Szappanosítás KOH-val: lágyszappanok és vegyes szappanosítás

KOH a jól habzó természetes szappanokhoz

Verseifen mit KOH

Folyékony vagy lágy szappant szeretne készíteni? Akkor tájékozódjon a KOH-val történő szappanosításról. Ugyanis a vízben oldott kálium-hidroxid (KOH) nevű vegyszerrel kálium-hidroxid-oldatot kapunk, amiből lágyszappanpasztát készíthetünk. Ezt a szappanpasztát, más néven lágyszappant otthon is elkészítheted magadnak. A KOH-val történő szappanosítás során azonban néhány dolgot szem előtt kell tartani. Itt elmagyarázom, hogy miben más a KOH-val történő szappanosítás, mint amikor NaOH-val készítesz magadnak szappant, és tippeket adok az úgynevezett vegyes szappanosításhoz is.

Saját szappankészítés NaOH-val vagy KOH-val?

Amikor elkezdtem magam szappant készíteni, alig volt olyan könyv vagy információs oldal a világhálón, ahol strukturált információkat lehetett volna találni a szappankészítésről. Ezért sokáig nem igazán értettem, hogy miért lehet NaOH helyett KOH-t használni. Mivel folyamatosan kapok kérdéseket a KOH és a NaOH, a lágy szappanok, a szilárd szappanok és a vegyes szappanosítással kapcsolatban, szeretnék itt írni valamit a KOH-val történő szappanosításról.

A KOH kálium-hidroxidot jelent. Vízben feloldva a vegyszer lúgot, a káliumlúgot eredményez.

A NaOH a nátrium-hidroxid. A NaOH vízben oldva szintén lúgos oldatot, szódabikarbónát eredményez.

A legtöbb kazánnal foglalkozó szakember ismeri aNaOH-valtörténő szappanosítást . A NaOH és a víz marónátromot eredményez. Ha ezt a nátronlúgot zsírokkal és olajokkal keverjük össze, elszappanosítási reakció megy végbe. Így lehet szilárd szappanokat előállítani.

A KOH-val történő elszappanosítással azonban természetes szappanokat is készíthetünk magunknak. Akálium-hidroxid oldattal (KOH és víz) ugyanis természetes lágyszappanokat lehet főzni, és az úgynevezett kevert szappanosítássorán is alkalmazzák .

A KOH-val és NaOH-val történő szappanosítás különbségei

 • A NaOH vízben való feloldásakor szódabikarbóna keletkezik. Ezt zsírokkal és olajokkal együtt szilárd szappanok előállítására használják.
 • Ha viszont KOH-t vízben feloldjuk, kálium-hidroxid-oldat keletkezik. Akálium-hidroxid oldatból, valamint olajokból és zsírokból úgynevezett lágy szappanokat állítunk elő .
 • KOH NaOH-ból és vízből lúgoldatot is készíthetünk, és ezt a lúgoldatot vegyes szappanosításra használhatjuk .

Szappanosítás KOH-val

Néhány száz évvel ezelőtt a lágyszappant kizárólag Észak-Európában állították elő, gyakran régi halolaj és bálnaolaj felhasználásával, amelyet a jól ismert kikötővárosokban nagy mennyiségben állítottak elő.

De mi is az a lágyszappan?

A szappankészítéshez nátrium- vagy káliumtartalmú lúgra van szükség. Míg a nátrium-hidroxid oldat a zsírokkal és olajokkal való kémiai reakciója miatt szilárd szappant eredményez, addig a káliumos oldattal ez nem lehetséges, a szappan „zsíros” marad, gélszerűnek tűnik.

Ezeket a szappangyártáshoz használt lúgokat növényi hamuból nyerték, amelyet Észak-Európában főként a sűrű erdőkből nyertek, a házi kemencében való elégetéssel. A vízzel való kioldással nyert lúggal csak pasztaszerűen lágy szappant lehetett előállítani. Délen viszont voltak bizonyos sótelepek, amelyek a tengerparti fekvésük miatt magas nátriumtartalommal rendelkeztek, így lehetővé tették a lúgos szódaoldat előállítását, és így a szilárd szappanok előállítását. Ezek természetesen hamarosan Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendtek, részben az illatos levendulaolaj-tartalmuk miatt. Annak érdekében, hogy kevésbé függjenek ezektől a drága szappanoktól, a lágyszappant elkezdték sózni. Ennek eredményeképpen jöttek létre a túrószappanok.

Afaggyúszappant, akárcsak a lágyszappant, ma is elsősorban tisztításra használják.

Ha saját szappant szeretne készíteni, ma már vásárolhat iparilag előállított kálium-hidroxid-oldatot, és egyszerűen ezt használhatja a szódabikarbóna helyett. Itt azonban figyelembe kell venni a speciális szappanosítási értéket, amely nem azonos a nátronlúgéval. A KOH-val történő szappanosításkor ezért ismernie kell a KOH speciális szappanosítási számait. Ezután a lágyszappant egy edénybe öntheti és felhasználhatja.

Ezt a KOH-t használom: KOH rendelése (közel 90%-os tisztasággal) – Termékreklám partner**

[amazon box=”B00HBSPJVY”]

Mit kell még figyelembe venni a KOH-val történő szappanosításnál?

 1. A lúgos káliummal történő szappanosítás valamivel lassabb, mint a lúgos szódával történő szappanosítás
 2. A KOH vásárlásakor mindig figyeljen a tisztasági fokra, mivel a KOH-t gyakran csak 90 %-os tisztaságban szállítják
 3. A lágyszappanokból később további folyadékkal enyhe folyékony szappanokat lehet előállítani

Mint látható, a KOH-val történő szappanosításnak valójában van néhány hátránya. Ennek ellenére sok szappanfőző szívesen használja a KOH-t, amikor maga is szappant készít. Ennek az az oka, hogy a KOH-val készült szappanok jobban habzanak, mint a tiszta NaOH szappanok, és nagyon stabil habot képeznek. Ez különösen jó a borotvaszappanok esetében. A kálium-hidroxidos szappanok pozitív tulajdonságainak kihasználása és a szilárd szappan előállítása érdekében a vegyes szappanosítás vált elterjedté. A vegyes szappanosítás során mind nátrium-hidroxidot, mind kálium-hidroxidot használunk a szappanosításhoz.

Elszappanosítás KOH-val – Vegyes elszappanosítás

Mint már említettem, a KOH segítségével úgynevezett lágyszappanokat állíthatunk elő. A vegyes szappanosítás viszont NaOH és KOH keverékét használja. Ennek hatására a szappanok állítólag sokkal jobban habzanak. Ez különösen kívánatos a borotvaszappanok és a sós szappanok esetében, amelyek sajnos gyakorlatilag egyáltalán nem habosítanak.

A vegyes szappanosítással történő szappangyártás nem nehezebb, mint az egyetlen lúgoldattal történő szappangyártás. Már csak egy számítási lépést kell elsajátítani.

Ha a szappant nátrium-hidroxiddal és kálium-hidroxiddal együtt akarjuk előállítani, akkor a számítást a következőképpen kell elvégezni:

 1. Válassza ki a kívánt túlzsírosodási fokot(lúgbázis)
 2. Számítsa ki az adott szuperzsírosodási fokhoz szükséges NaOH és KOH mennyiségét
 3. Határozza meg a KOH/NaOH arányt (például 50 : 50)
 4. A NaOH-t és a KOH-t alakítsa át a kívánt keverési arányra

Számítási példa

Kiválasztottunk vagy kifejlesztettünk egy szappanreceptet, amelyhez 130 g NaOH-ra lenne szükségünk egy 10 %-os szuperzsírtartalmú szilárd szappan előállításához. Ugyanehhez a recepthez 180 g KOH-ra lenne szükségünk, hogy lágy szappant főzzünk.

Most azonban egy jól habzó borotvaszappant vagy sós szappant szeretnénk készíteni, és ehhez NaOH-ra és KOH-ra is szükségünk van. Az aránynak 50:50-nek kell lennie. A számítás így nézne ki:

(50/100)*130 g NaOH = 65 g NaOH
50 % KOH = (50/100)*180 g KOH = 90 g KOH

Természetesen a keverési arány is lehet más. Például használhatunk 20 % KOH-t és 80 % NaOH-t. Ekkor a számítás a következőképpen nézne ki:

(80/100)*130 g NaOH = 104 g NaOH
20 % KOH = (20/100)*180 g KOH= 36 g KOH

Miután kiszámítottuk a NaOH és a KOH mennyiségét, kétféleképpen készíthetjük el a szappant:

 1. A két lúgot külön-külön összekeverjük, és egymás után adjuk a zsírhoz
 2. Keverjük össze a NaOH és KOH lemezeket, adjuk a vízhez és készítsünk lúgoldatot (én ezt a módszert részesítem előnyben, mivel csak egy lúgtartályra van szükség)

Termékek hirdetési partnere**

[amazon box=”B01MZDE8L3″]

A szappankalkulátorral kiszámíthatja a vegyes szappanosítás mértékét

Ha már megértettük a vegyes szappanosítás kiszámítását, nem nehéz. Nagyon időigényes azonban minden egyes recepthez megtalálni a megfelelő szappanosítási számokat és elkészíteni a számítást. Az ilyen számítás ráadásul hibalehetőségekkel is jár.

Ha a számítások túl bonyolultak vagy túl időigényesek, egyszerűen letöltheti a természetes szappanok és kozmetikumok szappanszámítóját. Ezzel a szappankalkulátorral nemcsak a NaOH és a KOH megfelelő mennyiségéttudja kiszámítani a kívánt szuperzsírosodással, hanem közvetlenül meghatározhatja a két komponens keverékét is. A szappankalkulátor tehát sok időt takarít meg, és megelőzi a számítási hibákat. Az Excel-fájlként mellékelt kalkulátort akár offline is használhatja. Néhány másodperc alatt kiszámítja a szappanreceptjéhez tartozó összes NaOH és/vagy KOH értéket.

A KOH-t egyébként általában csak 90 %-os tisztaságban kínálják. Én személy szerint azonban nem teszek különbséget a számításban, és feltételezem, hogy a KOH-om 100 %-os tisztaságú. Ebben az esetben a szappan kissé szuperzsírosabb lesz, és mindig a biztos oldalon állsz.

Szappanosítás KOH-val csak folyékony szappanhoz

A vegyes szappanosítás mellett természetesen szappanosíthatsz kálium-hidroxiddal egyedül is, azaz nátrium-hidroxid hozzáadása nélkül. A KOH-t hagyományosan például a Beldi szappan készítéséhez használják. Ezt az olívaolajból és kálium-hidroxidból készült szappanpasztát a hammamban használják a test tisztítására. A szappanpaszta azonban meglehetősen szokatlan otthoni használatra. Ehelyett lágyszappant készítünk, majd tovább hígítva folyékony szappant. Ez meglehetősen időigényes, és hátránya, hogy a folyékony szappant tartósítani kell. Mivel a KOH-val történő szappanosítás nagyon sokáig tart, mindenképpen sok időt kell betervezni:

Szappanpaszta készítése

 1. A legjobb, ha sok olajat tervezünk a szappanrecepthez. Ezután a KOH mennyiségét a kívánt szuperzsírosodásnak megfelelően számítsuk ki.
 2. Az olajokat ezután fel kell melegíteni (kb. 60 °C-ra).
 3. A NaOH-hoz hasonlóan a KOH-t is desztillált vízben oldjuk fel. A különbség a szódabikarbónához képest azonban az, hogy nem hagyjuk a káliumos oldatot kihűlni. Ehelyett még forrón adjuk hozzá az edényben lévő olajokhoz.
 4. A fazék a tűzhelyen marad, és ön adja hozzá a hőt.
 5. Most bonyolódik a dolog, mert a keveréket botmixerrel keverjük össze, majd egyesül és újra és újra elválik.
 6. A lágy szappant újra és újra pürésíteni és keverni kell, 15-30 percenként, ami néha jó 2 órát is igénybe vehet. Egy bizonyos ponton azonban elérkezik az idő: a szappanragasztó homogén formát vesz fel, amely némileg a vazelinre emlékeztet.
 7. Most meg kell határozni a pH-értéket, és szükség esetén beállítani. A lágyszappan akkor van készen, ha a pH-érték maximum 10-es.
 8. A szappanmasszát most már töltheti egy csavaros tetejű üvegbe.

Folyékony szappan készítése

 1. adjon 200 g desztillált, frissen forralt vizet 100 g szappanpasztához egy edényben, és várja meg, amíg a paszta feloldódik a vízben. Ez is sokáig tarthat.
 2. Ha szeretné, most már színezheti és illatosíthatja a folyékony szappant.
 3. Ezután a folyékony szappant tartósítani kell. Mivel vizet tartalmaz, tartósítás nélkül gyorsan kicsírázna. Ehhez használjon Chemikont vagy C-Kont vagy más, a kozmetikai termékhez megfelelő tartósítószert.
 4. A folyadékot most már bele lehet önteni egy tiszta, jól megtisztított és fertőtlenített pumpás adagolóba.

Tipp: Nem elég sűrű a folyékony szappan? Akkor állítsa be a viszkozitást sós oldattal. Egyszerűen csak apránként adjon a szappanhoz egy kis sóoldatot, és jól keverje össze. A szappan fokozatosan sűrűbb lesz.

A természetes folyékony szappan készítése ezért nagyon időigényes. Aki azonban hajlandó belevágni ebbe a hosszadalmas folyamatba, annak jutalma egy nagyon enyhe és tápláló folyékony szappan lesz.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API