Készítsen saját szappant – a leggyakrabban feltett kérdések

A szappangyártás legfontosabb kérdései

Seife selber machen - die häufigst gestellten Fragen
Seife selber machen - die häufigst gestellten Fragen

Különösen azoknak, akik még soha nem készítettek saját szappant, sok kérdésük van a szappankészítéssel kapcsolatban. Hogy megválaszoljuk a szappankészítéssel kapcsolatos kezdeti kérdéseket, ebben a cikkben összefoglaltam a leggyakrabban feltett kérdéseket. Mert bizonyos kérdéseket valóban különösen gyakran tesznek fel. Ezeket a kérdéseket itt tekintheti meg. További kérdéseket is szívesen felteszek, vagy megnézheted az ebookomat.

Ha érdekelnek az alapok, és hamarosan szeretnéd elkészíteni a saját szappanodat, akkor most megvásárolhatod az e-könyvemet is. Ebben az e-könyvbenmindent megtalálsz, amit tudnod kell ahhoz, hogy saját magad készíts szappant! Az ebook tartalmazza a gyártási folyamat összes alapját, nyersanyagportrékat, használati utasításokat, recepteket, tippeket és ötleteket és még sok minden mást.

Készítsd el a saját szappanodat – a leggyakrabban feltett kérdések

A legtöbb új szappankészítőnek rengeteg kérdése van a szappankészítéssel kapcsolatban. Készítsd el a saját szappanodat – a leggyakrabban feltett kérdések és a válaszok:

Van egyáltalán különbség a drogériákban és szupermarketekben kapható szappanok és a saját készítésű szappanok között?

Igen, van. Az ipari szappanok nem vagy sokkal kevesebb természetes összetevőt tartalmaznak, és gyakran egyáltalán nem is igazi szappanok.

A valódi szappanok a magasabb rendű zsírsavak nátrium- és káliumsói, amelyek a zsírok és a lúgoldat elszappanosításának eredményeként jönnek létre. A boltokban kapható szappanok nagy része azonban szilárd felületaktív anyagokon alapul. Ennek ellenére szappanként árulják őket.

Más szupermarketekben és drogériákban kapható szappanok szinte 100 %-ban pálmaolajból és kókuszolajból állnak. Bár ezek az összetevők eleve nem rosszak (ha a pálmaolaj-problémától eltekintve tiszta szappan-összetevőknek tekintjük őket), mégis hiányoznak belőlük a többi tápláló olajok, hogy egy valódi természetes szappanhoz hasonló terméket kapjunk. Az említett két zsír egyszerűen nagyon olcsó, ezért gyakran ipari felhasználásra kerülnek. A pálmaolajból és kókuszolajból készült szappan kemény és jól habzik . Nem több és nem kevesebb.

Ráadásul az ipari szappanok gyakran tartalmaznak olyan adalékanyagokat, amelyeknek semmi keresnivalójuk egy természetes termékben. A tartósítószereken kívül ez gyakran EDTA-t is tartalmaz.

Veszélyes saját magunknak szappant készíteni?

Ha megismerkedik az alapokkal, mielőtt elkezdi főzni az első szappanját, nincs ok az aggodalomra. A saját szappankészítés csak NaOH vagy KOHlúgoldattal működik. Ezeket az anyagokat rendkívül óvatosan kell használni.

Általában azonban a kezelésük csak az első egy-két alkalommal kicsit ijesztő. Amint néhány szappant magadnak készítettél, el fogod veszíteni a lúgtól való félelmedet. Ha következetesen betartja az összes biztonsági szabályt, semmi baj nem történhet a saját szappankészítés során. Ehhez mindenekelőtt hozzátartozik a védőszemüveg és az erős kesztyű viselése.

Mindazonáltal a lúggal történő szappankészítés természetesen magában rejt egy kis kockázatot. Ezért soha ne készítsen szappanokat a gyerekekkel, hanem inkább öntözőszappanokat/gyerekszappanokat készítsen velük.

Olajozó szappan, mi az és miért érdemes csinálni?

Minden olajnak van szappanosítási értéke. Ez a szám azt mutatja meg, hogy mennyi lúg szükséges az adott olaj teljes szappanosításához. Ha az olaj egy bizonyos hányada elszappanosítatlan marad, akkor többletzsír marad. Ez a magasabb zsírtartalom arra szolgál, hogy táplálja a bőrt, és megakadályozza, hogy mosás közben kiszáradjon. A többlet azonban mindenekelőtt biztonsági tényezőként szolgál.

Ha nincs laboratóriumi mérlege vagy analitikai mérlege, soha nem tudja grammra pontosan lemérni. A hagyományos, olcsó digitális kocsik, amelyek szintén nincsenek kalibrálva, soha nem mérnek 100%-os pontossággal. Mivel az olajok természetes termékek, a szappanosítási értékek is ingadoznak. Ezért nem garantálható, hogy a szükséges lúg mennyisége teljes pontossággal kiszámítható.

Ha most szuperzsírosítás nélkül állítunk elő szappant, akkor ezért lehetséges, hogy szabad lúg van a szappanban. Ezért a szuperzsírozás is egy biztonsági tényező.

Egyébként az újabb források már nem a túlzsírosítás kifejezést használják, hanem a lúghiány kifejezést. Ez ugyanazt jelenti.

Mit lehet tenni?

Számtalan módja van annak, hogy maga készítsen szappant. Például a szappankeveréket speciális szappanformákba vagy szilikonformákba önthetjük. Ezáltal a természetes szappan személyre szabott formát kap.

Színezheti, márványozhatja, illatosíthatja és ízesítheti a szappant , díszítheti gyógynövényekkel és virágokkal és még sok mással.

A saját szappankészítésben az a nagyszerű, hogy a természetes szappant a saját kívánságai szerint alakíthatja. Szeretne például olyan szappant főzni, amely illik a fürdőszobája színéhez? Semmi gond! Vagy nagyon száraz a bőre, és szeretne egy enyhe és hidratáló tisztítószert készíteni? Semmi sem lehet egyszerűbb! A megfelelő összetevőkkel még a pattanásokra és pattanásokra hajlamosak is készíthetnek hatékony természetes szappant. (Majdnem) minden lehetséges.

Termékek hirdetési partnere**

[amazon box=” 3868829938″/]

[amazon box=” 1686945841 „/]

A természetes szappan korlátlan ideig eltartható?

Mint szinte minden kozmetikai terméknek, a természetes szappannak sincs korlátlan szavatossági ideje. Idővel megrothadhat, ami egyértelműen felismerhető a szagáról. A legtöbb szappan azonban sok hónaptól több évig is eltartható. A szavatossági idő attól függ, hogy milyen olajokat használt a természetes szappan elkészítéséhez. Kémiai összetételük miatt egyes növényi olajok sokkal gyorsabban lebomlanak, mint mások.

Ha saját maga készít szappant, ezért nagyon fontos, hogy a szappanösszetevői harmonikus összetételűek legyenek. Az eltarthatóság azonban az olajtartalomtól is függ. Minél magasabb ez, annál gyorsabban avasodik meg a szappan.

Gyerekekkel is lehet szappant készíteni magunknak?

Nem javaslom, hogy a gyerekeket is bevonjuk a szappankészítésbe. A saját szappankészítés során maró hatású összetevővel kell dolgozni, amely nem való gyermekek kezébe. A szappanragasztó is maró hatású és nagyon agresszív a bőrre közvetlenül a keverés után. Ezért a gyerekeket mindig ki kell zárni a gyártási folyamatból.

Vannak azonban más módok is arra, hogy bevonja lányát vagy fiát a hobbiba. Mi lenne, ha a gyermek maga állítaná össze a szappant, és ő határozná meg az illatot, a formát és a színt? Még ha a natúr szappan el is érte a tárolási időt, még mindig sokat lehet kezdeni a termékkel. Faragott szappanokat vagy szappangolyókat könnyen készíthetnek a gyerekek. Alternatívaként fürdőbombákat, fürdősókat vagy fürdőpálcikákat is készíthet a gyerekekkel.

Termékek reklámpartnere**

[amazon box=” B06W5TFXHZ”/]

Mi a legjobb módja a természetes szappan tárolásának?

Ideális esetben a kész szappant hűvös és szellős helyen kell tárolni. Miután a szappan elkészült, legalább 24 órán keresztül a kiválasztott szappanformában kell maradnia. Ezután a legjobb, ha kezelhető darabokra vágjuk, és a darabokat egymástól kissé távolabb tároljuk. Ez lehetővé teszi, hogy minden egyes szappandarabhoz elegendő levegő jusson. Az ajánlott tárolási idő letelte után a természetes szappant továbbra is így tárolhatja, amíg fel nem használja. Ha viszont már csomagolni szeretné, akkor használjon légáteresztő celofánfóliát. Ez lehetővé teszi, hogy a szappan továbbra is optimálisan száradjon, és szilárdabbá, gazdaságosabbá és hidratálóbbá teszi.

Drága hobbi a saját szappankészítés?

Ez attól függ, hogy milyen összetevőket használunk. A legtöbb zsír és olaj is olcsó. Például egy üveg repce- vagy napraforgóolajat kevesebb mint 1 euróért lehet kapni a szupermarketben. Az olcsó összetevőket például keverheted valamivel drágábbakkal. Saját szappankészítés esetén azonban egy darab szappan értéke általában centes nagyságrendű. Az összes többi használati eszköz, például a szappanformák, edények és tálak is felhasználhatók vagy megvásárolhatók kevés pénzért. Nem kell, hogy luxusfelszerelés legyen. Az edényeket, tálakat, sőt a szükséges turmixgépet is meg lehet venni használtan, vagy meg lehet kérdezni a barátokat, családtagokat, ismerősöket, hogy akarják-e kiválogatni a dolgokat.

Természetesen a Dragonspice keverőboltban is remek olajokhoz és zsírokhoz juthatsz kedvező áron, bio minőségben.

Miért kerülnek ennyibe a kézzel készített szappanok a piacokon?

Az áru tiszta értékét bizonyára a szitakötők is centes nagyságrendben számolják. Ennek ellenére egy darab kézzel készített natúr szappanért simán kiadhatunk 5-10 eurót is. Első pillantásra ezek az árak drágának tűnnek, de teljesen reálisak. A tényleges alapanyagok értéke mellett a munkaidőt is be kell számolni. Az energiaköltségek és a szappanműhely bérleti díja is felmerül. Ehhez jönnek még a szükséges biztonsági vizsgálatok költségei, amelyek a természetes szappanok értékesítéséhez kötelezőek.

Ha a szappanokat piacokon értékesítik, akkor a standdíjak is felmerülnek. Egyszerűen rengeteg költséggel jár a szappanok értékesítése. Ezért az 5 eurós árak mindenképpen indokoltak, és nem kell úgy éreznie, hogy „átverték”. Én inkább értetlenül állnék, ha valaki sokkal kevesebbet kérne a natúr szappanért. Erről bővebben a Szappan a gyárból vagy a szupermarketből című cikkben olvashatsz.

Szappankészítés magadnak – honnan szerezhetem be az alapanyagokat?

Dragonspice Naturwaren

Sok összetevőt könnyen meg lehet vásárolni a szupermarketben. Bár az interneten számos alapanyagbolt kínál olyan összetevőket, mint a repceolaj, a napraforgóolaj vagy a mandulaolaj, ezeket az összetevőket nem feltétlenül kell ott megrendelned. A jól felszerelt szupermarketekben számos növényi olaj megtalálható, és általában sokkal olcsóbbak.

Ezek az olajok ráadásul élelmiszeripari minőségűek, tehát még jobb minőségűek, mint a kozmetikai minőségű olajok. A Dragonspice-tól rendelhet speciálisabb termékeket, például sheavajat (minden szappanban elengedhetetlen), kakaóvajat, pálmaolajat és más egzotikus zsírokat és olajokat. Az itt kínált zsírok és olajok többsége még bio is.

A lúg kikeveréséhez szükséges desztillált víz szupermarketekben, drogériákban és barkácsáruházakban kapható. Én is a Dragonspice-tól vásárolok gyógynövényeket és virágokat, valamint illóolajok széles választékát.

Tudna nekem személyesen segíteni a kérdéseimmel kapcsolatban?

Mivel gyakran kapok olyan hívásokat, amelyekben arra kérnek, hogy válaszoljak személyes kérdésekre a szappankészítéssel kapcsolatban, szeretném ezt a kérdést is ide beilleszteni. Igyekszem minden lényeges kérdésre válaszolni a https://szappanszerelem.hu oldalon. Akinek további kérdései vagy ötletei vannak, az szívesen állok rendelkezésére e-mailben (info@naturseife-und-kosmetik.de).

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

4 Comments

 1. Hallo Elisabeth,
  ich kenne das Problem und mich nervt es ehrlich gesagt auch. Leider kann ich dir auch keinen besseren Tipp geben. Du arbeitest eben mit Fetten, die sind leider nicht wasserlöslich und somit schwer abzuwaschen. Viel Spülmittel hilft aber meistens…. Vielleicht hat auch jemand einen besseren Tipp als ich ???
  mfg

 2. Hallo
  Ich bin Anfängerin …gefällt mir sehr gut wenn ich die Seifen und meine Salben selber machen kann. Jedoch wie reinige ich am besten die Schüsseln und div. Löffel, Tassen. Denn das schmiert so …. ich habe es mit Spülmittel und Scheuermittel probiert jedoch muss ich das Geschirr 4-5 x waschen. Das ist nicht lustig. NERVT

 3. Hallo Christiane,
  ich werde diese Frage in wenigen mit einem Beitrag beantworten. Die genauen Formeln etc. findest du aber auch im eBook: und der Seifenrechner: https://szappanszerelem.hu/anleitungen/ ist ebenfalls sehr praktisch, denn damit musst du gar nicht selber rechnen 😉
  Lieben Gruß
  Stefanie

 4. Hallo,
  beim Suchen nach Kaufmöglichkeiten für Kaffeeseifen bin ich auf Ihre Seite gestossen. Da ich gerne etwas selber Hergestelltes (in der regel Gestricktes) verschenke, würde ich gerne die Kaffeeseife selber machen, aber leider verstehe ich nicht, wie ich die NaOh Menge selber berechnen soll. Normalerweise lässt man NaOh in das kalte Wasser einrieseln, bei diesem Rezept in den kalten Kaffee? Der Richtwert „etwa dreimal so viel Wasser wie Natronlauge” bedeutet dann ???? Ich freue mich schon sehr auf Ihre Antwort!!
  Herzlichen Dank, auch für die Möglichkeit, unkompliziert so tolle Sachen ausprobieren zu können.
  C. Stobbe

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. Was ist Seife und warum reinigt sie | Naturseife und Kosmetik selber machen
 2. Do it Yourself - Selbermachen ist in | Naturseife und Kosmetik selber machen
 3. Erfrischende Aromatherapie Seife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.