Készítsen saját szappant – kertész szappanok

Készítsen saját kertész szappant

Gärtnerseife selber machen
Selbst gemachte Seife mit Peeling

A kerti szappanok olyan különleges szappanok, amelyeket könnyen elkészíthetsz magadnak. Ha már ismeri a szappankészítést, akkor tudnia kell, hogy milyen összetevőket használnak általában a kertészszappanokhoz. A kertészszappan ugyanis elsősorban az erősen szennyezett és igénybevett kezek tisztítására szolgál. Ebben a cikkben megtudhatja, hogyan készíthet saját maga kertészszappant, és milyen összetevőket használ. A szappankészítéshez részletes útmutatót is találsz.

Készítsen saját maga kertészszappant – a szappan az igénybevett kezekre

Végre itt a tavasz, és sokan kétségtelenül elkezdik a kertet felkészíteni a nyárra. A virágok ültetése, a sövénynyírás, a bokrok metszése és a gyomlálás piszkos, ragacsos és akár karcos kezeket is eredményezhet.

Egy kertészszappannal alaposan eltávolíthatja a szennyeződéseket a kezéről, valamint megtisztíthatja és kezelheti a kisebb sebeket, és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Annak érdekében, hogy egész nyáron kéznél legyen a megfelelő kertészszappan, érdemes már most elkezdeni a saját szappankészítést, és saját kertészszappant készíteni, hogy egy kis készletet halmozzon fel. A kertészszappan készítésének ideális időszaka tehát a január, február és március. Ennek oka, hogy a házi készítésű szappannak néhány hétig érnie és száradnia kell ahhoz, hogy enyhe és jól tűrhető legyen. Ezért fontos, hogy ezt az érlelési időt betervezzük, és ne kezdjük el túl későn, tavasszal, nyáron és kora ősszel a kertészszappan készítését.

Mi fontos a kertészszappanhoz

A piszkos kerti kezek tisztítására szolgáló természetes szappanok általában sok gyógynövényt és természetes hámlasztó összetevőket tartalmaznak, amelyek gyengéden ledörzsölik a durva szennyeződéseket és a ragacsos lerakódásokat.

A gyógynövényes, friss illat nem csak tematikusan illik hozzá. A megfelelő illóolajokkal még a kisebb sebek is kezelhetők. Antibakteriális, gyógyító és nyugtató hatású, ez az ideális keverék, amelyet különböző illóolajokkal állíthat össze. Mit szólnál például a teafa illóolajhoz, a levendulához vagy a kamillához?

Hámlasztó szemcséknek alkalmasak a zabpelyhek finom vagy durvára őrölt formában, az őrölt luffa, a kávépor, a szárított gyógynövények és az őrölt sárgabarack- vagy olajbogyómag. A választék széles. E hámlasztó részecskék némelyike nagyon intenzíven dörzsöli a bőrt, és ezért kissé karcos hatást gyakorol a bőrre. Hogy milyen hámlasztó részecskéket használhatsz, és azok milyen hatást fejtenek ki, megtudhatod a Kertész szappan szappanos szappanozással című cikkből.

A kertészszappanok másik tulajdonsága az erős tisztító hatásuk. Ezt úgy érjük el, hogy megfelelő mennyiségű habzó zsírokat adunk hozzá. A habzó zsírok azok a zsírok, amelyek tisztító hatásúvá teszik a házi szappanunkat. Ezért ne spóroljunk a habosító zsírokkal a kertészszappan receptjében.

De vigyázzunk: a habzó zsírok, mint a kókuszolaj és a pálmamagolaj zsírtalanítják a bőrt, és nagy dózisban kiszáríthatják azt. Ezért a habzó zsírok mennyiségét 20 és legfeljebb 35 százalék körülire tervezze.

Készítsen saját szappant – a kertész szappanja

Ez a szappanrecept csak egy példa. Tetszés szerint variálhatja, vagy teljesen megváltoztathatja. A zsírfázis teljes mennyisége 1000 g, így a mennyiség kb. 10-12 rúd (szappanblokkból kivágva).

Szappanforma**

[amazon box=”B07WPBG4LB”]

És most itt van a szappan receptje a saját kertész szappan készítéséhez:

Termékek a kertész szappanhoz (promóciós partnerajánlatok)**:

[amazon box=”B00N31NSEI” template=”horizontal”]
[amazon box=”B011UG26AY” template=”horizontal”]
[amazon box=”B005A347XI” template=”horizontal”]

Készítsd el a saját kertészszappanodat – így működik

Figyelem: Tartsd be a biztonsági szabályokat!

A szappankészítés általában csak akkor ajánlott, ha már megismerkedtél a témával. Rengeteg információt, tippet és receptet találsz a saját szappankészítésről itt a Természetes szappan és kozmetikum oldalon. Megtudhatod azt is, hogyan kell helyesen keverni a lúgot, mi az a NaOH, és hogyan kell biztonságosan szappant készíteni. Ha azonban teljesen meg szeretne ismerkedni a szappankészítés témájával, akkor a Kreative Seifen selber machen című ebookot ajánlom.

 1. Először őröljük meg a gyógynövényeket, és fedjük le néhány evőkanál olívaolajjal. A mennyiséget mindig ki kell vonni a receptből. Tehát ha 50 g olívaolajat használsz a gyógynövényekhez, akkor később a szappankészítésnél 50 g-mal kevesebbet fogsz mérni (azaz 250 g olívaolajat). Hagyjuk állni egy-két órát, hogy a gyógynövények megpuhuljanak.
 2. Forralja fel a teafőzetet a választott gyógynövényekkel. A teafőzetnek nagyon töménynek kell lennie. Hagyja a gyógyteát egy órán át ázni, majd tegye a hűtőbe (amikor már legfeljebb csak langyos). A lúg elkészítéséhez a teának nagyon hidegnek kell lennie.
 3. Egy-két óra várakozás után már használhatja is a teát a lúg elkészítéséhez, természetesen a biztonsági szabályok betartásával. Hogy még kevésbé gőzölögjön, a teát előtte egy órára a fagyasztóba is tehetjük. Ne felejtsen el védőszemüveget és erős kesztyűt viselni.
 4. Olvasszuk fel a pálmaolajat, majd olvasszuk fel benne a babassuolajat és a shea vajat. Most adjuk hozzá az olajokat a zsíros keverékhez. Keverjen össze mindent alaposan, majd hagyja kihűlni.
 5. Mérje ki az illóolajokat és az összes többi hozzávalót, és készítse elő. Készítse elő a szappanformát.
 6. Miután kihűlt, a lúgot hozzáadhatjuk a serpenyőben lévő zsírokhoz. A legjobb, ha a lúgot egy finom szitán keresztül önti át. Így sem a fel nem oldott NaOH, sem a gyógynövények, sem a tea maradványai nem kerülnek az edénybe.
 7. Most szorgalmasan keverjük, amíg egyenletes emulzió nem képződik, és a keverék kissé besűrűsödik. Most az illóolajokat és a hámlasztó adalékanyagokat az olívaolajjal együtt keverje bele, és jól keverje össze.
 8. Öntse a szappankeveréket az előkészített szappanformába, és gondosan és légmentesen fedje le fóliával.
 9. Hagyja pihenni legalább 24 órán át, majd vegye ki a formából, vágja fel, és hagyja érni és száradni 4-6 hétig. Általában a hosszú érlelési időt ajánlom, mert a szappan ekkor lesz igazán lágy és szilárd, és sokkal termékenyebb. A jól érlelt szappan a kézben is jobban érződik, kevésbé zsíros és nyálkás.

Ezután jó szórakozást a kertészkedéshez! 🙂

A kerti szappanokról pedig itt tudhatsz meg többet: Kertész szappanok készítése!

Szeretné személyre szabni házi készítésű kertészszappanját egy gyönyörű szalaggal? Akkor töltsd le szappanbanderolláinkat, mentsd el és nyomtasd ki, ahányszor csak szeretnéd. A kertészszappanok banderoláit itt töltheted le.

Hámlasztószappan mint kertészszappan – kétoldalasan

A fenti szappanrecept alternatívájaként egy másik receptet szeretnék itt bemutatni. Ezt hámlasztó szappanként fejlesztettem ki, de kertészszappanként is használható.

Attól függően, hogy mennyire koszos a keze, használhatja az erősen hámlasztó oldalt mandulamagolajos kőszemcsékkel, vagy a gyengéden tisztító oldalt agyaggal. Ezt a szappant téglalap alakú szappanformába (osztóformába) öntjük.

Az alsó réteg kb. 2/3-át az agyagos szappan teszi ki. A szappanragasztó fennmaradó harmadába öntöm a mandulamagos olívaköves granulátumot. Ezt a réteget a szappanformában lévő agyag és szappan rétegre öntöm.

Így két rétegű szappan jön létre. Ha a kezem csak kissé piszkos, akkor az agyagos szappanréteggel dörzsölöm be. Ha nagyon piszkosak, akkor a durva szemcsés réteget használom.

 • 150 g kókuszolaj
 • 70 g shea vaj
 • 130 g olívaolaj
 • 125 g avokádóolaj
 • 25 g ricinusolaj
 • 2 evőkanál szárított gyógynövények (zsálya, menta és levendula)
 • 2 evőkanál zöld agyag a gyengéd hámlasztáshoz
 • 2 teáskanál mandulamag olívabogyó szemcsék a makacs szennyeződések intenzív súrolásához
 • körülbelül 160 g víz
 • Mint mindig, kérjük, számolja ki a NaOH mennyiségét saját maga

[amazon box=”B01I1305FM”]

 1. Mérje ki a jéghideg vizet, mérje ki a NaOH-t és készítsen lúgoldatot a szokásos módon.
 2. Olvasszuk meg a kókuszolajat egy serpenyőben, majd vegyük le a serpenyőt a tűzről, és a meleg kókuszolajban olvasszuk meg a shea vajat. Ezután adjuk hozzá az olajokat.
 3. Adja az agyagot és a gyógynövényeket a zsírokhoz és az olajokhoz, keverje jól össze, és rövid ideig keverje össze.
 4. Amint a lúg és a zsírok jól lehűltek, egyesítse a két összetevőt. Ehhez adjuk a lúgot a zsírokhoz.
 5. Keverje össze botmixerrel. Amikor a szappanragasztó homogénen elkeveredett és kissé besűrűsödött, ízesítse tetszés szerint illóolajokkal.
 6. Vegye ki a szappanragasztó kb. 1/3-át, és öntse egy külön edénybe. Adja hozzá a mandulamag olívakő granulátumot, és keverje bele.
 7. Öntse a szappanragasztó nagy részét a téglalap alakú szappanformába.
 8. A szappanragasztót a mandulamag olívakő granulátummal a tetejére kenheti.
 9. Fedje le, szigetelje le, majd körülbelül 24 óra elteltével vegye ki a formából és vágja fel.
 10. Érlelési idő 6 hét.

Kertészszappan készítése nyers szappannal vagy formaszappannal

Szeretne saját maga kertészszappant készíteni, de túl időigényesnek találja? Vagy esetleg nincs elég ideje megvárni, amíg a szappan megérik ? Akkor kertészszappanként „súrolószappant” is keverhet kész nyersszappanból. A webáruházban kész blokkként nyers szappant, glicerines szappant és formaszappant is vásárolhat:

**

[amazon box=”B09LYQMQTK”]

Kertész szappan minta receptje öntőszappanból:

 • 300 g öntőszappan, nyers szappan
 • 3 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
 • 3 teáskanál tetszés szerinti szárított gyógynövény
 • Levendulaolaj az illatosításhoz
 • Szappanformák (szilikon)

Ezt a szappant beolvasztjuk, ami tényleg másodpercek alatt működik mikrohullámú sütőben vagy vízfürdőben. Az olvasztott szappankeverékhez most már hozzáadhatod a kertészszappanhoz a kívánt összetevőket. Például keverjen bele szárított gyógynövényeket, zabpelyhet, durva sót vagy speciális hámlasztó granulátumot. Ezután illatosítja egy kevés levendula illóolajjal, és öntse a szappankeveréket praktikus szilikonformákba. A szappannak már csak jól ki kell hűlnie és meg kell szilárdulnia. Kész a kertész szappan.

**

[amazon box=”B08TM4H2PT”]

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API