Szappan recept: Készíts saját mézes szappant (méhviasszal és sok mézzel)

Szappan mézzel - DIY

Bienenwachs
Honigseife selber machen

Krémes habzás, kellemes illat és még több ápoló hatás: a mézes szappanok nem véletlenül népszerűek. Akár nagyon kis mennyiségben, akár a házi szappan egyik fő összetevőjeként, a mézet tetszés szerint használhatja szappanösszetevőként, és elkészítheti saját tápláló mézes szappanját.

Ahhoz, hogy saját mézes szappant készíthessünk, érdemes már előzetesen elkészíteni néhány klasszikus szappant. Hiszen a mézes szappankészítés során néhány dolgot érdemes szem előtt tartani.

Készítse el saját mézes szappanját

Saját szappan készítésemézzel és méhviasszal : Asaját szappankészítés nem mindig egyszerű, és időről időre kihívást jelenthet. Én személy szerint imádom a mézet, mind étkezésre, mind bőrápolásra. A méz a bőrápolás klasszikusa, hidratálja a bőrt, simává és rugalmassá teszi.

Régebben csak kis mennyiségű mézet használtam a saját szappankészítésem során, ami rendben is volt. Ennek oka , hogy a méz és a cukor is gazdag habot eredményez. Ha tehát csak emiatt szeretnél mézet a házi készítésű natúr szappanodba, akkor 1000 g zsiradékra körülbelül 1-2 evőkanálnyi mennyiség elegendő. Ez mind szép és jó, de most valami mást akartam kipróbálni, és egy igazi mézes szappant készítettem a saját szappanreceptem szerint.

Saját mézes szappankészítés – néhány tipp a kezdéshez

Nemrég olvastam valahol, hogy a mézzel készült natúr szappanokat nem szabad zselésíteni. Állítólag a méz elválik a szappanmasszától a folyamat során. Hacsak nem használok tejet a mézes szappanomban, én mindig előidéztem a gél fázist, és soha nem volt vele gondom.

Amit viszont soha nem szabad csinálni, az az, hogy mézport keverünk a lúgba. Alkalmanként dolgoztam már mézporral, és közvetlenül a lúghoz adtam. Sajnos ez barna csomókhoz vezetett, amelyek később a kész szappanban láthatóak voltak. De ez akkor is előfordul, ha a tiszta mézet keverjük a forró lúgba. Ez azért van, mert a mézben lévő cukor elkezd karamellizálódni és csomósodik.

Mézes szappan – a szappan receptje (1 kg zsírfázis, zsírtartalom kb. 7%)

A hozzá illő szappanbanderollák szintén nagyszerűek, mivel vizuálisan is feldobják a mézes szappanodat. A házi készítésű mézes szappanszappanhoz gyorsan és egyszerűen letöltheti a szappanbanderollákat. A fájl ára egyszeri alkalommal 2,50 €, és annyi banderollt nyomtathat ki, amennyit csak szeretne:

Készítsd el saját mézes szappanodat – így csináld!

Ebben a szappanreceptben sok kemény zsiradék van. Ez azért van, mert a méz lágyítja a szappant, és késlelteti a keményedési folyamatot is. A natúr szappan formázása ezért nehezebb. Ezért csökkentettem a víz mennyiségét és növeltem a szilárd zsírok arányát is. Emellett eltekintettem más „lágyítóanyagoktól”, mint például a ricinusolaj.

Mint mindig, most is feltételezem, hogy Ön ismeri a saját szappankészítést, és betartja a szappanreceptre vonatkozó összes biztonsági szabályt!

  1. A szilárd zsírokat felolvasztjuk. Ezután a serpenyőben lévő zsírokhoz hozzáadjuk a méhviaszt, és hagyjuk, hogy az is megolvadjon. Ezután jöhetnek az olajok.
  2. Közben vegyünk egy kis desztillált vizet, és kissé melegítsük fel. Ezt a vízmennyiséget a méz feloldására használjuk. Először a lúgot keverjük össze a jéghideg vízzel, majd gondoskodjunk a mézről.
  3. Hagyjuk a lúgot és a zsír/olaj keveréket kihűlni, és közben készítsük el mind a szappanformákat, mind a kiválasztott parfümolajat.
  4. Miután kihűlt, a lúgot és a zsírokat a szokásos módon összekeverhetjük. Használjon keverőpálcát a sűrítéshez. Most keverje bele a feloldott mézet és az olajat. Győződjön meg róla, hogy a méz alaposan elkeveredett, mielőtt a szappankeveréket a formákba önti.
  5. A szappankeverék most már barnás színű lesz, és enyhe mézillatot áraszt. Most már bele lehet tölteni a szappanformákba. Tekerje be a formákat megfelelően törülközőkkel és takarókkal, hogy a szappan megfelelően meg tudjon zselésedni.
  6. A natúr szappant 24-48 óra elteltével kiveheti a formából, majd felvághatja. Legalább 6 hét tárolási időt ajánlok.

A termékek reklámpartnere*: [amazon box=” B06WV9KNCJ,B00D0QYZSY, 3784354068″/]

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API