Mandulatej a szappanokban? A mandulatej használata házi készítésű szappanokban egyre népszerűbb. A mandulatejet gyakran használják a tehén- vagy kecsketej tejhelyettesítésére, különösen a vegán szappanok esetében. A mandulatejet tartalmazó szappanok különösen krémes habzásukkal és hidratáló tulajdonságaikkal nyűgöznek le. Ha pedig nem tud mandulatejet beszerezni, könnyen készíthet saját mandulatejet a szappanjához.
Mandulából készült tej
A mandula egészséges tulajdonságairól ismert. Állítólag például véd a cukorbetegség ellen, és pozitív hatással van a koleszterinszintre. A túlnyomórészt lúgos étrendet folytatóknak is érdemes mandulát beiktatniuk az étrendjükbe. A mandulatej egyszerűen mandulából és vízből készül, és mind táplálkozásra, mind pedig saját kozmetikumok és természetes szappanok készítésére felhasználható.
Mandulatejet már a középkorban is ittak. Manapság főleg akkor használják, ha tejtermékekkel szembeni intoleranciája van. A vegánoknak is előnyös a mandulából és vízből készült tej, mivel mentes az állati eredetű összetevőktől. A mandulatej egyébként különösen népszerű a spanyol országokban, és különböző ételek készítéséhez használják. Többek között desszertek, tortakrémek, turmixok és különféle mártások készíthetők belőle.
Mandulatej a szappanokban és egyéb kozmetikumokban
A mandulatej telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért különösen a száraz és igénybevett bőrnek kedveznek a mandulatejet tartalmazó kozmetikumok. Emellett nagy mennyiségű B-vitamint, valamint magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. A mandula E-vitamint is tartalmaz, amely védi a bőrt a szabad gyökökkel szemben. A bőrt puhává és rugalmassá teszi, a krémeknek és szappanoknak pedig kellemes illatot kölcsönöz. A kozmetikumokban használt mandulatejről és más tejfajtákról többet megtudhat a„Szappankészítés – milyen tejfajták vannak” című cikkben.
Termékek hirdetési partnere**
[amazon box=”B0144EOR7E”]
[amazon box=”3990251139″]
Vegán mandulatejes szappan
- 200 g bassu olaj
- 200 g avokádóolaj
- 200 g olívaolaj
- 200 g sáfránymagolaj
- 150 g mandulatej
- 110 g desztillált víz, nagyon hideg
- NaOH a 7 %-os lúghiányhoz / a túlzsírozást kérjük, számolja ki maga
- Az Ön által választott illatanyag
Előállítás a biztonsági szabályok betartásával. Itt talál tippeket a lúg keveréséhez is. Soha nem készített még saját szappant? Akkor nézd meg a szappankészítési útmutatómat, és töltsd le a Kreatív szappanok magadnak című ebookot.
Vegán mandulatejes szappan készítése – rövid útmutató
Először is, a szokásos módon vedd fel a biztonsági felszerelést (a védőszemüveg és a kesztyű kötelező):
- A mandulatejet a hűtőben tárold, mivel a lehető leghidegebbnek kell lennie.
- A lúgot NaOH-ból és a nagyon hideg desztillált vízből a szokásos módon készítsd el. A kis vízmennyiség miatt a lúg nagy koncentrációjú lesz. Ezért elengedhetetlen, hogy nagyon hidegen dolgozzunk.
- Melegítsük fel a kókuszolajat egy serpenyőben, és olvasszuk fel. Ezután vegyük le a tűzről.
- Adjuk hozzá az olajokat, és keverjük össze.
- Öntsük a lúgot egy finom szitán keresztül a zsírokkal teli edénybe.
- Öntsük hozzá a hideg mandulatejet, és keverjük össze mindent jól, majd botmixerrel dolgozzuk tovább.
- Ha kívánja, adjon hozzá illatanyagot és színezze a szappant.
- Amikor a szappanragasztó jól emulgeálódott és kissé besűrűsödött, öntse át a mellékelt szappanformába.
- Izolálja a szappant, hagyja gélesedni, és hagyja pihenni a szappanformában 24 órán át.
- Formázza ki a vegán mandulatejes szappant, vágja kezelhető darabokra, és hagyja érni.
Érlelési idő: körülbelül 8 hét.
Készítsen saját mandulatejet
Ha meggyőződtél a mandulatej pozitív tulajdonságairól, és most szeretnéd magad elkészíteni, nagyon könnyen megteheted. Legyen szó ételek elkészítéséről, arc- és testápolásról vagy gyengéd tisztító szappanokról, a mandulatej egyszerűen sokoldalúan felhasználható. Egy liter mandulatejhez kb. 200 g hámozatlan mandulára (lehetőleg bio) és vízre van szükség.
És így készül a mandulatej:
- Tegyük a mandulát egy tálba, és fedjük le hideg vízzel. Hagyja állni körülbelül 8-10 órán át, hogy a mandula átázzon.
- Ezután a vizet leöntjük. Most öntsük a forró, forró vizet a mandulára, és öntsük az egészet egy normál konyhai turmixgépbe.
- A mandulát és a vizet addig turmixoljuk, amíg a folyadék fehér nem lesz, és a lehető legkevesebb manduladarab nem lesz benne.
- Most már szitán kell szitálni. A legjobb, ha egy finom szitát kibélelünk egy sajtvászonnal. Ez biztosítja, hogy a legkisebb darabok is megmaradjanak, és tiszta mandulatejet kapunk.
- Végül ismét összenyomhatja a ruhát, hogy az összes mandulatejet kivonja.
- Ha még több ízt szeretne, meg is piríthatja a mandulát, mielőtt vizet öntene rá. Az is nagyon finom, ha a tejhez mézet vagy agavészirupot is keverünk.
- Egyébként más diótejet is készíthetsz így!
Megjegyzés: A mandulatej nem alkalmas dióallergiásoknak.
Ok, das ist auch eine interessante Idee 😉
Ich verwende immer eine Babywindel um die gemixten Nüsse von der Milch zu trennen. So wie in diesem Video z.B. gezeigt wird.