Márványos szappan – Faux Funnel Swirl – Készítsd el saját szappanodat!

Saját szappan készítése és márványozása - Tölcsér nélkül tölcsérrel

Seife marmorieren

A szappan márványozása gyakran könnyebb, mint gondolnád. Itt bemutatunk egy nagyon szép technikát a szappan márványozásához, az úgynevezett faux faux funnel swirl-t. Ez a szappan márványozási technika meglehetősen egyszerű, amennyiben előzetesen odafigyelsz néhány dologra a szappanrecepttel kapcsolatban. A teljes útmutatót a szappankészítéshez a faux funnel technika alkalmazásával itt találod.

Különböző márványozási technikák és tölcséres módszerek

Számos különböző technika létezik, amelyekkel különleges megjelenést kölcsönözhetsz a házi készítésű szappanodnak. Beleértve ezt a különleges technikát, az úgynevezett faux funnel technikát. Sajnos nem tudom megmondani, hogy ez a technika honnan kapta a nevét. Valójában egyszerűen csak átvettem a nevet, miután láttam a módszert a YouTube-on, és rögtön ki is próbáltam.

Mivel a faux funnel swirl segítségével főzött szappan kinézete hasonlít a normál tölcséres szappanéhoz, ezt a szappanmárványozási technikát „tölcsér nélküli tölcséres szappanozásnak” is nevezik. Ennek oka, hogy egyáltalán nincs szükségünk tölcsérre, ami még egyszerűbbé teszi az egészet.

Nézd meg az egyszerű tölcséres technikáról szóló cikkemet. Ennél a nagyon népszerű márványozási technikánál a szappanragasztót színről színre egy tölcséren keresztül öntjük. Ez is egy nagyon érdekes módszer, amely lehetővé teszi a precíz munkát.

Sok más tölcséres és kavaró technika is létezik. A naturseife-und-kosmetik.de oldalon is talál néhányat ezek közül a szappan márványozási módszerek közül. Én például kipróbáltam a tölcséres technikát kerek formával, és erre vonatkozó utasításokat is közzétettem. A tölcsérelés után a szappanba is varázsolhatsz egy örvényt, vagy például virágot készíthetsz, ami aztán remekül mutat a vágott szappanon.

Vannak nagyszerű, mégis egyszerű márványozási technikák kezdők számára is. Márványozhatsz szappant például cserépben vagy szappanformában. A két vagy több rétegű réteges szappanok és a ferdén rétegzett szappanok is különösen szépek. Láttál már szappanmuffint? Ez is nagyon könnyen elkészíthető a megfelelő szappanrecepttel. A szivárványos szappan viszont színes és vidám. Látványos benyomást kelt, de nagyon könnyen elkészíthető magadnak.

Márványos szappan műtölcsérrel

Most pedig térjünk át a faux funnel technikára, a tölcsér nélküli tölcsérre. Ehhez alig van szükséged kiegészítőkre. A szokásos szappanfelszereléseken kívül, mint a fazék, lúgtartály, turmixgép, szita, szappanforma és mérleg, csak további edényekre van szükséged a különböző színekhez. Attól függően, hogy hány színt szeretne a szappanjának. Nekem három további edényre volt szükségem a szappanomhoz, mivel a fehér mellett zöld, sárga és piros színűre is színeztem. A szappanragasztó fehér részét közvetlenül az edényben hagytam.

Nehézségi szint faux tölcsér: könnyű

Formázás: A formába önthető tölcsér: A formába önthető tölcsér nem elég erős: Egyszerű tömbforma

Keverő tartozékok: 3 további edény a színek keveréséhez (ha más színeket szeretnél használni, természetesen több edényre lesz szükséged). Ezen kívül a szokásos eszközök, mint például edény, szita, turmixgép, mérleg, tartály a NaOH méréséhez, lúgálló tartály a szappanhoz szükséges lúg kikeveréséhez

Recept: 200 g olívaolaj, 150 g kókuszolaj, 150 g pálmaolaj, 100 g repceolaj, a NaOH mennyiségét számolja ki maga, 210 g desztillált víz vagy egy másik, tetszés szerinti szappanrecept

Színezőanyag: 1 teáskanál titán-dioxid a lúgban, néhány csepp a Gracefruit zöld, sárga és piros színéből

Illatanyag: uborka parfümolaj vagy az Ön által választott illatanyag (ügyeljen arra, hogy az olaj ne okozza a szappanragasztó gyors besűrűsödését). Alternatívaként illóolajok is használhatók.

Készítsen saját szappant – különleges márványozási technika

Ezt a márványozási technikát az interneten „tölcsér nélküli tölcsérítésnek” is nevezik. Ennek oka a tölcséres szappanhoz hasonló márványosodási hatás. Ez a technika akkor ideális, ha nincs kéznél tölcsér, vagy ha félő, hogy a szappanragasztó nem marad elég sokáig folyékony ahhoz, hogy a tölcséren keresztül öntse. A hamis tölcséres örvénylés akkor is „megmentő lehet a bajban”, ha tölcséres szappant terveztek, de aztán kiderül, hogy a szappankeverék a vártnál gyorsabban besűrűsödik. Amint látja, a faux funnel swirl olyan technika, amelyet minden szappankészítőnek ismernie kell.

Saját faux tölcséres szappan készítése – így kell csinálni

A faux tölcséres márványozás technikája egyszerű: készítsd el a szappanragasztót a szokásos módon.

A következőképpen járj el:

 1. Először is, mindig emlékezzünk a biztonsági szabályokra. Tehát vedd fel a védőszemüveget és az erős kesztyűt, például a háztartási kesztyűt. A ruhád védelme érdekében érdemes egy régi pólót vagy overallt is felvenned.
 2. Az első lépés a lúg elkészítése. Feltételezem, hogy ismeri a szappan- és lúgkészítést. Ha többet szeretne megtudni, ajánlom a Kreative Seifen einfach selber machen című ebookot.
 3. A legjobb, ha a mosogatóban dolgozik. A lúgos víznek nagyon hidegnek kell lennie, hogy a lúg keverésekor ne alakuljon ki erős gőz. Most hagyjuk, hogy az előzőleg külön edényben kimért NaOH lassan csöpögjön a vízbe. A vizet előzőleg egy lúgálló edénybe mérte ki, és azt a mosogatóba helyezte.
 4. Keverd addig, amíg a NaOH teljesen feloldódik, majd adj egy kanál titán-dioxidot a nátrium-hidroxid-oldathoz.
 5. A lúgot most már a mosogatóban hagyhatjuk kihűlni.
 6. Közben mérje ki a kókuszolajat és a pálmaolajat egy serpenyőbe, és olvassza meg a két zsírt a tűzhelyen alacsony hőmérsékleten. Ezután vegyük le a serpenyőt a tűzről, és adjuk hozzá az olívaolajat és a repceolajat. Keverjen össze mindent jól, és hagyja a zsírokat kihűlni.
 7. Most már van ideje, és elkészítheti a színezékkel ellátott edényeket, és lemérheti az illóolajat. A szappanformát a munkalapra is helyezheti.
 8. Amikor a lúg és a zsírok kb. 30 °C-ra lehűltek, folytassa a munkát a szokásos módon: Öntse a lúgot a zsírokhoz (lehetőleg szitán keresztül), emulgeálja botmixerrel, majd adja hozzá az illóolajat. Rövid ideig keverje meg.
 9. Ezután ossza a szappanragasztót négy részre: A fehér, azaz a színtelen szappanragasztó mennyisége körülbelül kétszer akkora legyen, mint a többi mennyiség.
 10. A három kis mennyiségű szappanragasztót ezután tetszés szerint színezzük be. Ebben a receptben egy részt zöldre, egy részt pirosra, a másik részt pedig sárgára színeztem. A nagyobb, színezetlen rész a titán-dioxidtól krémszínű árnyalatot kap.

 

Farben und Form bereitstellen
Készítsük el a színeket és a formát

miután elkészítetted és megszínezted a szappanragasztót, nekiláthatsz:

Most kezdjük azzal, hogy a fehér szappanragasztóból egy kis mennyiséget a szappanforma egy pontjára öntünk. Ne mozgasd ide-oda a fúvókát, hanem öntsd a mennyiséget a forma egy pontjára. Ha a szappankeverék még folyékony, a formában lévő rész kissé folyni fog. Az első sugár közvetlenül a forma közepére vagy oldalra helyezheti, ahogy a következő képen látható.

Teil der ersten Farbe in die Seifenform geben
Öntse az első szín egy részét a szappanformába

folytassa ugyanígy. Öntsön egy réteg piros szappanragasztót az első réteg fehér szappanragasztóra. Ezt ismét fehér követi, majd sárga, majd fehér, végül zöld.

A következő kört ismét a fehér szappanragasztóval kezdjük: Fehér, piros, fehér, fehér, sárga, fehér, zöld – és kezdjük elölről. Folytassa így, amíg az egész forma meg nem telik.

seifen und smoothie 015

amint a szappanforma megtelik, egyszer óvatosan kopogtassa meg egy kemény felületen, hogy eltávolítsa a légbuborékokat és a zárványokat. Ezután a szappant lefedhetjük, és hagyjuk pihenni – jól szigetelve – a következő 24 órában.

Kívánatos a gélfázis , hogy a színek jól ragyogjanak és jól kötődjenek. A gélfázis elősegítéséhez külső hőre van szükség. Ezért a szappanformát a házi készítésű szappannal együtt csomagolja be törölközőbe. Még több melegért egy fűtőtest mellé helyezheti, vagy a szappanformát egy forró vizes palackra helyezheti. A gélfázisnak köszönhetően a szappan másnapra is jól megkeményedik, és könnyen kivehető a szappanformából, és darabokra vágható.

A szappan nem használható fel azonnal, hanem egy ideig száradni és érlelődni kell. Ehhez tegye a szappanrudakat szellős helyre, hogy a szokásos módon száradjanak. Adjon a házi készítésű szappannak körülbelül 6 hetet az érlelésre. Ezt követően használhatja, ajándékozhatja, vagy dekorációként kiállíthatja a fürdőszobájában.

Márványozó szappan – mit kell figyelembe venni?

Függetlenül attól, hogy melyik swirl technikát szeretné alkalmazni, szinte mindegyik módszer megköveteli, hogy a kikevert szappanragasztó sokáig folyós maradjon. Különösen a tölcséres módszereknél a szappanragasztónak sokáig folyékonynak kell maradnia, különben nem tud átfolyni a tölcséren. A faux funnel swirl technika egy kis kivételt képez ez alól a szabály alól. Spontán alternatívaként is alkalmas arra az esetre, ha a ragasztó a kívántnál szilárdabbá vált. Mindazonáltal a szappanragasztónak még ezzel a technikával is könnyen folyósnak kell lennie.

De hogyan marad a szappanragasztó valójában hosszú ideig folyékony?

 • Kizárólag olyan illóolajok használatával, amelyek nem okozzák a ragasztó gyors besűrűsödését. A virágos illatanyagokat jobb elkerülni. Különösen a rózsaillatok miatt a szappanragasztó nagyon gyorsan besűrűsödik.
 • Ne csökkentsük a víz mennyiségét. Ha kevesebb vizet használunk, a ragasztó gyorsabban besűrűsödik.
 • Hidegen dolgozva biztosítjuk, hogy a szappanragasztó ne sűrűsödjön be olyan gyorsan. Ha túl melegen dolgozunk, a szappanosítási reakció gyorsabban zajlik le, és a ragasztó gyorsabban megköt.
 • Ne használjunk túl nagy arányban szilárd zsírokat a szappanreceptben.
 • Az olajok, például az olívaolaj sokáig folyékonyan tartják a szappanragasztót.
 • Különösen az olajsavban gazdag növényi olajok biztosítják, hogy a ragasztó sokáig folyékony maradjon.
 • A lúgban lévő kevés cukornak hosszabb ideig folyékonyan kell tartania a szappanragasztót.

További tippeket találsz ezzel kapcsolatban a Márványos szappan – örvénytechnika című cikkben.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API