INCI Fekete ribiszke magolaj: Ribes Nigrum (fekete ribiszke) magolaj
Fekete ribizlimagolaj – finom szépítőszer
A fekete ribizli – más néven cassis – az egresfélék családjába tartozik, és rendkívül népszerű élelmiszer. A bogyók vitaminokban gazdagok és fanyar, friss ízűek. A piros ribizli nevét Szent János napjáról kapta, amely körül az első bogyók megérnek. A bogyókat nemcsak élelmiszerként, hanem dísznövényként vagy parfümkészítésre is használják. A gyümölcsből értékes feketeribizlimagolajat is készítenek, amelyet egyre gyakrabban használnak fel a kozmetikai iparban.
A feketeribizlimagolaj előállítása és hatása
A kiváló minőségű olajat a feketeribizli magjának préselésével állítják elő. Sárga színű, gyümölcsös és fanyar illatú. A gyengébb minőségű ribizliolajat megváltozott, mélyzöld színéről lehet felismerni.
Az olaj tartalmazza az α- (ω3) és a γ-linolsav (ω6) ritka keverékét, valamint a nagyon ritka sztearidonsavat, egy négyszeresen telítetlen zsírsavat, amely erősen gyulladáscsökkentő hatású. A két linolsav keveréke erősen stabilizáló funkciót tölt be a bőr barrier rétegére nézve, így fenntartja a bőr saját nedvességtartalmát.
Az olaj használata
Az enyhe és jól tolerálható olaj sokoldalúan használható: a többszörösen telítetlen zsírsavak sejtvédő és sejtregeneráló hatásúak, különösen a száraz és érett bőr ápolását segítik. A zsíros vagy foltos bőrt javítják az olaj gyulladáscsökkentő összetevői. Ez a feketeribizlimagolaj alacsony oxidatív stabilitásával legjobban jojoba- vagy marulaolajjal kombinálva bontakoztatja ki átfogó hatását. Általában az olajsavban gazdag olajok különösen ajánlottak az olajkeverékhez, ahol ügyelni kell arra, hogy a feketeribizlimagolaj legfeljebb 15 %-ban kerüljön az olajkeverékbe. A krémekben és testápolókban a teljes mennyiség kb. 1-5 %-os arányát feltételezzük.
Terjedési tulajdonság: lassú
Zsírosító tulajdonság: szárító