Bárki, akinek van némi tapasztalata a saját szappankészítésben, valamikor ki akarja próbálni a tejszappan készítését. Ennek oka, hogy a tejszappanok nagyszerű hírnévnek örvendenek: Különösen táplálóak, simává és puhává teszik a bőrt, és krémes, gyengéd habot képeznek. A tejszappanok készítése azonban nem olyan egyszerű, ezért az első néhány alkalommal jobb, ha kerüljük a tej és a tejtermékek használatát. Amint azonban némi gyakorlatot szereztél a saját szappankészítésben, mindenképpen érdemes kipróbálnod a tejszappankészítést. De hogyan is készülnek pontosan a tejszappanok, és mi a különbség?
Tejszappanok tejtermékekkel
A tejtermékekkel, meleg technikával készült tejszappanok ideálisak kezdőknek. A szappant a szokásos módon készítjük el: a lúgot összekeverjük a vízzel, felolvasztjuk a zsírokat, majd a két összetevőt (kihűlés után) egyesítjük. Amint a szappanragasztó elérte a megszokott pudingos állapotot, belekeverheti az Ön által választott tejterméket. A tejszín, a tejszíntúró és más magas zsírtartalmú tejtermékek különösen gazdagok. De ajánljuk az alacsonyabb zsírtartalmú szójatermékeket, joghurtot és túrót is.
Mindig ügyeljen arra, hogy a szappanragasztót a lehető leghidegen keverje ki. A zsíroknak és a lúgnak ezért a lehető leghűvösebbnek kell lennie a keverés előtt, ideális esetben 25 °C körül, legfeljebb 30 °C-on. A hozzáadni kívánt tejterméknek is lehetőleg hűtöttnek kell lennie (egyenesen a hűtőszekrényből). Csökkentse egy kicsit a lúghoz használt víz mennyiségét. Ez azonban attól is függ, hogy mennyi túrót, tejszínt vagy joghurtot szeretne hozzáadni. Ha tényleg csak kis mennyiséget szeretne, akkor a vízmennyiséget a szokásos módon tarthatja. Ezeket a szappanokat egy kicsit szigetelheted, de soha ne csomagold be szorosan, és ne tedd radiátor közelébe.
Tej hozzáadása a nyers szappanhoz
Ez a változat is meglehetősen egyszerű, és különösen kezdőknek ajánlott. Az eljárás megegyezik a fent leírtakkal. Tejtermék, például joghurt vagy túró helyett adjunk tehén-, kecske-, kanca- vagy más tejet a már besűrűsödött szappanmasszához. Mivel valószínűleg nem csak egy aprócska csipetnyit fog belekeverni, a lúg vízmennyiségét csökkenteni kell a felhasználni kívánt tej mennyiségével. Ha például a lúgot 300 g vízzel kell összekeverni, és a szappanragasztóhoz 100 g tejet akarsz hozzáadni, akkor a víz mennyiségét körülbelül 200 g-ra csökkented.
Ebben az esetben is nagyon hidegen kell dolgozni. Az izolálás lehetséges, de nem túlságosan. Ha kecsketejjel dolgozik, egyáltalán nem szabad szigetelni.
Víz helyett tejjel készült tejszappanok
Itt érkezünk el a„profi változathoz„, mert a tejet nem a szappanragasztóhoz adják, hanem lúgosító folyadékként használják. A tejszappankészítésnek ennél a változatánál(menő technikánál) fontos, hogy a tejet CSAK fagyasztva használjuk fel. Öntsük a tejet jégkockatartókba, és hagyjuk teljesen megfagyni. Ezekből a tejjégkockákból ezután lehet lúgot készíteni.
Ha a tejet nem hidegen dolgozzuk fel, erős ammóniaszag keletkezik, és a lúg sárgától barnára színeződik. A tej „kifakadhat”, és az eredmény egy csúnya, használhatatlan szappan lesz.
Megjegyzés: A lúgot szitán át kell önteni a zsírokhoz!
Tejszappanok tejporral
A tejszappanokat praktikus tejporral is el lehet készíteni. Ebben az esetben a legegyszerűbb és legcélszerűbb a tejport egy kevés vízben feloldani, és a szappankészítés végén a besűrűsödött szappanragasztóhoz adni. Ezzel a módszerrel nagyon tömény tejszappanok készíthetők, mivel természetesen sok tejport vagy akár kevesebbet is használhatunk. Erről bővebben olvashat a Meleg technika tejporról szóló beszámolóban. Tejpor minden ismert tejfajtából kapható. A kecsketejport és más fajtákat akedvenc boltomban, a Dragonspice-ban rendelheted meg a
címen.
Saját tejszappanok készítése – amit tudnod kell
Ha egyszer már készítettél egy-két tejszappant magadnak, rá fogsz jönni, hogy nem is olyan nehéz elkészíteni. A legfontosabb, hogy hidegen dolgozz, és takarékosan használd a szigetelést. A tejszappanok azonban zselésedhetnek, csak ne túl forrón. Ha a tejszappan túl forró lesz, intenzív ammóniaszag keletkezik, amit a tejben lévő fehérjék bomlása okoz. A szag kellemetlen, és használhatatlanná teheti a szappant. A tejszappan elszíneződhet és hámlóvá válhat. Az is előfordulhat, hogy a szappan szétválik a szappanformában, és maró folyadék ülepedik le a szappanforma aljára. Ezért bármilyen óvatosan is dolgozik, a szappant mindig csak kesztyűs kézzelszabad kivenni a formából!
Tejszappanok: néhány utolsó tipp
- A friss szappan enyhe ammóniaszaga normális, és néhány napon belül eltűnik
- Ha azt szeretné, hogy a szappan fehér maradjon és ne sárguljon, kerülje a gél fázist
- A tejszappanok készítésének eljárása független attól, hogy milyen tejterméket használunk (tehát a növényi alapú tejre, például a mandulatejre is vonatkozik)
- Ajánlom a Készítsd el magad a tejszappanokat című ebookot. Mert mindent elmagyaráz a tejszappanokról, és mindenki megtalálja a megfelelő módszert az első házi tejszappan elkészítéséhez
Néhány szappanreceptet már közzétettek a tejszappanokhoz. Mit szólnál például a pálmaolajmentes kecsketejes szappanhoz, a tápláló kancatejes szappanunkhoz vagy a klasszikus természetes szappanhoz zabbal, tejjel és mézzel?
Ich liebe auch Milchseifen.
Die Flocken in der Lauge haben meiner Meinung nach eine ganz einfache Erklärung und machen die Lauge und Seife keinesfalls unbrauchbar.
Die Lauge fängt gleich an, das Milchfett zu verseifen, es ist ihr nämlich ziemlich egal, ob sie Milchfett oder Sheabutter vor die Nase bekommt. Die kleinen Flocken sind Seife. Diese feinen kleinen Seifenflocken würde man dann natürlich raussieben.
Also, keine Panik!Ausprobieren mit Flocken und … küssen …
Ich packe alle Milchseifen sofort in den Frost und hole sie erst nach 24 bis 48 Stunden raus. Dann ist ihnen die Lust aufs Gelen vergangen …
Deine Seite finde ich super –
liebe Grüße,
Kirsten (Mühlhausen, Thüringen)