Levek a természetes szappanban

Hogyan használjuk a gyümölcsleveket a szappangyártásban

Narancs szappan

A szappankészítés során többféle okból is érdemes gyümölcsleveket használni. A megfelelő gyümölcslé színezheti a szappant, és természetesen szórakoztató kísérletezni a különböző gyümölcslevekkel. De mi értelme van a gyümölcslevek használatának a szappankészítés során? És mit kell figyelembe venni? Milyen gyümölcslevek alkalmasak? Aki felteszi magának ezeket a kérdéseket, itt megtalálja a válaszokat:

Levek a szappankészítéshez

Szappankészítés magadnak gyümölcslevekkel? Ez elsőre furcsán hangozhat, de ez bevett gyakorlat, és sok szappankészítő különböző gyümölcsleveket ad a házilag készített természetes szappanjához. Általában a gyümölcslevek használata nem jelent nagy problémát, mivel lúgosító folyadékként használják, és a lúg készítéséhez szükséges vizet a kívánt lé mennyiségének megfelelően csökkentik. Néha a vizet is teljesen helyettesítik lével, és 100 %-ban léből és NaOH-ból készítenek lúgoldatot.

Meg kell vizsgálni, hogy a szappanban lévő gyümölcsleveknek van-e bármilyen hatása. Ez inkább csak egy trükk, amely lehetővé teszi a kísérletezést. A természetes szappanban lévő gyümölcslevek egyetlen hatása, hogy néhány erősen színezett gyümölcslé szép színt ad a szappannak, de ez nem mindig tartós.

Készítsen saját szappant gyümölcslevekkel

A szappankészítés során számos élelmiszerrel és különféle adalékanyagokkal kísérletezhet, és minden alkalommal újból és újból meglepődhet. Előfordul, hogy gyógynövényeket adunk a szappanokhoz, a szappanragasztót hámlasztó szemcsékkel egészítjük ki, vagy tejszínt vagy túrót keverünk a szappanragasztóba.

Gyakran használunk gyümölcsleveket, legyen az zöldség- vagy gyümölcslé. Például alaposan pürésített uborkát is használhatunk, és a lúgot ezzel a lével keverjük össze. Paradicsomlével és más zöldséglevekkel is lehet szappant készíteni.

A sárgarépalé például különösen népszerű, mivel igazán szép narancssárga színt és még finom illatot is ad a natúr szappannak. Az ananászlé szintén enyhe illatot ad a szappannak.

Ha sárgarépalé felhasználásával készítünk szappant, fontos megjegyezni, hogy a szín nem fényálló. Ez azt jelenti, hogy a szín idővel kifakul. A szappant ezért csak kis mennyiségben szabad készíteni, és gyorsan elhasználni.

Amit szem előtt kell tartania, ha szappant készít a gyümölcslevek felhasználásával

Különösen a gyümölcslevek, például a narancslé, általában jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak. Ezért a lúg hozzákeverése előtt jelentősen le kell hűteni őket, ezért a legjobb, ha jégkockaformában lefagyasztjuk őket, vagy legalábbis a hűtőben tartjuk. A plusz cukor miatt a szappan kissé felmelegedhet. Ezért tanácsos takarékoskodni a további cukorral vagy mézzel , és nem szabad túlságosan szigetelni a szappant. A szappan azonban zselésedhet, ez általában nem jelent problémát. Kíváncsi, mit jelent a gél? Akkor itt olvashat bővebben a gél fázisról.

Tápláló répaszappan receptje

Ezzel a szappanrecepttel elkészítheted a saját tápláló és habzó sárgarépaszappanodat. A szappan színe idővel kifakul, ezért érdemes kis mennyiségben készíteni és gyorsan elhasználni.

A NaOH mennyiségének kiszámításához használja az alábbi képletet , vagy használja a természetes szappanok és kozmetikai szappanok kalkulátorát. A szuperzsírozást maga választhatja ki. Én 7 százalékos szuperzsírosítást választottam a szappanomban.

És itt van a sárgarépa szappan receptje

 • 300 g babassu olaj
 • 200 g olívaolaj
 • 100 g shea vaj
 • 70 g kakaóvaj
 • 100 g mandulaolaj
 • 50 g szezámolaj
 • 30 g ricinusolaj
 • 270 g sárgarépalé (a hűtőszekrényből vagy részben fagyasztva)
 • Számítsa ki a NaOH mennyiségét a felesleges zsír mennyiségének megfelelően
 • Vagy hagyja el az illatanyagot, vagy válasszon finom, természetes illatanyagot. Egy enyhe narancsillat vagy egy fűszeres, csípős jegy, például gyömbér is megfelelő.

Ha még soha nem készítettél szappant magadnak, töltsd le ebookunkat, és hamarosan elkezdheted a szappankészítést. Az ebookban minden információt megtalálsz, ami a szappankészítéshez szükséges. Plusz lépésről-lépésre útmutatók, receptek, márványozási technikák és még sok más.

Hogyan készítsd el saját szappanodat gyümölcslével

Mint mindig, csak akkor készítsen szappant, ha betartja a biztonsági előírásokat, és csak akkor, ha tudja, hogyan kell szappant készíteni. A saját szappankészítés biztonsági utasításait itt találja. A közzétett útmutatásaimban pedig lépésről lépésre láthatja, hogyan készítsen szappant saját maga.

Íme a legfontosabb utasítások összefoglalása:

 • Kérjük, hogy a szappankészítés során mindig viseljen védőszemüveget és erős gumikesztyűt. Ne feledje, hogy a lúg és a bekevert szappanragasztó maró hatású, és károsíthatja a bőrt és a nyálkahártyákat. Ezért elengedhetetlen, hogy mindig jól illeszkedő védőszemüveget és gumikesztyűt viseljen.
 • Az alatta lévő ruházatot egy köpeny vagy régi póló viselése védi.
 • A lúgot a mosogatóban keverjük össze. Ez azért van így, mert ott biztonságos dolgozni, és a lúg fröccsenése vagy akár véletlen felborulása sem okoz kárt.
 • A lúg és a friss szappanragasztó maró hatású! Ezért mindig óvatosan és körültekintően dolgozzon.
 • Ha minden óvatosság ellenére lúg vagy szappanragasztó kerül a bőrre, kérjük, azonnal öblítse le tiszta vízzel. Amikor a bőr már nem érzi csúszósnak, akkor tiszta.
 • A szappanragasztó vagy akár a lúg a szembe kerülése nagyon veszélyes, ezért mindig azonnal intézkedni kell. Kérjük, azonnal öblítse ki a szemet hosszan tartó vízzel, majd forduljon orvoshoz.
 • Kérjük, hogy a NaOH mennyiségét mindig maga számolja ki a kívánt túlzsírosodásnak / lúghiánynak megfelelően.
 • Kérjük, olvassa el a lúg elkészítésére vonatkozó utasításokat is.

Ebben a szappanreceptben a babassu olajat habosítószerként használjuk. Ez biztosítja, hogy a szappan sok habot képezzen, és így jól tisztít. A ricinusolaj erősíti és stabilizálja a habot.

A kakaóvajat és a sheavajat szilárdító zsiradékként használják. Szép és szilárd szappanná teszik a szappant, ami kellemesebb a későbbi mosáskor.

Az olívaolaj és a mandulaolaj tápláló alapolajok, amelyek jó textúrát adnak a szappannak, simává teszik, és biztosítják, hogy később ne legyen túl kemény és szálkás.

A szezámolaj szintén jól tolerálható alapolaj. Azonban nem marad meg sokáig a szappanban, és sajnos hamar megrohad. Mivel azonban a répaszappant csak kis mennyiségben kell készíteni és gyorsan elhasználni, itt is jól feldolgozható.

A szappan készítésének rövid magyarázata:

 • Először is, kérjük, vegye fel a védőszemüveget és a kesztyűt. Készítse elő az összes összetevőt, ne feledje a szappanformát és a kívánt illatot.
 • Először készítse el a lúgot. Ehhez mérje ki a hideg sárgarépalevet egy lúgálló edényben, és adja hozzá a kiegyensúlyozott NaOH-t egy külön főzőpohárban. Lassan és óvatosan csepegtesse a NaOH kristályokat a lébe. Addig keverjük, amíg az összes NaOH fel nem oldódik. Hagyja a lúgot kihűlni. Ezt a lépést a mosogatóban végezzük.
 • Most mérje ki a babassuolajat és a kakaóvajat egy serpenyőben, és melegítse fel. Hagyja, hogy mindkét zsír megolvadjon.
 • Vegye le a serpenyőt a tűzről, és adja hozzá a shea vajat. Ez a meleg zsírokban elolvad, és nem kell tovább melegíteni. Kérjük, ne melegítse túlságosan a sheavajat.
 • Ezután öntse az olajokat a serpenyőbe, és keverje jól össze a keveréket.
 • Amint a zsírok és a lúg kihűltek, folytathatja.
 • Most egy finom szemű szitára és egy turmixgépre lesz szüksége. Ne felejtsen el kesztyűt és védőszemüveget is felvenni.
 • A legjobb, ha a mosogatóban folytatja a munkát. A szappan-, zsír- vagy lúgfröccsöket itt egyszerűen leöblítheti. Így mindig tisztán dolgozhat, és az érzékeny felületek, például a konyhai munkalap is védve lesz.
 • Most öntse a lúgot a szitán keresztül a zsiradékkal teli edénybe. Röviden keverjen össze mindent, majd használja a botmixert. Most keverje és emulgeálja a keveréket a lábasban a botmixerrel alacsony fokozaton. Addig dolgozza a szappanragasztót, amíg krémes, önthető állagú nem lesz. Most már hozzáadhatja az illatanyagot, keverjen össze mindent még egyszer röviden, majd öntse a kész szappanragasztót az előkészített szappanformába.
 • Ezután fedje le a formát fóliával, és tekerjen köré egy törülközőt, hogy a gélfázist serkentse. A szappant hagyjuk gélesedni, és most 24 órán keresztül a szappanformába csomagolva kell maradnia. Ügyeljen arra, hogy a szappanforma jól le legyen fedve. Ez általában megakadályozza a szódabikarbóna képződését.
 • A 24 óra elteltével a szappan kivehető a formából. Ezután egy éles késsel kezelhető darabokra vágjuk. A legjobb, ha most is kesztyűt viselünk, mivel a friss szappan minden, csak nem kíméletes a bőrhöz.

A gyártás és a vágás után a szappannak még át kell esnie a szükséges érlelési időszakon. A sárgarépaszappan esetében körülbelül 6 hét érlelési időt kell hagyni. A szappan ekkor szilárd és tápláló, valamint kellemesen enyhe. A hosszabb érlelési idő is jót tesz a szappannak.

A szappan érlelése alatt kerülje a közvetlen napfényt, hogy a szappan narancssárga színe minél tovább megmaradjon. Mindemellett a sárgarépaszappant szellős, hűvös helyen kell tárolni. Ideális esetben a szappanrudakat egy szellős, sötét pincében, fészerben vagy garázsban lévő polcon kell tárolni. Egyszerűen helyezze a szappanrudakat egy nagy dobozba, és ügyeljen arra, hogy az egyes rudak között legyen némi hely.

Eredmény: Kellemesen szilárd, jól habzó, enyhén narancsszínű szappant kapunk, amely jól hidratálja a bőrt mosás közben, és ezért nem szárítja ki a bőrt. A szappan legalább 6 hónapig eltartható, ha minden olaj és zsír friss, akkor 12 hónapos eltarthatóságot feltételezhet.

Répaszappan – a kiegészítők

Az összes szükséges zsírt és olajat beszerezheti a Dragonspice-tól. Az üzletben szinte az összes alapanyagot megtalálod a szappanodhoz bio minőségben. Az árak korrektek és a szállítás nagyon gyors.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API