A borsmenta szappan friss illatú és kellemesen hűsítő. A szappan természetes növényi olajokkal, sheavajjal és egy kevés tejporral készül. Az eredmény egy friss, tápláló, jól habzó szappan, amely puhítja a bőrt, miközben kiválóan tisztít.
Borsmentás szappan készítése
Ez a szappan különösen kellemes nyáron, mivel a borsmenta illata frissítő és energetizáló. A szuperzsírt (a nem elszappanosított zsírfelesleget) mérsékelten választottuk, mivel a bőrnek nyáron kevesebb zsírra van szüksége, mint télen. Ezért itt 6%-os szuperzsírosítást alkalmaztunk. Annak érdekében, hogy a borsmentás szappan jól habozzon, a szappanrecept sztearinsavat, valamint kókusz- és ricinusolajat tartalmaz. A babassu olaj fokozza a hatást, és kellemesen kemény és szilárd szappanná teszi a szappant. A hidratáláshoz finomítatlan sheavajat, mandulaolajat és egy kevés olívaolajat használunk. A szappanragasztóhoz egy kevés kecsketejport is adtak (előtte jól oldjuk fel vízben).
A szappan receptje
Körülbelül 1 kg szappanhoz
- 250 g kókuszolaj
- 200 g repceolaj
- 180 g babassu olaj
- 160 g olívaolaj
- 80 g shea vaj
- 50 g mandulaolaj
- 40 g sztearinsav
- 40 g ricinusolaj
- A NaOH és a víz mennyiségét a kívánt olajtartalom és szilárdság függvényében számítsa ki saját maga
- 4 teáskanál kecsketejpor, kevés desztillált vízben feldolgozva
- Borsmenta illóolaj és narancs illóolaj (kb. 15 g 1:1 arányban)
- Folyékony szappanfesték a Gracefruit-tól (a McSoapy-nél is kapható)
Ha még soha nem készített saját szappant, kérjük, először töltse le a Kreatív szappanok című e-bookot . Az eBook mindent tartalmaz, amit a szappankészítésről tudni kell. Ha azonban már van tapasztalata a szappankészítésben, kérjük, kövesse a biztonsági utasításokat.
Így készül a szappan
Ne felejtsd el! Kesztyű, védőszemüveg, régi ruhák
- Készítsd elő a szappanformákat.
- Készítsük elő a zsírokat és a lúgot a szokásos módon: A lúgot jéghideg vízzel vagy jégkockával készítsük el, és olvasszuk fel a szilárd zsírokat (babassuolaj, kókuszolaj és sztearinsav). Vegye le a zsírokat a tűzről. Csak ezután adja hozzá a sheavajat, és hagyja óvatosan felolvadni. Most adjuk hozzá az olajokat a serpenyőben lévő zsírokhoz.
- Amint mindkét fázis elérte a 30 °C körüli hőmérsékletet, a lúgot hozzá lehet adni a zsírokhoz. Először fakanállal keverjük össze, majd botmixerrel sűrítsük be a szappankeveréket.
- Keverje bele a vízben lévő kecsketejport (vonja le a teljes vízmennyiségből) és az illóolajokat, majd ismét keverje össze botmixerrel.
- A keveréket most már el lehet osztani és tetszés szerint színezni. Ha rétegezésre van szükség, öntse az alsó szappankeveréket (vagyis azt, amelyiknek az aljára kell kerülnie) a szappanformába, óvatosan kopogtassa meg a szappanformát az asztalon, majd fújja be a szappanréteget finom etil-alkoholos pára segítségével. Így a réteg gyorsabban megkeményedik, és következhet a második réteg.
Ha a szappanragasztó már belekerült a formába, a szappant le lehet fedni és enyhén szigetelni. A borsmentás szappannak most körülbelül 24 órán át kell a formában maradnia. Ezután körülbelül 5-6 hét érlelési időt ajánlok.