A tejszappanok népszerűek a fürdőzők körében, mert nagyon krémes és kellemes habzásúak. Emellett puhává és simává teszik a bőrt, és táplált érzést hagynak rajta. A saját tejszappanok készítése azonban nem egyszerű. Van azonban egy módszer, amely kezdők számára is alkalmas. Nevezetesen a tejszappanok tejporral történő előállítása. A tejport összekeverjük vízzel, majd egyszerűen hozzáadjuk az emulgeált szappanragasztóhoz.
Kíváncsi, hogy pontosan hogyan működik ez? Akkor olvass tovább, mert ebben a cikkben elmagyarázom, hogyan készíthetsz te is tejporral tejszappanokat.
Készítsd el a saját tejszappanjaidat – miért?
A tejszappanok igazán nagyszerűek, és az emberek szeretik maguk készíteni őket. Hogy miért, azt megtudhatod, ha kipróbálsz egy tejszappant. Atejporos szappanoknak csodálatosan krémes habja van, és különösen enyhe és jól tolerálható. A bőr puha és sima érzés a tejszappannal való mosakodás után.
Ezért a legtöbb szappankészítő előbb-utóbb ki akarja próbálni magát a tejszappan készítésében. Népszerűeka klasszikus tejszappanok, ahol a lúgot nem vízzel, hanem tejjel keverik . Ígytiszta tejszappan készül .
A tejszappankészítés azonban nem egyszerű. Ennek a következő okai vannak:
- A lúg nem lehet túl forró, mert akkor a lúg narancssárgává válik, és a szappan később sárgás színt vesz fel.
- Ezenkívül a túl forró lúgnak nagyon erős szaga van, ami a kész szappanban még jóval a készítés után is érezhető.
- A lúg készítésekor a tejzsír elszappanosodik, amely fehér pelyhek formájában leülepedik a lúgon. Ezért óvatosságra int. Nehéz felismerni a lúgban oldatlan NaOH-t.
- A tejszappanok lehetőleg ne kerüljenek a gélfázisba, különben bézs vagy sárga színűek lesznek. Ez nem mindig kívánatos. A zselésítetlen szappanok azonban tovább maradnak lágyak.
Amint látja, nem könnyű magának tiszta tejszappanokat készíteni. Van azonban néhány trükk, amellyel leegyszerűsíthetjük az előállítási folyamatot. Például dolgozhatsz erős vízcsökkentéssel, és a lúgot ezzel a maradék vízzel készítheted el. Ezt a különbséget aztán a tejjel emulgeált szappanragasztóhoz adod. Vagy használhat olyantejterméket, amelyet szintén a ragasztóba kever .
Egy egyszerű alternatíva azonban, amivel nagyon magas koncentrációjú tejszappanokatis készíthetsz magadnak, ha tejporral készítesz tejszappant.
Hogyan készülnek a tejszappanok? A különböző módszerek rövid áttekintése
Atiszta tejszappanokat hagyományosan tejjel készítik (hűvös technika) . A lúgfolyadékot tehát kecskék, tehenek vagy juhok tejével helyettesítik. Ez azonban a fent említett nehézségekhez vezethet. A NaOH ugyanis először a tejzsírt szappanosítja. Ez fehér pelyhekben ülepedik le. Nagyon kellemetlen szaga van, ha a lúg túl forró.
Ha érdekli a klasszikus tejszappankészítés a lúg tejjel történő keverésével, nézze meg ezt a cikket: Készítsen saját tejszappanokat tejjel
Vannak azonban más módszerek is, amelyekkel a kezdők könnyebben elkészíthetik saját tejszappanjaikat. Olvassa el a „Saját tejszappan készítése tejtermékekkel, például tejszínnel vagy túróval ” címűcikket, amely elmagyarázza, hogyan készíthet tejszappanokat az úgynevezett meleg technikával, különböző kész tejtermékekkel. Adhat hozzá többek között túrót, tejszínt vagy joghurtot. Ez a változat meglehetősen egyszerű, mivel a tejterméket közvetlenül a már emulgeált szappanragasztóba keverjük.
Egy másik meleg technika a tejporral történő előállítás. A tejporral készült tejszappanokból nagyon gazdag tejszappanok is készíthetők. Ennek oka, hogy nagy dózisú tejport is használhatunk.
A tejporral készült tejszappanok meleg technikáját itt mutatjuk be.
Készítsen saját tejszappant tejporral – tejszappan meleg technikával
A Warm Technique tejszappan készítési mód tejporral elvileg hasonlít a már bemutatott tejtermékek felhasználásának módszeréhez, azaz a Warm Technique tejtermékekkel. A különbség az, hogy kész tejtermék, például tejszín, túró és hasonlók helyett tejport használunk.
Ez lehetőséget ad arra, hogy akár nehezen hozzáférhető tejfajtákat is feldolgozhasson. A kancatej, a szamártej, a bivalytej és a kecsketej mind kapható porított formában. Az írópor, a tehéntejpor, a joghurtpor és a savópor is feldolgozható.
Hogyan működik a Meleg Technika tejszappan? Egészen egyszerűen! Egyszerűen keverje össze a kívánt mennyiségű tejport langyos vízzel. Ha nagyon koncentrált tejkészítményt szeretne, akkor annyi tejport adhat hozzá, amennyit csak szeretne, amíg a keverék pépes nem lesz.
Fontos, ha tejporral készít tejszappant: A lúg elkeveréséhez szükséges vízmennyiséget csökkentse a tejpor elkeveréséhez használni kívánt vízmennyiségnek megfelelően.
Tehát ha 300 g vízre van szükséged a lúg elkészítéséhez, és a tejport 50 g vízbe kevered, akkor most csak 250 g vizet használj a lúg elkészítéséhez.
Szeretne sok tejport használni a tejszappanhoz? Akkor távolítson el sok lúgfolyadékot, és egyszerűen keverje össze a lúgot egy kis mennyiségű vízzel. Vigyázat: Legalább annyi víznek kell maradnia, mint NaOH-nak (1:1 lúg és NaOH aránya). Ellenkező esetben a NaOH már nem tud megfelelően oldódni. Ezért mindig jobb, ha egy kicsivel több vizet használunk, mint NaOH-t.
Hogyan kell eljárni, ha tejporból akarsz tejszappant készíteni?
A lúg vízmennyiségét jelentősen csökkenteni kell, hogy elegendő víz álljon rendelkezésre a tejpor elkeveréséhez. És így megy ez tovább:
Gyártás a biztonsági szabályok betartásával. Csak tapasztalt szappankészítőknek. Ha még nem ismeri ezt, kérjük, először olvassa el a Kreative Seifen einfach selber machen című ebookot, vagy nézzen be a naturseife-und-kosmetik.de oldalra.
- A vizet kissé melegítse fel, és oldja fel benne a kívánt mennyiségű tejport a tejszappanhoz.
- Ha nagyon gazdag tejszappant szeretne készíteni, használjon nagy mennyiségű tejport. A tejport jól fel kell oldani, hogy ne maradjanak csomók. Ezeket észre fogja venni a kész szappanon.
- Az összekevert tejporos keveréket most le kell hűteni.
- Miután a lúgot acsökkentett vízmennyiséggelelkészítette , annak is jól le kell hűlnie. Ugyanez vonatkozik a szappanrecept részét képező zsiradékokra is
- Ezután a két fázist a szokásos módon összekeverheted, emulgeálhatod a szappanragasztót és besűrítheted.
- Most egyszerűen keverje a tejes keveréket közvetlenül a besűrűsödött szappanragasztóba.
- Pürésítsen és emulgeáljon mindent jól botmixerrel, majd a szappanragasztót a szappanformába öntheti.
Tejszappan vízzel való csökkentéssel
A tejporral készült tejszappan és a NaOH tejjel való összekeverésének klasszikus eljárásának alternatívájaként készíthet tejszappant vízredukcióval. Ez azt jelenti, hogy a lúg elkeveréséhez használt vizet a szükséges minimumra csökkenti. A fennmaradó folyadékot tejjel helyettesíti. Ezt a tejet később hozzáadod a szappanragasztóhoz.
Remek tejszappant készíthetsz így, de ez nem 100%-os tejszappan, mivel a NaOH feloldásához még mindig szükség van folyadékra. A módszer azonban kezdőknek is nagyszerű, és az eredmény is ugyanolyan jó.
Íme egy példa:
Van egy szappanreceptje 130 g NaOH-mennyiséggel és 1 kg teljes zsírmennyiséggel. A folyadék mennyiségére a teljes zsírmennyiség 33%-át számolod ki a hüvelykujjszabály szerint. Ez azt jelenti, hogy 330 g folyadékra van szükséged ebben a szappanreceptben. Ahhoz, hogy a NaOH teljesen fel tudjon oldódni, legalább 1:1 arányú (NaOH és víz) szappanra van szükség. Tehát legalább 130 g vízre van szükséged ahhoz, hogy a 130 g NaOH-t jól feloldhasd.
Így marad 200 g folyadék. Az emulgeált szappanragasztóhoz tehát 200 g tejet adhat.
Tejszappanok tejporral, tejtermékkel vagy tejjel – melyik módszert érdemes alkalmazni?
Mint láthatod, sokféleképpen készíthetsz magadnak tejszappant. A tejszappan készítése tejjel, mint lúgfolyadékkal a klasszikus gyártási módszer, ami egy kis gyakorlattal nem is olyan nehéz. Ha még nem vagy magabiztos, kezdheted azzal, hogy a szappanragasztóhoz tejterméket adsz. Ez a legegyszerűbb módszer a tejszappan készítésére.
A vizes redukciós módszer előnye, hogy a tej nem érintkezik a NaOH-val, és a szappan nem színeződik el annyira. A lúgban lévő fehér pelyheket is elkerülhetjük. Azonban így nem kapunk 100%-os tejszappant.
Ezért jó alternatíva a tejporból készült tejszappan készítése. Nagyon gazdag tejszappanokat készíthet, ha nagy mennyiségű tejport ad a folyadékhoz. Ráadásul szinte bármilyen típusú tej felhasználható, mivel tejporok számos változatban kaphatók. Legyen szó kancatejről, bivalytejről, kecsketejről, tehéntejről vagy íróról, ezek a tejfajták por alakban kiválóan beszerezhetők és feldolgozhatók.
Megfelelő szappanszalagok a tejszappanhoz
Ha saját maga készítette a tejszappant, akkor természetesen azt is szépen kell csomagolni. Ehhez megnézheti a naturseife-und-kosmetik.de szappancsomagolásokat. A tejszappanokhoz és a címkézéshez is nagyszerű szappanbanderollák közül választhat. A banderolák könnyen kinyomtathatók és kivághatók.
A letöltött termékek kategóriában ingyenesen talál néhány szappanbanderollát. Más banderolákat kis összegért, 2,50 euróért kínálok. Ennek oka, hogy a szappanbanderollák elkészítése sok munkát és erőfeszítést igényel. Természetesen csak egyszer fizetsz a fájlért. Ezt követően e-mailben és a Digistore-on keresztül megkapja a fájlt letöltésre, és annyiszor használhatja, ahányszor csak akarja!