Készítsen saját szappant: Borotvaszappan

Készítsen saját borotvaszappant

Rasierseife Mischverseifung
Borotválkozó szappan

A borotvaszappan egy igazán nagyszerű dolog. Hiszen a borotválkozás nagyon könnyű a borotvaszappannal, és a bőr egyszerre táplált, puha és sima lesz. Itt megtudhatod, hogyan kell borotvaszappant készíteni, és milyen összetevőkre van szükség.

Borotvaszappan készítése

Saját borotválkozószappant készítenél? Természetes összetevőkkel ápolni, hidratálni és nyugtatni a bőrét – mindezt borotválkozás közben? Ez lehetséges! Saját szappant nemcsak a kéz, az arc és a test tisztításához, hanem borotválkozáshoz is készíthetsz.

A borotvaszappanok nagyon kíméletesek a bőrhöz, és borotválkozás közben hidratálják azt. Ráadásul természetes összetevőkből készülnek, amelyeket bőrtípusodnak megfelelően választhatsz! A borotválkozáshoz szükséges szappan elkészítése ezért kiváló ötlet. Kíváncsi vagy, hogyan készítsd el saját borotvaszappanodat? A borotvaszappanok ugyanúgy készülnek, mint a többi természetes szappan.

Különböző olajok használatával és egyéb összetevők hozzáadásával sokféle eredmény érhető el. Ez teszi a házilag készített borotvaszappanokat különösen táplálóvá és bőrbaráttá. A borotvaszappanok esetében kétszeresen is profitálunk a természetes szappanok természetesen előforduló glicerin tartalmából:

    1. A glicerin hidratáló hatású, és így ápolja a bőrt borotválkozás közben.
    2. A glicerin puhítja a szőrt és megkönnyíti a borotválkozást.

Készítsen saját borotvaszappant – a habzó tulajdonságok

Fontos, hogy a borotvaszappan kellően stabil habot képezzen. A hab ne legyen nagy buborékos, hanem szilárd és krémes. Az ideális állag kissé a tejszínhabra emlékeztet. A borotvapenge csak így tud tökéletesen siklani a bőrön.

A legjobb, ha borotvaecsetet használ, hogy optimalizálja az érlelt szappan habzását. Természetesen ecset nélkül is megoldható. A kókuszolaj és a babassuolaj különösen alkalmas a habosításra. Szinte minden szappanreceptben habzó alapolajként használják őket. A habstabilizáló ricinusolajjal kombinálva rengeteg stabil habot eredményeznek, ami olyan fontos a tökéletes borotvaszappanhoz.

Az avokádóolajat szintén gyakran használják. Az általa létrehozott hab lágy és krémes. Pontosan olyan, amilyennek a tökéletes borotvahabnak lennie kell. A még stabilabb hab létrehozásához a borotvaszappanokat gyakran keverik szappannal. Ez azt jelenti, hogy a lúgot NaOH és KOH keverékével szappanosítják. Az így kapott habnak stabilabbnak és gazdagabbnak kell lennie. Kattintson ide a vegyes szappanosítás bemutatójáért.

A sztearinsav szintén népszerű adalékanyag a borotvaszappanokban, mivel gazdag és stabil habot lehet vele készíteni. Mivel azonban a sztearinsavval nem olyan könnyű dolgozni, írtam egy rövid útmutatót róla. Itt találod a sztearinsavas borotvaszappan receptjét, amelyhez én is vegyes szappanosítást használtam.

A másik fontos szempont azonban a szappan zsírossága. Minél kevésbé szuperzsíros a szappan, annál lágyabb lesz a hab.

Borotvaszappan készítése – szuperzsírosítás

A túl kevés felesleges zsírt azonban kerülni kell. Ez ugyanis védi és ápolja a bőrt az irritáló borotválkozás alatt és után. Különösen az érzékeny bőrt stresszeli a borotválkozás, és kiszárad. Ez a bőr kellemetlen feszüléséhez vagy akár apró, gyulladt pattanásokhoz is vezethet. Minél szárazabb és érzékenyebb a bőr előzetesen, annál nagyobb mértékben kell túlzsírozni. Az átlagos érték 4-7 %. A bőrt a hab védi, majd a nem szappanosított összetevők táplálják és hidratálják.

Adalékanyagok a borotvaszappanhoz

A borotvaszappanba a fő összetevőkön kívül a szappanosított olajok, gyógynövények vagy illóolajok is belekerülhetnek. Különösen alkalmasak a bőrre nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövények és illóolajok. Ezek közé tartozik a kamilla, a zsálya és az olyan illóolajok, mint a levendula vagy a rozmaringolaj.

A teafaolaj is hozzáadható a szappanhoz, ha a bőr nagyon foltos. Ez azonban túl durva a száraz, repedezett bőrhöz. A citrusolajok, például a narancs kellemes illatot adnak a borotvaszappannak. Ha gyógynövényeket szeretne használni, kerülje az őrölt összetevők hozzáadását. Ezek nem illeszkednek olyan jól egy borotvaszappanba, és még a pengékbe is beleakadhatnak. A gyógynövényeket főzheti intenzív teafőzetként, és hagyja kihűlni. Ezt az infúziót aztán felhasználhatja a lúg elkeveréséhez.

Mint már említettük, a glicerin is remek összetevője a házi borotvaszappanoknak. Ha fokozni szeretné ezt a hatást, akkor glicerint adhat a szappanhoz. Egyszerűen adjon 1 evőkanál glicerint (1000 g zsiradékonként) a besűrűsödött szappanragasztóhoz, és keverje bele.

Gyakran ajánlják azt is, hogy a borotvaszappanhoz kaolint vagy más agyagot adjunk. Ettől nemcsak a szappan lesz szép, hanem az adalékanyagok a borotvapengét is könnyedén siklani hagyják a bőrön.

Megfelelő szappanformák borotvaszappanhoz

Ha szeretné megkönnyíteni a dolgát, öntse a szappankeveréket közvetlenül kis formákba vagy poharakba, amelyekből a szappant nem veszi ki. A szappan a formában maradhat, és egyszerűen közvetlenül az edényben habosodik. Fontos, hogy a borotvaszappant használat után mindig hagyja alaposan megszáradni.

És itt van egy másik borotvaszappan recept: Borotvaszappan, egyszerű recept

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API