A szappan érési ideje

A szappannak így kell érnie

A szappan főzése olajokból, zsírokból és lúgból gyakran hosszadalmas folyamat. Nemcsak a szappan elkészítése vesz igénybe időt, hanem a házi készítésű szappannak az elkészülte után több hétig vagy akár hónapig is érlelődnie kell. De mi is a szappan érési ideje, mire kell figyelni, és le lehet-e rövidíteni a szappan érési idejét?

Mennyi a szappan érési ideje?

Természetes szappant mindig főleg növényi zsírokból és olajokból, valamint lúgoldatból készítünk. Ehhez általában nátronlúgot használsz, mivel ez szilárd szappanrudakat eredményez. Miután a zsírkeveréket a lúggal emulgeáltuk, és az így kapott szappanragasztó besűrűsödött, át lehet önteni a szappanformába. A szappanragasztónak most meg kell szilárdulnia a formában. Ezért mindig várunk legalább 24 órát, mielőtt kivesszük a szappant a formából. Ha tömbformát használtunk, a szappant darabokra vágjuk.

A házilag készített szappant azonban nem lehet azonnal felhasználni. Ehelyett legalább négy hétig kell érnie. Ehhez a szappandarabokat egymástól kissé távolabb, papírral bélelt polcon vagy dobozban helyezze el. A szappant ezután néhány hétig ott kell tárolni szellős helyen. A zsírokból és lúgból készült szappan, amit természetes szappannak is nevezünk, az érlelési idő után használható.

Mennyi a szappan érlelési ideje?

A szappan érlelési ideje a szárításra szolgál. A lúgban lévő víz elpárolog, a szappanrudak keményebbek lesznek, és így sokkal termékenyebbek. A hosszú ideig szárított szappan könnyebben mosható. Már nem zsírosodik és sokkal keményebb, mint a friss szappan. A szappan érlelési ideje azonban nem csak a száradásra kell, hogy jusson. Az érlelési idő alatt befejeződik a szappanosítási folyamat. Ez azt jelenti, hogy szappanja csak legalább négy hét érlelési idő után lesz igazán enyhe és a bőr által jól tolerálható.

Hogyan érleli a szappant?

A friss szappant hűvös és szellős helyen kell tárolni. A pince ideális erre a célra. A szappant tárolhatja egy ablakkal ellátott garázsban vagy fészerben is. Fontos, hogy a helyiség jól szellőztethető legyen, és a szappanrudak bizonyos távolságra legyenek egymástól. Így minden oldalról jól szellőznek és egyenletesen száradnak.

Mennyi ideig kell érnie a szappannak?

A szappant jó négy hét után használhatja. A szappanok azonban általában csak néhány hónapos érlelés után lesznek igazán lágyak és szilárdak. Észre fogja venni a különbséget: A legalább három-négy hónapig érlelt szappanok sokkal szilárdabbak, így jobban érződnek a kézben, és mosáskor már nem zsírosodnak. És enyhébbek a bőrön, mint a rövidebb ideig érlelt szappanok.

Azolívaolajos szappanok érése sokkal hosszabb ideig tart. Mindig számoljunk 6-12 hónapos érési idővel.

Az úgynevezett cukkiniteszt

A szappantartó teszt segítségével ellenőrizheti, hogy a szappan nem túl csípős-e a nem elszappanosított lúg miatt. Ezt a tesztet egyszer érdemes elvégezni, mielőtt a házi készítésű szappant használná. Hiszen hibák mindig becsúszhatnak. Elég, ha elfelejtünk egy olajat szappankészítés közben, valamit rosszul mérünk le, vagy ha a mérleg nincs megfelelően beállítva. Előfordulhat, hogy a szappanban lévő lúg mennyisége túl magas, és a lúg egy része nem szappanosítható.

A szappan szappanosságának vizsgálatához, amit a minimálisan négy hét érlelési idő után végezzen el, röviden érintse meg az egyik szappanrudat a nyelve hegyével. A szappannak most már jellegzetes szappanos ízűnek kell lennie. Néha egy enyhén csípős vagy savanyú íz is átjön. Ez azonban a szappanban lévő illóolajoktól vagy parfümolajoktól származik. A lúgtöbbletet onnan ismerheti fel, hogy a nyelve hegye nagyon „sistergő”. Ekkor szinte biztosan van még szabad lúg a szappanban. Ha ez a helyzet, akkor a szappannak mindenképpen még néhány hétig érlelésre van szüksége. Ha további érlelési idő után még mindig szabad lúgot érez, akkor nem szabad használni a szappant.

Ehelyett olvaszd fel , adj hozzá még egy csipetnyi olajat, majd nyomd bele kis formákba. Így a szappan még felhasználható, és nem kell kidobni.

Rövidítse le a szappan érési idejét

A szappan érési ideje lerövidíthető gélfázis használatával. A gélfázisú szappanok egyszerűen gyorsabban érnek, mint a gélfázis nélküli szappanok. Vízcsökkentéssel is dolgozhat, hogy a szappan szilárdabbá váljon és gyorsabban száradjon. Ha kevesebb vizet tesz a szappanreceptbe, a száradási és érlelési idő néha jelentősen lerövidíthető.

Ezenkívül a magas olívaolaj-tartalmú szappanoknak sokkal tovább kell érniük, mint az olívaolaj nélküli szappanoknak. A tiszta olívaolajos szappanoknak különösen hosszú időre van szükségük. A legjobb, ha legalább egy évig, de lehetőleg tovább érleljük őket.

Minden szappannak érlelődnie kell?

Minden úgynevezett természetes szappant érlelni kell. Más szóval minden olyan szappannak, amely lúgból, zsírokból és olajokból készül.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*