A szappankészítés sokak számára hobbi. Ez magában foglalja az új dolgok újra és újra történő kipróbálását. A kísérletezésnek nem csak magára a szappanreceptekre kell vonatkoznia, hiszen a szappanok kialakításában is sok lehetőség van.Atapasztalt szappankészítők különböző örvénytechnikákat és eljárásokat alkalmazhatnak a márványozott szappanok elkészítéséhez, és vizuálisan lenyűgöző eredményeket érhetnek el. Itt bemutatok egy egyszerű swirl technikát, amellyel még a kezdők is nagyszerű hatást érhetnek el, és maguk is nagyon különleges szappanokat készíthetnek.
Szappan márványozás a gyönyörű házi szappanokért
Ha már van némi gyakorlatod a saját szappankészítésben, akkor érdemes kipróbálnod valami újat. Ha már megfőzted az első szappanreceptjeidet, és talán saját ötleteidet és receptjeidet is megvalósítottad, kíváncsi leszel a további kísérletezésre. Sok főző ezután próbálja ki az első tejszappanját, vagy főz sós szappant, illetve sós szappant.
De mindenekelőtt a sok nagyszerű szappanfőzési technika csábít. A szappanmárványozással teljesen egyedi megjelenést adhatsz a házi készítésű szappanodnak, és szemet gyönyörködtető lehet a fürdőszobában. Természetesen számos kidolgozott és bonyolult márványozási technika létezik. A kezdéshez azonban kipróbálhatsz egy meglehetősen egyszerű módszert. Az általam itt bemutatott örvény nagyon könnyen elkészíthető. Ezt a márványozást tetszőleges számú színnel készítheted el.
Szappan márványozás – mire kell figyelnie
A szappan márványozáshoz már bemutattam néhány ötletet, többek között a szappan cupcake, a tengeri szellő szappan és az úgynevezett kanál örvény készítését. Ha még többet szeretne kipróbálni, letöltheti a „Szappan márványozása és tervezése” című e-bookot is. Ebben további márványozási technikákat mutatok be házi készítésű szappanokhoz.
Frissítés: Az ebook ebben a formában már nem érhető el. Helyette a szappanok márványozásának számos nagyszerű technikáját megtalálod a nagy útmutatómban Kreatív szappanok – könnyen elkészítheted magad.
Ez a szappanmárványozás nem nehéz, de már kell némi tapasztalat a szappankészítésben. Mert néha gyorsan kell dolgoznod. Ha a saját szappanreceptedet szeretnéd használni, ügyelj arra, hogy a szappanragasztó sokáig folyékony maradjon. Ez fontos ahhoz, hogy a szappanmárványozás működjön. A szilárd szappanragasztó ugyanis már nem formázható, és a finom márványozás ekkor már nem lehetséges.
Előnyös, ha a folyékony olajok és a szilárd zsírok aránya kiegyensúlyozott. Az olyan összetevők, mint a sztearinsav, a méhviasz vagy a kakaóvaj a szappanragasztó gyors besűrűsödését okozzák, és ezért kevésbé alkalmasak a márványozásra. Sok parfümolaj szintén hajlamos a szappanragasztó gyors megszilárdulására. Az is jó ötlet, hogy a szappanreceptben ne csökkentsük túlságosan a víz mennyiségét, és mindig hagyjuk a zsírokat és a lúgot jól lehűlni (25 °C-tól legfeljebb 30 °C-ig). Ezek a legjobb feltételek ahhoz, hogy a szappanragasztó sokáig folyékony maradjon.
Így márványozd sikeresen a szappanodat – összefoglaló:
- A szappan márványozására hagyjon bőven időt.
- Mindig hidegen dolgozzon. Győződjön meg róla, hogy a szükséges zsírok és olajok, valamint a lúg jól lehűltek. Ez megakadályozza, hogy a szappanragasztó olyan gyorsan besűrűsödjön.
- Ne csökkentse a víz mennyiségét a szappan márványozásakor. Ennek oka, hogy a szappanragasztó hosszabb ideig marad folyékony a víz nagyobb arányával.
- Ügyeljen arra, hogy a zsírok és olajok megfelelő kombinációját használja. Kerülje a sok szilárd zsír használatát.
- Az olajsavban gazdag növényi olajok lassan szappanosodnak, ezért a szappanragasztó sokáig folyékony marad. A gélfázis után azonban ezekkel az olajokkal még mindig szép szilárd szappant kapsz.
- A sztearinsav, a különböző viaszok vagy a kakaóvaj biztosítják, hogy a szappanragasztó gyorsan besűrűsödjön. A bonyolult szappanmárványozáshoz ezért célszerű ezeket az összetevőket elkerülni, vagy csak nagyon kis mennyiségben használni.
- Csak olyan illóolajokat használjon, amelyek nem okozzák a szappanragasztó besűrűsödését. Márványozáskor szintén csak olyan illóolajokat használjon, amelyek nem színezik el a szappant.
- Egy kis cukor a lúgban biztosítja, hogy a szappanragasztó tovább folyjon.
- Jól készítse elő a munkaterületet: Készítse elő a szappanformát, és tartsa kéznél a színeket. Ezzel később időt takaríthat meg.
A márványozás helyett gyakran használják a„kavarás” kifejezést. Ez egy angol kifejezés, és valami olyasmit jelent, mint a kavargás. Ha az interneten rákeresel a speciális technikákra, a swirling vagy a swirling technikák kifejezés alatt találod meg őket.
A megfelelő szappanrecept a kavaráshoz
Ha szappanodat swirlel szeretnéd díszíteni, akkor néhány dologra oda kell figyelned. Mert ha a szappanragasztó sokáig folyós marad, egyszerűen több időd van alaposan dolgozni. Fontos, hogy a szappanreceptedben magas legyen a stabil alapolajok aránya. Használj 50-60 százalékban olajsavban gazdag növényi olajokat, például napraforgóolaj h.o., sárgabarackmagolaj vagy olívaolaj, amelyek hosszú ideig folyékonnyá teszik a ragasztót.
A magas olajsavtartalmú (h.o) növényi olajok, amelyek különösen gazdagok olajsavban, nagyon alkalmasak. Előnyük az is, hogy az eredeti olajokkal ellentétben nem hajlamosak gyorsan megrohadni. A szappanragasztó tulajdonságainak további javítása érdekében használhat cukrot. Egyszerűen keverje a cukrot a lúgos vízbe.
Desztillált víz a lúghoz | a teljes zsírmennyiség 25-30 %-a |
3-4 teáskanál cukor | 500 g teljes zsírtartalomra vetítve |
20-25 % habzsír, például kókuszolaj vagy babassu olaj | a teljes zsírmennyiség alapján |
50-65 % olajsavban gazdag növényi olajok | a teljes zsírtartalom alapján |
Szükség esetén kb. 15-20 % sheavaj | A lúg / zsírok feldolgozási hőmérséklete kb. 28-32 °C |
Szappan márványozás – példarecept
Kb. 1000 g szappanhoz
- 250 g kókuszolaj
- 250 g napraforgóolaj magas olajtartalmú (nem repedezik olyan gyorsan)
- 150 g olívaolaj
- 100 g shea vaj
- 50 g mandulaolaj
- 50 g repceolaj
- 30 g ricinusolaj
- Víz és NaOH mennyisége a kívánt olajtartalomtól függően
- 7 teáskanál cukor
- Az Ön által választott színezék és illatanyag
Tippek: Ha még nincs tapasztalata a szappankészítésben, töltse le„Készítse el saját kreatív szappanjait” című e-könyvünket. Kérjük, szappankészítéskor mindig tartsa be a biztonsági előírásokat!
Preparation:
- Most már a szokásos módon elkészítheti a szappanragasztót. Győződjön meg róla, hogy rendelkezik megfelelő védőfelszereléssel, és kövesse a szappankészítéssel kapcsolatos biztonsági utasításokat. Tehát vegyen fel védőszemüveget és kesztyűt. Ne felejtsd el a ruhádat is megvédeni a lúgfröccsenésektől és a szappanragasztótól.
- Először oldja fel a cukrot a vízben. Most már készítheted a lúgot. Dolgozz a mosogatóban, és lassan add hozzá az előzőleg lemért NaOH-t a hideg vízhez. A lúgnak most addig kell hűlnie, amíg el nem éri a 30 °C körüli hőmérsékletet.
- Közben olvaszd fel a zsírokat. Ehhez mérje a kókuszolajat egy serpenyőbe, és alacsony hőfokon, a tűzhelyen olvassa meg. Ezután a szokásos módon adjuk hozzá a sheavajat, de előbb vegyük le a serpenyőt a tűzről.
- Ezután adjuk hozzá az olajokat a serpenyőben lévő zsírokhoz, és hagyjuk, hogy minden lehűljön körülbelül 30 °C-ra.
- Ha elérte a kívánt hőmérsékletet, öntse a lúgot egy finom szitán keresztül a zsírokkal együtt a lábasba.
- Most keverje a szokásos módon, és kézi mixerrel emulgeálja. Vigyázat: A szappanragasztónak jól emulgeálódnia kell, és csak enyhén kell besűrűsödnie. Még mindig jól kell folynia.
Készítsünk saját szappant – hogyan működik a technika?
1. A márványozás könnyen elkészíthető: Miután a szappanragasztó elkészült a lúggal és a zsírokkal, és nagyon enyhén besűrűsödött, szét lehet osztani különböző edényekbe (a kívánt színmennyiségtől függően). A részeket ezután szappanfestékekkel vagy pigmentekkel színezzük.
2. Most öntse az alsó szín kb. 1/3-át a szappanformába.
3. Fokozatosan öntsön kis mennyiséget a maradék színekből a formába. Dolgozhat keresztbe-kasul, minden színt egyszer hosszában a formába öntve. Így könnyedén önthet több rétegben különböző színeket.
4. Az alsó festékréteget alkotó színt kell a tetejére önteni.
5. A különböző színű szappanragasztó maradványokat egyszerűen öntse (vagy simítsa el) a tetejére.
6. Mindig jól szigetelje a szappant, hogy az átmenjen a gélfázison . A gélfázisban ugyanis a szappan igazán szilárddá válik, és a színek összekapcsolódnak. Ezért a szappanformát melegen becsomagolva segítse elő a gélfázist. Egy meleg vizes palackra is helyezheti. Jó 24 óra elteltével a házi készítésű szappan kivehető a formából. Az eredmény a vágás után válik láthatóvá.
7. Körülbelül 4 hét érlelés után a szappan kipróbálható. A hosszabb érlelési idő azonban mindig jó, mert akkor a szappan keményebb lesz, és mosáskor nem lesz annyira zsíros.
Amint látja, ez egy nagyon egyszerű szappanok swirl technikája, amivel aligha lehet hibázni. Ez a márványozási technika ezért különösen alkalmas kezdőknek, akik ki akarják próbálni a sodrást. A színelosztásban teljesen szabad vagy, használhatsz két, három vagy több színt is. Kezdetben két vagy három színnel használhatja a módszert. Ha minden jól működik, legközelebb egyszerűen használjon több színt, hogy gyönyörű, színes szappant kapjon. Természetesen a márványozás akkor is remekül mutat, ha csak két színt használunk.
Ha a szappanragasztó a végén mégis szilárdabb lesz, egyszerűen öntse a maradék szappanragasztót a szappanformába. Ez is érdekes hatásokat eredményez.
Miután kivetted a szappanformából a szappanodat, izgalmassá válik a dolog. Mert akkor ugyanis itt az ideje, hogy praktikus szappanrudakra vágd. Meglátod, hogy minden szappantartó másképp néz ki, és a végén általában meglepődsz az eredményen.