Könnyen elkészíthető saját tusfürdővaj

A műanyagmentes zuhanyzás egyszerű

Házi készítésű tusfürdő vaj

A tusolóvaj ápolja a bőrt zuhanyzás közben, de mégis jól tisztít. Természetes zsírokból és olajokból, valamint szappanból áll, és otthon is elkészíthető néhány lépésben, rövid idő alatt.

Intenzív ápolás a zuhany alatt

Az úgynevezett in-shower testápolók néhány éve jelentek meg a piacon, és úgy tűnik, igazi trenddé fejlődtek. Ma már alig látni őket a drogériák polcain. Személyes véleményem szerint ezek a tusolásra szánt testápolók valójában jó dolognak bizonyultak. Hiszen ezekkel a termékekkel egyetlen lépésben tisztíthatod és táplálhatod a bőrödet.

A hátránya számomra az volt, hogy az ilyen típusú tusfürdők pillanatok alatt elfogytak. Mivel az egész testemet akartam hidratálni, ezek a tusfürdők csak nagyon rövid ideig tartottak, és gyorsan kellett a következő tubus. Ez persze pénzbe kerül és rengeteg szemetet termel. Míg egy normál testápoló és egy egyszerű tusfürdő néha több hétig is kitart nálam, addig ez a tusfürdőbe való testápoló néhány nap alatt elfogyott.

Ezért elég hamar felhagytam az ilyen típusú termékek vásárlásával, és már alig látom őket a boltokban. Ez tulajdonképpen jó dolog, mert a zuhany alatti testápolónak van egy környezetbarátabb változata is: a tápláló tusfürdővaj.

Tipp: Szeretnél otthon kézzel készített kozmetikumokat készíteni? Akkor nézd meg a DIY kozmetikumok ebookunkat. Rengeteg remek receptet és útmutatót tartalmaz (kattintson a képre):

 

Shea vajból, kakaóvajból készült tusfürdővaj és szappan

Ha saját szappanokat készítesz, a tusfürdővajat feltétlenül ki kell próbálnod. A maradék szappanból könnyen készíthetsz tusfürdővajat, és sheavajjal, olajokkal és kakaóvajjal tápláló tusfürdővajat varázsolhatsz belőle. Legyen szó levágott, csúnya szappanokról vagy egyszerűen csak szappanmaradékokról, amelyeket már nem akarsz felhasználni: most már remek felhasználási módot találsz rájuk.

Asaját tusfürdővaj elkészítéséhez reszeld finomra a választott szappant egy konyhai reszelő segítségével. Egy rövid főzési folyamat során adja hozzá a kívánt olajokat és vajakat. Ezt a keveréket formákba kell tölteni, és hagyni kell megszáradni. A tusfürdővaj készen van. Ehhez jól illik a tápláló tusfürdő krém receptje is, amelyet szintén készíthetünk maradék szappanból.

Lépésről lépésre a saját tusfürdővaj elkészítése make

A tusfürdővajhoz alkalmas összetevők közé tartozik a sheavaj, mangóvaj, kakaóvaj, avokádóvaj, olívaolaj, mandulaolaj, sárgabarackmagolaj és sok más zsír és olaj. Természetesen a vajat a bőrtípusodhoz is igazíthatod, és a bőrödnek megfelelő zsírokat és olajokat használhatsz.

Soha ne nélkülözze azonban a szilárd zsírok nagy arányát, mivel ezek adják a tusfürdővaj szilárdságát.

Tudja meg, hogy melyik olaj és zsír a legmegfelelőbb a bőrének. Az alapolajokról szóló cikkembentovábbi információkat találsz. Azt is jó tudni , hogy mely olajok és zsírok lehetnek komedogén hatásúak, és nem alkalmasak zsíros bőrre. Természetesen azt is meg kell értened, hogyan viselkednek a különböző olajok és zsírok , és hogyan kell helyesen kombinálni a zsírokat és olajokat.

A recept például így nézhet ki:

A hozzávalók:

 • 250 g szappanmaradék
 • 60 g kakaóvaj
 • 60 g sheavaj
 • 20 g mandulaolaj
 • Körülbelül 120 g víz
 • Az Ön által választott illatanyag

A gyártás:

 1. Szappan a szappant konyhai reszelővel finomra reszeljük, és egy serpenyőbe tesszük.
 2. Mérjük ki a kakaóvajat és a shea vajat.
 3. Forraljuk fel a vizet egy vízforralóban, és öntsük rá a szappanmaradékra. Hagyja megduzzadni.
 4. Olvassza fel a szappant a szappant lassan olvassza fel a tűzhelyen, nagyon alacsony hőfokon. Ha szükséges adjunk hozzá egy kis forró vizet, ha a keverék túl száraz lesz.
 5. Olvassza fel a shea vajat és a kakaóvajat, és adjuk hozzá a mandulaolajat.
 6. Adjuk hozzá a zsírokat adja a zsírokat és az olajat a szappanhoz, és dolgozza a keveréket kézi mixerrel homogénre.
 7. Öntsük a Szilikonformákba, és hagyjuk a tusfürdőt még két napig alaposan megszáradni.

Az eredmény: A krémtusfürdőt elkészítjük:

Csodálatosan tápláló tusfürdővaj, amelyet minden nap használhat testének tisztítására. Fontos: A tusfürdővajat minden használat után hagyni kell alaposan megszáradni.

Tusfürdővaj nagy mennyiségű lúg hozzáadásával

A maradék szappanból zuhanyvaj készítése egyszerű és jó módja a maradékok felhasználásának. Egy másik lehetőség a szappankészítés hideg keverési eljárással, nagyon magas szuperzsírtartalmú vagy magas lúgtartalmú alaplúggal.

Egyszerűen számoljon ki egy szappanreceptet 25-40 százalékos szuperzsírosítással. Így nagyszerű tusfürdővajat kapunk, de nem tart olyan sokáig, mint egy hagyományos, alacsony szuperzsírtartalmú szappan.

Zuhanyzóvaj vajdarabkákkal készült szappanból

Egy teljesen más variációt találsz a vajszappan cikkünkben. A vajas szappan elkészítéséhez tulajdonképpen sheavaj, avokádóvaj vagy olívavaj vajpelyheket keverünk a szappanmasszába. A szappant a szokásos módon, a kedvenc szappanrecepted szerint készíted el. Ezután a kissé besűrűsödött szappanragasztóba kevered például a finom sheavajpelyheket. A ragasztót a vajpelyhekkel együtt a szappanformába töltjük.

A szappant általában csak néhány nap múlva lehet formába önteni, utána sokáig kell érlelődnie, és időre van szüksége ahhoz, hogy igazán megszilárduljon. Emiatt a vajszappankészítés valószínűleg nem olyan népszerű. A szappan eltarthatósága is korlátozott.

Szilárd A tusfürdővaj ökológiai szempontból

Mostanra már mindannyian tudjuk, hogy a tusfürdőkből, samponokból és hasonlókból származó hulladékok szennyezik a környezetünket. Azonban nagyon kevesen teszünk igazán valamit a probléma ellen. Ha mindannyian szilárd testápolót használnánk, évente több mint 30 000 tonna műanyaghulladékot lehetne megspórolni. Nem elég jó ok ez arra, hogy kipróbáld a tusfürdővajat?

A tusfürdők nem csak a tusfürdős flakont, hanem a testápoló csomagolását is helyettesítik. A tusfürdők ugyanis már a zuhany alatt táplálják a bőrt, így általában nincs szükség utólagos hidratáló krémre.

Tipp: Ha nem készítesz magadnak szappanokat, vásárolhatsz természetes szappanokat, lereszelheted őket, és tusfürdővajat készíthetsz belőlük. Minden szilárd szappanrúd alkalmas, és mivel sok zsírt adnak hozzá, még az olcsó túrószappan is.

A műanyagmentes mindig jó

Mint most már tudod, a tusfürdővaj tápláló, jót tesz a bőrnek és nagyszerű a környezetnek. Ha még ennél is többet szeretne tenni, miért ne próbálná meg más kozmetikai termékeket műanyagmentes alternatívákkal helyettesíteni? Itt rengeteg nagyszerű és egyszerű receptet találsz, amelyekkel műanyag csomagolás nélkül készíthetsz saját kozmetikumokat. Ezek közé tartoznak az olyan szilárd termékek, mint a samponrudak és hasonlók.

Ha ilyen szilárd szappanokat használsz, mint ez, megspórolhatod a folyékony kézmosószerek, a tisztítóhabok és esetleg a tusfürdők műanyag csomagolását. Használhatsz hajszappanokat is, vagy kipróbálhatod a samponrudakat . Érdekli a hajszappan vagy a szilárd sampon? Itt az azonos című cikkben bemutattam a vonatkozó előnyöket és hátrányokat.

Természetesen sok más termék is létezik, amit magad is elkészíthetsz. Nagyon népszerű az arctisztító szelet, az arcbőr szilárd tisztítószere, ami nem szappan.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

5 Comments

 1. Könnte man für die Herstellung auch festes Glycerin verwenden? Das löst sich ja wunderbar im Wasserbad auf. Ich befürchte nur dass es sich nicht mit den Fetten verbindet? LG Katrin

 2. Hallo Kathrin,

  ja, bei geringer Wärmezufuhr (möglichst schonend), ist das möglich.

  LG

 3. Kann man die Masse noch einmal schmelzen, wenn man zuviel gemacht hat und keine Förmchen mehr hat?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*