Készítsen túrószappant magának

Kernseife selber machen
© Heike Rau - stock.adobe.com

A túrószappan a klasszikus tisztító szappan. Már a nagymama is értékelte a jó cuccot. Ez a hasznos mindenes nemcsak a háztartásban végez jó szolgálatot, hanem a személyi higiéniában is feloldja a makacs és vízben nehezen oldódó szennyeződéseket. A faggyúszappan tehát többet tud nyújtani, mint amennyit tulajdonítanak neki. A faggyúszappan több mint 100 éve sikeres termék, ami nemcsak univerzális felhasználási lehetőségeinek, hanem csökkentett összetevőinek és kedvező árának is köszönhető. Az én útmutatásaimmal a túrószappan saját maga elkészítése nem nehéz, és pontosan tudja, hogy milyen anyagokat tartalmaz a túrószappan.

Túrószappan és elkészítésének módja

A túrószappan nátrium-kloridból készül, és legalább 75%-os zsírtartalommal rendelkezik. A klasszikus túrószappanok nem tartalmaznak további illatanyagokat vagy színezékeket, amit szintén figyelembe kell venni, ha saját magunk készítünk túrószappant. A túrószappant szappanosítással állítják elő. A felhasznált zsírok (állati vagy növényi zsírok) összetevőit nátronlúgos oldattal választják el egymástól. A keletkező szappannyálkához (vagy szappanragasztóhoz) sót adnak, hogy a következő lépésben „kisózzák” a szappant.

A nátrium-klorid hozzáadásával a kemény szappananyagok felúsznak a tetejére. Így csak a tiszta szappan marad meg. A túrószappan előállítása azonban nagyon időigényes, mivel általában több ilyen kisózási folyamatra van szükség. Tehát sokáig kell állni a fazék mellett, lehabozni a szappant, vizet adni hozzá, sót adni hozzá, kevergetni… A faggyúszappan saját készítése tehát sokkal időigényesebb, mint a tápláló szappanok készítése.

Emellett persze ott van az a hatalmas mennyiségű energia, ami egy ilyen szappan elkészítéséhez szükséges. A többszöri, forrásban lévő vízben történő kisózás során keletkezik az „alsó lúg” is, vagyis az, ami az alvadékszappan mellett megmarad. Ezt a keveréket külön kell ártalmatlanítani.

Ezért a régi receptek szerinti, saját magunk által készített aludttejes szappan készítése a mai kornak már nem felel meg. Túl sok időt és túl sok felesleges energiát igényel a faggyúszappan előállítása. Szerencsére azonban van egy egyszerűbb módja annak, hogy hasonló szappanterméket készítsen saját maga.

A túrószappan előnyei

A faggyúszappan a felületaktív anyagok tulajdonságaival rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a túrószappant a vízben nem oldódó anyagok, például zsírok vagy olajok eltávolítására is használhatja.

A faggyúszappan különösen tartós, részben kemény állagának köszönhetően. Mivel más házi szappanokkal ellentétben nem tartalmaz felesleges zsírt vagy adalékanyagokat, és sokkal keményebb, sokkal gazdaságosabb, mint más szappanok.

Sokoldalúan felhasználható, tisztítószappanként, tisztító- és tisztítószerként vagy pattanásoldóként. Különösen az allergiásoknak kedvez a túrószappan, mivel csak alapvető összetevőket tartalmaz, így minimálisra csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát. Ezért is tanácsos saját magunknak túrószappant készíteni aknés bőrre, vagy alternatívaként kereskedelmi forgalomban kapható terméket keresni. A faggyúszappant gyakran használják további feldolgozásra is, például szép gyermekszappanok készítésére.

A túrószappan hátránya

A túrószappan nem tartalmaz tápláló összetevőket és lúgos hatású, azaz irritáló. Szárító hatása miatt csak korlátozottan alkalmas testtisztításra. Ha mégis túrószappant használ testének tisztítására, ügyeljen arra, hogy a nyálkahártyája ne érintkezzen a túrószappannal. A bőr tisztítására szolgáló túrószappan használatával kapcsolatban még sok további tippet találsz a Túrószappan pattanásokra című cikkben.

Mit tehetsz a túrószappannal?

 • Testtisztítás: A szappan eredeti felhasználási területe a test tisztítása volt. Mivel azonban a faggyúszappan elsősorban tisztító és alig van ápoló hatása, ezért elsősorban az erős szennyeződések (festék, olaj stb.) eltávolítására használják. Általánosságban elmondható, hogy a faggyúszappan használata után gondoskodni kell a bőr hidratálásáról krémmel vagy testápolóval.
 • Aknés termék : Erős tisztító hatása miatt hatékony a pattanások és a foltok ellen. A szappan kemény textúrája egy bőrradírhoz hasonlítható. Azonban a pattanásos bőrt sem szabad utólagos ápolás nélkül hagyni. A pattanásokra való túrószappanról itt tudhat meg többet. A faggyúszappan alternatívája a sós szappan, mivel ez is hatásos a súlyosan hibás bőr ellen.
 • Lábápolás: A gyulladt körmök végre a múlté. A meleg lábfürdő túrószappannal segít eltávolítani a bőrkeményedéseket, és gyulladáscsökkentő hatású.
 • Folteltávolító: Még a gyümölcs- vagy fűfoltok is könnyen eltávolíthatók egy kis túrószappannal. Kezelje előzetesen a területet túrószappannal. Néhány perc elteltével egyszerűen folytassa a folt kezelését a mosógépben a szokásos módon. A folt eltűnt!
 • Tisztítószer: A túrószappan a konyhában is jól működik. A főzőlapon lévő makacs foltok eltávolításához használhatod a túrószappant, és vízzel hígítva újra ragyogóvá teheted a rozsdamentes acélfelületeket.
 • Rovarirtószer: A méreg ökológiai alternatívája. A levéltetvekkel fertőzött növényeket rövid ideig töröld át túrószappanoldattal. A bosszantó kártevők ezt egyáltalán nem szeretik.
 • A túrószappanról és felhasználási lehetőségeiről többet megtudhat a„Mit tehetsz a túrószappannal” című cikkben.

Készítsen saját maga túrószappant

Mint már említettük, már nincs értelme a sok-sok sózási lépéssel készült aludttejes szappant elkészíteni. Ehelyett sokkal egyszerűbb és gyorsabb a nem túlzsírozott szappant megfőzni. A túrószappanhoz hasonlóan ez a fajta szappan sem tartalmaz felesleges zsírt, és szinte azonos tulajdonságokkal rendelkezik, mint a tipikus túrószappan. Ennél a változatnál a szappanban természetesen csak a glicerin van még jelen. Ha azonban a házi készítésű túrószappant testtisztításra szeretné használni, akkor csak hasznát veszi ennek a glicerintartalomnak. A glicerin nem zavarja a szappan tisztító erejét, de legalább egy kicsit hidratálja a bőrt. Ha tehát a túrószappanra erős tisztító hatású kézszappanként vagy például pattanások ellen való gyógyszerként van szükséged, a hidegen kevert DIY túrószappan jó választás.

A saját készítésű aludttejes szappanhoz szükséged lesz szódabikarbónára. Kérjük, olvassa el a szappankészítéssel és a marónátron kezelésével kapcsolatos általános tippjeimet.

Hagyományosan állati zsírt, például sertészsírt vagy marhafaggyút használnak a házi készítésű aludttejes szappanhoz. Alternatívaként azonban növényi zsírokat és olajokat is használhat. Itt elsősorban olcsó olajokat, például repceolajat, kókuszolajat és napraforgóolajat használnak. Az alapszappan egyáltalán nem túlzsírozott. Válasszon egy tetszés szerinti szappanreceptet, és ne használjon drága olajokat és zsírokat, mivel ez egy túrószappan esetében valóban felesleges lenne. Az én alapszappan receptem például kókuszolajból, repceolajból, napraforgóolajból és olívaolajból áll. Ebből 0 % zsírfelesleggel rendelkező szappant főzök.

Most készül az alapszappan – a szokásos módon (kérjük, kövesse a biztonsági előírásokat ):

 1. Első lépésként egy nagy pohárban összekeverjük a lúgot.
 2. A nátrium-hidroxidot mindig a jéghideg vízhez adjuk, soha nem fordítva. Ha ezt rossz sorrendben teszi, a pohár szétrepedhet, és az erősen koncentrált lúg kifröccsenhet a pohárból.
 3. Addig keverd, amíg a NaOH teljesen fel nem oldódik a vízben. A keverék nagyon meleg lesz.
 4. Hagyja a lúgot kihűlni.
 5. Olvasszuk fel a zsírokat (az én receptemben a kókuszolajat) egy serpenyőben alacsony hőfokon. A legjobb, ha először a zsírokat olvasztjuk meg, majd hozzáadjuk az olajokat és összekeverjük. Így a keverék gyorsabban lehűl, és gyorsan folytathatja a munkát.
 6. Amint mindkét komponens (lúg és a zsír/olaj keverék) langyos, adjuk hozzá a lúgot a zsírokhoz egy finom szemű szitán keresztül.
 7. Most alaposan keverje össze az egészet.
 8. Keverje a keveréket botmixerrel addig, amíg a keverék egyenletes állagú nem lesz, és az egész keverék be nem sűrűsödik.
 9. A szappanragasztója akkor van kész, ha egy kanállal egy vonalat tud húzni a felületén.
 10. Öntsd a szappankeveréket egy formába, és tedd meleg helyre. Hagyja száradni legalább 1 napig, majd vágja kezelhető darabokra. A túrószappan négy hét múlva használható.

A túrószappan saját maga készítése – a szappan besózása

A túrószappan saját készítésénél a kisózás célja, hogy a szappanból eltávolítsuk a glicerintartalmat. Ha tehát olyan szappant szeretne, amely megegyezik az „igazi” túrószappannal, és ezért már nem tartalmaz glicerint, akkor elvégezheti a kisózási lépést. Ha a túrószappant testtisztításra használja, akkor kihagyhatja ezt a lépést, és élvezheti a túrószappan glicerintartalmát.

A kisózáshoz kb. 4 liter vízre, kb. 300 g sóra, egy nagy lábasra és egy szitára van szüksége kb. 1 kg szappanhoz.

A kisózáshoz a szappanragasztót a vízzel együtt egy nagyon nagy fazékba tesszük. Ezt a keveréket addig melegítjük, amíg forrni nem kezd. Mivel a keverék felemelkedik, fontos, hogy nagyon nagy lábast válasszunk. Az is fontos, hogy óvatosan és körültekintően dolgozzunk. Mindig viseljünk védőszemüveget, mivel a keverék forrás közben néha felfröccsenhet.

Ha a keverék felforrt, csökkentse a hőmérsékletet, és hagyja óvatosan főni. Most apránként, kis adagokban adjuk hozzá az asztali sót, és keverjük bele. Adjon körülbelül egy maréknyi sót a keverékhez, és jól keverje el, mielőtt hozzáadná a következő sómennyiséget.

Megkezdődik a sózás, és a keverék elválik. A keverék kisózásához, azaz a glicerin szétválasztásához 30-60 perc főzési idő elegendő. A pelyhes szappan most már a víz felszínén úszik, és egy szkimmerrel eltávolítható. A szappant ezután finom szitán ismét jól lecsöpögtetjük, mielőtt konzervdobozokba nyomkodjuk vagy pelyhek formájában töltjük.

Ez a kész túrószappan nem tartalmaz sem zsírt, sem glicerint vagy más adalékanyagot. Ez azt jelenti, hogy óriási mosóerővel rendelkezik, ezért alkalmas nagyon piszkos kezek tisztítására (ne felejtse el utána megtisztítani őket), zsíros és piszkos felületek tisztítására, mosásra és takarításra. Én azonban tényleg csak takarításra használnám. Ha kéz-, test- vagy arctisztításra szeretnéd használni a faggyúszappant, akkor egyszerűen spórold meg magadnak a kisózás hosszú lépését, és használd a glicerin tartalmú faggyúszappant.

A folyékony túrószappan készítésének receptje

Összetevők: 1:

 • 1 túrószappan
 • 2,3-3 liter víz
 • Szükség esetén illatosító adalékanyagok, olajok stb.

Így kell elkészíteni:

 1. Reszelje a túrószappant apró darabokra egy reszelő segítségével (apró pelyheket reszeljen, a túl nagy darabok nem fognak feloldódni).
 2. Forraljuk fel a vizet egy lábasban.
 3. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük bele a szappandarabokat, amíg teljesen fel nem oldódnak.
 4. Ha szükséges, adjunk hozzá néhány csepp olajat vagy illóolajat.

Túrószappan vásárlása – mire kell figyelni

Szeretné megspórolni magának a munkát, és nem maga készítené el a túrószappant, hanem egyszerűen megvásárolná? A túrószappanok minősége között is vannak különbségek. A csomagoláson található információk tájékoztatnak a benne lévő összetevőkről. A jó aludttejszappan kizárólag természetes összetevőkből és növényi olajokból vagy állati zsírokból áll. A klasszikus túrószappan nem tartalmaz illatanyagokat vagy egyéb szintetikus adalékanyagokat sem.

A jó minőségű túrószappan is nagyon kemény. Az állaga biztosítja, hogy a szappan nem lágyul meg túl gyorsan, így gazdaságos.

Aki értékeli a vegán terméket, annak a túrószappan vásárlásakor figyelnie kell az összetevőkre. A vegán túrószappanok címkével vannak ellátva. Ezek 100 százalékban természetes zsírokat tartalmaznak. Vegán túrószappanok kaphatók bioboltokban vagy online.

Sokan szeretnek folyékony szappant használni, különösen kézmosásra. A túrószappan folyékony formában is kapható a kereskedelemben. Az eredetivel ellentétben azonban a folyékony túrószappan termékek gyakran tartalmaznak adalékanyagokat.

Mivel a túrószappan jelentősen kiszárítja a bőrt, a testápoláshoz inkább a kiegészítő hidratáló anyagokat tartalmazó termékeket ajánljuk. Ezek a szappanok például olíva- vagy kókuszolajat tartalmaznak.

Miért ne próbálná ki a saját túrószappanját a hagyományos mosószerek alternatívájaként? Meglátja, hogy a faggyúszappan pillanatok alatt elkészíthető, és nem kell drága versenytársai mögött rejtőznie.

Kíváncsi vagyok, mire használtad eddig a házi készítésű faggyúszappanodat. Oszd meg velem a hozzászólások rovatomban a faggyúszappan használatáról szerzett tapasztalataidat.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API