lúg a szokásosnál kicsit forróbb lesz! Emellett barnás színű lesz.

Mit tehet még

A natúr szappanhoz a Gracefruit pörkölt gesztenye PÖ-t használtam. Az illata a sült gesztenyére emlékeztet egy kis vaníliával Kastanienseife selber machenés szerintem nagyon jól passzol a szappanhoz. A szappanragasztó nem sűrűsödött be gyorsan, így könnyű volt vele dolgozni. A szappan színe kicsit barnássá válik, de amúgy is sárgás lenne, hiszen a gesztenyelúg sem tiszta. Természetesen az olaj helyett használhatunk illóolajokat is. Én a földes és „fás” illatokat különösen alkalmasnak találom. Az illatanyagokon kívül mást is adhatsz a szappanhoz. Alkalmasak a különböző őrölt gyógynövények, vagy használhatsz finomra őrölt gesztenyét hámlasztó adalékként. Ehhez a gesztenyét meg kell hámozni (nem kellemes munka ;-)), durván felaprítani, majd szárítani (kb. 5-10 napig). Ezután a gesztenyedarabokat kávédarálón lereszelhetjük, majd finom szemű szitán ismét átszűrjük. Ez megakadályozza, hogy a túl durva darabok vagy a héjdarabok a szappanragasztóba kerüljenek. Ez kellemetlen lenne, és apró karcolásokhoz is vezethet.

Készítsd el a saját szappanodat – íme, így csináld

Kérjük, csak akkor kövesd a szappanreceptet, ha már van tapasztalatod a saját szappankészítésben! Ha még tapasztalatlan vagy, akkor érdemes beszerezned az e-könyvemet, ami néhány héten belül megjelenik 😉 Miért nem iratkozol fel a hírlevelemre , mert akkor van esélyed megnyerni az e-könyvet, és értesülni fogsz arról is, amint megjelenik a könyv.

Kérjük, hogy a gesztenyeszappan készítésénél mindig tartsd be a jól ismert biztonsági szabályokat!

 1. Először is egyensúlyozd ki a kókuszolajat egy serpenyőben, és olvaszd fel. Ezután jöhet a sheavaj és a kakaóvaj hozzáadása és felolvasztása. Végül, de nem utolsósorban adjuk hozzá az olajokat.
 2. A lúgot már elkészítetted a fent leírtak szerint. Az olajoknak/zsíroknak és a lúgnak most 30-40 °C-ra kell lehűlnie.
 3. Közben készítse el az összes kívánt adalékanyagot, és ne felejtse el előkészíteni a szappanformákat.
 4. Amint elérte a kívánt hőmérsékletet, a lúgot hozzáadhatja a zsírokhoz, és egy kanállal összekeverheti. Most a botmixerrel sűrítse be a szappanragasztót.
 5. Keverje bele az illatanyagokat és az adalékanyagokat, majd öntse a szappankeveréket a formákba.
 6. Az érlelési idő nem lehet kevesebb 4 hétnél.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

3 Comments

 1. Hallo. Tolles Seifenrezept. Möchte es gerne nachsieden und habe deinen wässrigen Kastanienauszug nun 5 Tage stehen. Doch setzen sich oben so weiße Kügelchen ab. Habe eins rausgenommen und es ist wie ein kleiner Fusel. Könnte das Schimmel sein oder ist das von den Saponinen? Wäre dankbar für eine schnelle Antwort. gruß manou

 2. Hallo Martin,
  ja es stimmt schon, dass die Saponine hitzeempfindlich sind. Es ist meines Wissens nach jedoch bisher nicht wissenschaftlich belegt, ob und in welchem Umfang spezielle Stoffe den Verseifungsprozess überstehen. Daher empfehle ich beispielsweise auch immer, spezielle Wirkstoffe oder Wirkstofföle sparsam oder gar nicht beim Seife selber machen zu verwenden. Viele Inhaltsstoffe überstehen den Verseifungsprozess eben mit hoher Wahrscheinlichkeit nicht. Dennoch sind viele Menschen davon überzeugt, dass der eine oder andere Wirkstoff in der späteren Seife positive Eigenschaften aufweist. Von daher bin ich der Meinung, jeder sollte ausprobieren und nutzen, was er oder sie für richtig hält. Natürlich sind viele Dinge (insbesondere bei der Seifenherstellung) auch „spielerei” und dienen weniger dazu, der Seife einen wirklichen Effekt zu verleihen.
  Wenn man es ganz genau wissen möchte, hilft wohl nur ausprobieren (und in diesem Fall dann wohl einen Ansatz mit Kastaniensud und einen ohne) 😉
  Viele Grüße
  Stefanie

 3. Hallo, vielen Dank für dein Seifenrezept mit Rosskastaniensud. Sind die Saponine in der Kastanie hitzebeständig? Gehen die Saponine nicht kaputt durch die Hitze beim verlaugen?

  Herzliche Grüsse
  Martin

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Kürbisseife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 2. Seifenkraut in Naturseifen und zum Wäsche waschen | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.