Készítsd el saját gyógyító agyag és sóoldatos arcszappanodat az elszíneződött bőrre

Készíts saját arcszappant gyógyító agyaggal

Soleseife mit Heilerde

A gyógyító agyagos sóoldatos arcszappan úgy hangzik, mint egy igazi spa szappan, amely képes ápolni és tisztítani a problémás arcbőrt. És a szappant pontosan erre tervezték. A gyógyító agyag és a sóoldat ideális kombináció a problémás, szennyeződésekkel és irritációkkal teli bőr tisztítására.

Sósav szappanok a hibás bőrre

A sóoldatos és sós szappanok segítenek a hibás bőr és a pattanások esetén. Ezek olyan szappanok, amelyek bizonyos mennyiségű sót tartalmaznak. A sós szappanok általában nagyon nagy mennyiségű sót tartalmaznak, a receptben lévő teljes zsírtartalom körülbelül 50-300%-át. A nagy mennyiségű só nem tud feloldódni a szappanban, ezért a só a szappanhoz képest feleslegesen van jelen. A sós szappanok kemények és durvák, néha kissé karcosak, kevés habot képeznek, és a sérült vagy irritált bőrön égő érzést okozhatnak. E hátrányok ellenére a sószappanok népszerűek. Kiválóan alkalmasak az elszíneződött bőrre, sőt még a pattanásokra is. A sószappanok neurodermitisz és pikkelysömör ellen is hatásosnak bizonyultak.

A sószappanokkal ellentétben asós szappanok kevesebb sót tartalmaznak. Ez körülbelül annyi, amennyi a lúgoldatban feloldható. Ennek előnye, hogy a szappanban nem látszanak sókristályok, ezért sokkal kellemesebb a használata.

Gyógyító agyagos sósavas arcszappan – pattanásos és pattanásos bőrre

Én személy szerint nem vagyok nagy rajongója a sós szappanoknak, de a sós szappanokat nagyon szeretem. Éppen ezért kifejlesztettem egy sóoldatos szappan receptet a problémás bőrre. A szappant arcszappanként kell használni, ezért 10%-os szuperzsírt választottam. Mivel a kókuszolaj – talán a legnépszerűbb habzó zsír – gyaníthatóan komedogén hatású (azaz pattanásoknak kedvez), úgy döntöttem, hogy egy másik habzó alapot használok: babassu olajat. A kókuszolajjal ellentétben ez az olaj nagyon alkalmas a hibás bőrre.

Amandulaolaj viszont az irritáció csillapítására, a gyulladás csökkentésére és a szappan enyhítésére szolgál. A szőlőmagolaj szabályozza a faggyútermelést, ezért gyakran használják a zsíros, hibás bőrre való krémekben. Mivel azonban lágyítja a szappant, csak kis mennyiséget tettem bele a szappanreceptbe. Jobb, ha 10 %-nál többet nem használunk.

A gyógyító agyagszappan receptje

Kérjük, előzetesen vegye figyelembe a következőket:

 1. A szappanreceptjeim csak azoknak szólnak, akiknek van tapasztalatuk a saját szappankészítésben. A szappankészítés során maró anyaggal kell dolgozni, ezért óvatosan és körültekintően kell dolgozni. Ezért elengedhetetlen, hogy megismerkedjen a témával, mielőtt először próbálkozik szappankészítéssel.
 2. Ebben a szappanreceptben 5%-os citromsavat használtam. Ha ezt nem szeretnéd, természetesen elhagyhatod a citromsavat . Ekkor azonban újra kell számolnia a szükséges NaOH és KOH mennyiségét.
 3. Annak érdekében, hogy a sós szappan később jól habosodjon, vegyes szappanosítást választottam. Ha erről többet szeretnél megtudni, akkor olvasd el ezt a cikket.

A szappant pedig így készítheted el te magad:

(Kattintson a képekre a nagyításhoz)

Következtetés a forralási folyamatról

Elég sokáig tartott, amíg a szappanragasztó besűrűsödött. Ezért legközelebb egy kicsit kevesebb vizet használnék. A gélfázis elősegítése érdekében a szappant kb. 1,5 órára 50°C-os sütőbe tettem. A gélfázis nem látszik, de a sós szappan nagyon meleg lett, és másnap már könnyen formázható volt. Természetesen ezt a lépést sem kell megtenni, egyszerűen csak jól szigeteljük a formákat.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

4 Comments

 1. Hallo , kann ich die Heilerde und das Salz mit Trauben und Mandelöl auch in fertige Schafsmilchseife mischen? Habe Schafsmilchseife von meinem Biobauernhof?

 2. Hallo, das scheint ein super Rezept zu sein. Kann ich das Salz auch mit Himalaja Salz ersetzen? Und kann ich hier auch zusetzlich noch Aktivkohle zu mischen?
  Danke und Gruss
  Katrin

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Heilerde - Naturprodukt mit vielfältiger Nutzungsweise | Naturseife und Kosmetik selber machen
 2. Die verschiedenen Tonerden in der Kosmetik und in Seifen | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.