Mi romolhat el a szappankészítés során – A formázott szappan szabálytalan állaga

Egyszerűen készítsen saját szappant

Seifenherstellung - Seife Blume und Swirl
Házi szappan - Szappankészítés

Ha jól tájékozott a szappankészítéssel kapcsolatban, és egy kipróbált és bevált szappanrecept szerint dolgozik, nem sok minden romolhat el, ha maga készíti a szappant. Azonban még ha már nem is kezdő szappankészítő, időről időre előfordulhatnak kisebb-nagyobb problémák. Miért lehet például a kész szappan szabálytalan állagú?

Szappankészítés – néha előfordulhatnak apró bakik

Ha magad készítesz szappant, időről időre elromolhatnak a dolgok. Például előfordulhat, hogy a szappanragasztó vagy a nyers szappan nem akar besűrűsödni. Egy másik nagyon gyakori probléma a szappankészítés során, hogy a szappanragasztó túl gyorsan szilárdul meg , és már nem lehet feldolgozni vagy akár a szappanformába tölteni. Ez általában mérlegelési vagy számítási hibák miatt van. Ez azt jelenti, hogy a lúg és a zsírok arányát rosszul számították ki, vagy egyszerűen csak rosszul mértek. Ez szinte mindenkivel előfordul valamikor, amikor maga is szappant készít.

Ezeken a hibákon kívül az is előfordulhat, hogy a szappant egyszerűen nem keverték meg alaposan, vagy nem történt meg a gélfázis. Ezek a kisebb botlások aztán a kész szappan egyenetlen állagában mutatkoznak meg a kész szappan elkészítése után.

Színkülönbségek és a szappan szabálytalan textúrája – miért tűnhet egyenetlennek a szappan

A szappan elkészítése és formába öntése után észre fogja venni, hogy nem egyenletesen szappanosodott és egyenetlenül néz ki. Ennek két oka lehet: vagy túl kevés volt a keverés, vagy a zselésedési fázis nem egyenletesen zajlott le. Előfordulhat, hogy a szappanforma oldalain nem indul be rendesen a zselésedési fázis , és főként középen zajlik. Ez általában a szappanblokk színkülönbségében nyilvánul meg.

Ha a szappan egyes helyeken kemény, máshol pedig puha, az szintén a gélfázisnak tudható be, vagy egyszerűen csak annak, hogy nem kevertük meg eléggé. Ez azt jelenti, hogy a lúg és a zsírok nem egyenletesen oszlottak el. Ilyen esetekben hagyja a szappant hosszabb ideig érlelődni, és várja meg, mi történik. Egyelőre nem kell kidobni. Ha semmi sem változik a szappan állagában, akkor újra beolvasztható. Bár ez egy további munkafázist igényel, a tétel legalább újra felhasználható.

Tudja meg, hogy pontosan mit kell tudnia a szappankészítés előtt

Az ilyen hibák elkerülése érdekében célszerű tájékozódni az új hobbiról, mielőtt belekezd a szappankészítésbe. Hiszen a saját szappankészítéshez bizonyos ismeretekre van szükség. Jó felkészüléssel elkerülheti a tipikus hibákat, és gyorsabban belevághat. A felkészüléshez ajánlom a Kreative Seifen einfach selber machen című ebookot. PDF formátumban van mellékelve, így nincs szükség ebook-olvasóra. Nézze meg közvetlenül a Naturseife und Kosmetik e-bookjait: e-bookok szappankészítéshez

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API