A kávészappan egy tipikus szappan, amelyet sok hobbiszappankészítő legalább egyszer elkészít. A kávészappanhoz nemcsak a kávézaccot lehet felhasználni, amely a legtöbb háztartásban már rendelkezésre áll, hanem a kávészappan néhány nagyszerű tulajdonsággal is rendelkezik:
Kávészappan – konyhai szappan a kellemetlen szagok ellen
Valószínűleg minden amatőr szakács ismeri a problémát: fokhagyma és hagyma vágása után kellemetlen szagok maradnak, amelyek intenzív kézmosás után sem múlnak el. De nem csak a fokhagyma és a hagyma, a hal és más ételek is kellemetlen szagú ujjakat hagynak maguk után. Ezek a szagok azonban most már könnyen eltávolíthatók. Erre a célra készíthetsz magadnak egy nagyon erős kávét tartalmazó szappant.
Akávé ismert szagmegkötő tulajdonságairól, és ugyanígy viselkedik a házi szappanban is. Amikor a kávés szappannal kezet mos, a szagok felszívódnak, és a bőr is táplálódik a magas szuperzsírtartalomnak köszönhetően. Készítsd el a saját kávés szappanodat? Mindenképpen próbálja ki!
Készítsen saját kávészappant vagy konyhai szappant
Alapvetően többféleképpen is elkészítheted a saját kávés szappanodat. Először is, egyszerűen lefőzhetsz egy nagyon erős kávét, hagyod kihűlni, és összekevered vele a lúgot . További vizet nem kell hozzáadni. A kávé elkészítéséhez azonban desztillált vizet kell használni. Lehetőség van arra is, hogy a házi szappan hámlasztó hatású legyen. Ez különösen hasznos a konyhai szappanok esetében, mivel a hámlasztó összetevők eltávolíthatják a szennyeződéseket és a szagokat is. Ideális esetben kávéport használjon ehhez. Legfeljebb 3 evőkanál 500 g zsírra/olajra ajánlott és kellemesnek érzékelhető. A konyhai szappan utolsó változata a tej vagy tejtermékekhozzáadása. Ezáltal a kávészappan tejeskávé szappanná válik.
Hogyan készítsünk saját kávés szappant
Mint mindig, a szappanrecept csak egy példa, így bármilyen más szappanreceptet is használhatsz. Én ezt szeretem, mert a szappan szép és szilárd, nem túl zsíros és ráadásul elég olcsó. A habképződés is jó.
A mennyiségből kb. 10 db normál, egyenként 100g-os szappanrúd készül. Felhívom a figyelmet, hogy a szuperzsírosítást soha nem lehet pontosan kiszámítani, mivel a margarin összetétele változó. Emiatt én mindig egy kicsit magasabb, 9 és 10 százalék közötti szuperzsírszázalékkal számolok.
- 400 g növényi margarin
- 250 g kókuszolaj
- 350 g repceolaj
- A NaOH mennyiségét kérjük, számolja ki saját maga
- 310g erős kávé (hideg)
- 5 evőkanál kávépor
A kávés szappanokban általában nem használok illóolajat vagy illóolajokat. Ennek oka, hogy a kávészappanoknak nagyon jellegzetes szaga van, és ezért megváltoztatja vagy akár el is fedi a parfümolaj illatát.
Termékek reklámpartnere**
Készítsen szappant saját maga – így működik
- Főzd le a kávét, és hagyd sokáig áztatni, vagy készíts nagyon erős kávét. Hagyd kihűlni a kávét, majd tedd a hűtőbe néhány órára.
- Amikor a kávé nagyon kihűlt, mérd ki a zsírokat, és olvaszd fel őket egy serpenyőben. Ha megolvadt, adjuk hozzá a repceolajat a serpenyőben lévő zsírokhoz.
- Ezután mérjük ki a lúgot, és óvatosan csepegtessük a hideg kávéba (kérjük, mindig a biztonsági szabályok betartásával dolgozzunk!).
- Hagyjuk a lúgot és a zsírokat kihűlni.
- Most adjuk a lúgot a serpenyőben lévő olaj-zsír keverékhez, és óvatosan keverjük össze egy kanállal. Most már használhatja a botmixert a keverék sűrítéséhez.
- Ezután adjuk hozzá a kávéport (ha szükséges), és keverjük homogénen a keverékhez.
- Öntse a szappankeveréket a mellékelt szappanformába, és hagyja pihenni legalább 24 órán át.
- Most már kezelhető darabokra vághatja a kávés szappant, és négy-hat hétig hagyja érlelődni.
A kávészappanok eleinte kellemetlen szagúak, de ez a szag idővel elillan. A jellegzetes szag azonban megmarad.
Tipp: Ha további hidratáló hatást szeretne, egyszerűen keverjen a szappankeverékbe egy bőséges evőkanál tejszínes túrót vagy mascarponét. A szappanformát azonban ekkor csak nagyon kíméletesen kell szigetelni. A lefedés elegendő.
Termékek hirdetési partnere**