Szappan száraz bőrre és pikkelysömörre

Gazdag természetes szappan száraz bőrre

Reichhaltige Seife selber machen
© xiquence - stock.adobe.com

Bárki, aki bőrbetegségben szenved, érthető módon mindig óvatos, amikor új termékeket próbál ki. De a saját szappan készítése pikkelysömörre jó ötlet. A házi készítésű természetes szappan nagyon jótékony hatással lehet a pikkelysömörrel járó, nagyon száraz bőrre is. Ennek egyik oka, hogy a házilag készített természetes szappan nem szárítja ki a bőrt, olajjal és nedvességgel látja el, és helyreállítja a bőr egyensúlyát.

Mi a pikkelysömör és miért segíthet a szappan?

A pikkelysömör egy bőrbetegség, amely különböző módon érinti az embereket. Egyeseket súlyosabban érint, másoknál csak időnként jelentkezik fellángolás, száraz, hámló bőrfoltokkal és enyhe gyulladással.

Sokan szenvednek pikkelysömörben, gyermekek és felnőttek egyaránt érintettek. Az érintettek egy része csak időnként szenved a bőrbetegségtől kisebb mértékben, míg másoknak a pikkelysömör rendszeresen megnehezíti az életét. Ez a pikkelysömör. A pikkelysömörre a bőr gyulladása és hámlása jellemző. A bőrbetegség kialakulásának fő okaként genetikai tényezőket említenek. A fellángolást azonban kiválthatja a stressz, bizonyos gyógyszerek, sőt a szűk, koptató ruházat, valamint az alkoholt és nikotint tartalmazó kedvezőtlen életmód is.

Sokan nehezen találják meg a bőrük megfelelő ápolását, ezért gyakran folyamodnak drága orvosi mosókrémekhez és hasonlókhoz. Azonban egy egyszerű természetes szappan is jó szolgálatot tehet az érzékeny és száraz bőr tisztításában és ápolásában.

Készítsen saját szappant pikkelysömörre? Egy igazi, természetes szappan szinte minden bőrtípusra és bőrproblémára használható. Még a nagyon száraz bőrnek és a pikkelysömörnek sem kell feltétlenül nélkülöznie a szappant. Mert egy természetes szappan számos előnnyel jár:

 • Hidratáló hatású, így megakadályozza a bőr kiszáradását
 • A hidegkeveréses eljárással készült természetes szappan hidratálja a bőrt a természetes glicerin tartalmának köszönhetően
 • A házi szappan gazdag, tápláló és hidratáló olajokkal és zsírokkal készülhet
 • Kívánság szerint mentes lehet illatanyagoktól, színezékektől, állati eredetű olajoktól, zsíroktól és adalékanyagoktól
 • Az előállításhoz nincs szükség emulgeálószerekre vagy tartósítószerekre

Egyes bőrtípusok számára mindig nehéz megtalálni a megfelelő bőrápoló terméket. Ez a zsíros, hibás bőr esetében éppúgy nehéz, mint a nagyon száraz bőr vagy a pikkelysömör esetében. Mivel mindenki bőre másképp reagál, a legtöbb pikkelysömörös és nagyon száraz bőrű ember óvatos, amikor új termékeket próbál ki.

Ennek ellenére szeretnék bemutatni egy olyan tápláló szappan receptjét, amely a pikkelysömörrel járó nagyon száraz bőrre is hatásosnak bizonyult. Fenntartás nélkül ajánlom, de nem ígérhetem, hogy mindenkinek egyformán jól fog működni.

Egy próbát azonban mindenképpen tehet vele.

Készítsen saját szappant pikkelysömörre – Az olajok a pikkelysömörös szappanhoz

Minden jó szappannak szüksége van habzó zsírra. A habzó zsírok olyan zsírok, amelyek sok habot képeznek a szappanban, és felelősek a szappan nagy tisztító erejéért. Ezek közé tartozik a basszuolaj, a kókuszolaj és a pálmamagolaj. A kókuszolajat a legtöbb szappanreceptben használják. Viszonylag olcsón és könnyen beszerezhető, a szappant kellemesen keménnyé teszi, és gazdag, nagy buborékú szappanhabot eredményez.

A kókuszolajat szándékosan nem használtuk habosító zsiradékként ebben a szappanban, mivel az olajnak sokakra szárító hatása van. Ez természetesen a száraz bőr esetében kontraproduktív. Enyhe alternatívák a babassuolaj és a pálmamagolaj, mindkettő nagyon jól habzó olajnak számít. A pálmamagolaj a leglágyabb a szappanok habosító olajai közül, de nem mindenki szereti használni. Ha azonban minősített pálmamagolajat használ, akkor biztosan nem tesz semmi rosszat, és a receptben teljesen átállhat a pálmamagolajra. Ebben az esetben egyszerűen adjon a pálmamagolajhoz annyi babassuolajat, amennyit a pálmamagolaj, és hagyja el teljesen a babassuolajat.

Ha nem szeretne pálmamagolajat használni, akkor a teljes zsiradékmennyiséget babassuolajjal fedheti. Tehát mindenki a saját belátása szerint teheti ezt meg.

Azolívaolaj természetesen a végső hidratáló olaj, és nem hiányozhat egy száraz bőrre való természetes szappanból. Én a pikkelysömörre való szappan receptjében nagy arányban használtam olívaolajat. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a magas olívaolaj-tartalmú szappannak hosszabb ideig kell érnie. Az avokádóolaj szintén ideális a száraz bőr ápolására. Sok nedvességet biztosít, harcol a csarnokosodási rendellenességek ellen, és nagyon jól tolerálja az érzékeny és hámló bőr. Nagyszerű hidratáló hatása a szappanokban is érezhető, feltéve, hogy elegendő avokádóolajat használunk. A szezámolaj viszont vitaminokkal és lecitinnel táplálja a bőrt, puhává és simává teszi azt. Természetesen a sheavaj sem hiányozhat, hiszen a pikkelysömör és a nagyon érzékeny, száraz bőr mindig jól tűri. Ebben a szappanreceptben egy kicsit több tartást és szilárdságot is biztosít.

A tápláló natúr szappan receptje

Utasítások a szappankészítéshez:

A pikkelysömör elleni szappankészítés előtt különösen fontos, hogy megismerkedjünk a folyamattal. Ha egyáltalán nincs tapasztalata, szívesen megnézi a szappankészítési útmutatót. Mivel azonban a téma meglehetősen átfogó, ezért a Kreative Seifen einfach selber machen című ebookhoz ajánlom. Ez tényleg mindent tartalmaz, amit a témában tudni kell.

Ha nagyon száraz bőrre szeretne szappant készíteni, kérjük, mindig tartsa szem előtt a biztonsági szabályokat. Arról is olvashat, hogyan kell a lúgot elkészíteni, és mire kell figyelni.

A pikkelysömörre és nagyon száraz bőrre való szappan elkészítéséhez egyszerűen járjon el a következőképpen:

 1. A desztillált víz körülbelül felét fagyassza le egy nappal előre. Használjon ehhez praktikus jégkockaformákat. Ha a víz részben fagyott, a lúg nem fog annyira felmelegedni. Így megakadályozza a gőzképződést, és gyorsabban folytathatja a munkát.
 2. Most mérje ki a víz fagyott részét a maradék, nem fagyott részével együtt egy lúgálló edényben.
 3. Most kérjük, vegye fel a védőfelszerelést! Ne felejtsen el védőszemüveget és erős gumikesztyűt viselni.
 4. Mérjük le aNaOH-t egy külön főzőpohárban. Erre alkalmasak a kis műanyag poharak vagy a kimosott joghurtos edények, amelyeket aztán egyszerűen kidobhatunk.
 5. A legjobb, ha most a mosogatóban dolgozunk. Ha valami mégis elromlana, egyszerűen leöblítheti a NaOH-t vagy a lúgot. Lassan csepegtesse a NaOH-lemezeket a jéghideg vízbe, és keverje meg a lúgot. Addig keverjük, amíg az összes NaOH fel nem oldódik. Hagyja a lúgot kihűlni.
 6. Közben mérje ki a pálmamagolajat és a babassuolajat egy edényben. A zsírokat most már lassan olvaszthatja a tűzhelyen, alacsony hőfokon. Ezután vegye le a serpenyőt a tűzről, és mérje ki a sheavajat a zsírokkal együtt. Most már lassan olvadhat a meleg zsírokban. Ha lehetséges, ne melegítse tovább a sheavajat.
 7. Ezután mérje ki az olajokat a serpenyőben, és keverje össze az egészet jól. Hagyja a keveréket kissé kihűlni.
 8. Mivel hidegen dolgozott, a lúg most már biztosan kellőképpen lehűlt, és beleöntheti a lábasba a zsírokkal és olajokkal együtt. Ezt a lépést óvatosan és körültekintően kell elvégezni, nehogy a lúg felfröccsenjen, vagy akár ki is folyjon. A lúgot egy finom szitán is átöntheti, hogy a fel nem oldódott NaOH-kristályokat felfogja. Fontos ennél a lépésnél: Mindig kesztyűben és védőszemüvegben dolgozzunk. Ismétlem, a legjobb, ha a mosogatóban dolgozol.
 9. Kérjük, ne vegye le a védőszemüveget, mivel a szappanragasztó most emulgeálódik. Ezt a legjobb egy botmixerrel elvégezni. Alaposan keverje össze a keveréket, és időnként keverje meg egy fakanállal.
 10. Amikor a szappanragasztó megszilárdul és pudingra hasonlít, készen áll a formázásra. A szappanragasztót most az előkészített szappanformába öntjük. A formát jól szigeteljük, és 24 órán át hagyjuk állni. Ez alatt az idő alatt általában átmegy egy gél fázison, majd megszilárdul.
 11. A 24 óra elteltével a szappan kivehető a szappanformából. Ehhez a legjobb, ha kesztyűt visel, mivel a friss szappan irritálhatja a bőrt. Most vágja a szappant kezelhető darabokra, és hagyja érni legalább 6 hétig.

Tippek: A szappanrudakat mindig több hétig kell érlelni és száradni hagyni. A szappan csak körülbelül 6 hét után használható. Jobb azonban, ha a pikkelysömör elleni szappant még tovább hagyjuk érni. Így szilárdabb, enyhébb és hatékonyabb lesz.

Szappan pikkelysömör ellen

A fenti recept szerinti szappan különösen enyhe és jól tolerálható. Hidratál, megköti a nedvességet, és így megakadályozza a bőr kiszáradását. Ha nem adunk hozzá illóolajat vagy színezőanyagot, a szappan allergénmentes, színező- és illatanyag-mentes, és természetesen tartósítószermentes.

Természetes szappan pikkelysömörre – egy újabb tipp

A só- és sós szappanok használata a nagyon száraz bőr esetében is hatékonynak bizonyult. Én először kipróbálnám a sós szappant, és megnézném, hogy tolerálható-e. Az itt bemutatott szappanreceptet is átalakíthatja sós szappanná. Egyszerűen csak használjon 25-30 g tengeri sót 100 g vízhez. A sót feloldjuk a vízben, és csak ezután keverjük hozzá a NaOH-t. Ebben a cikkben többet megtudhat a sós szappanról. Itt pedig egy teljes útmutatót tettem közzé a sós lével való szappankészítésről.

És itt van még néhány termékjavaslat – Termékek hirdetési partnerek**

[amazon box=”B0072D1PS4″]
[amazon box=”B08298QP2S”]
[amazon box=”B08GLT1DPJ”]

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API